Producten Ruimtes Inspiratie & advies Eigen collectie Nieuw Outlet
Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Webshop Awards: Winnaar 'Wonen' 2021
Inklappen
Vandaag besteld, maandag in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Webshop Awards: Winnaar 'Wonen' 2021
fonQ is de grote winnaar van de Salesforce Webshop Awards Belgium 2021-2022 in de categorie ‘Wonen’.
Waar let je op bij de aanleg van een vijver?
Een vijver brengt sfeer en gezelligheid in de tuin. Maar waar moet je op letten bij de aanleg van een vijver? Met deze koopgids helpen wij je opweg.
Wat voor soort vijver kies je voor jouw tuin?

Je hebt de keus gemaakt: er komt een vijver in de tuin! Een vijver is ontzettend sfeervol en gezellig en brengt letterlijk leven in de tuin. Het kan een heerlijke plek worden waar je helemaal tot rust komt. Maar voordat het genieten kan beginnen, is het belangrijk om eerst te bekijken, wat voor soort vijver er bij jouw tuin past.

Wanneer kies voor een voorgevormde vijver?

  • Bij relatief kleine oppervlakten van minder dan 5m²
  • Voorgevormde vijvers hebben steile, sterke wanden. Dit betekent ook dat de vijver dieper zal worden, dus dit moet mogelijk zijn in je tuin.
  • Voorgevormde vijvers hebben een wanddikte van 2,5 tot 5 mm

Wanneer kies je voor een folievijver?

  • Bij relatief grote oppervlakken van meer dan 5m²
  • De vorm van je vijver is vrij te bepalen: vierkant, L-vorming of rond, het kan allemaal met een folievijver
  • Hoe groter de vijver, hoe dikker de folie: 0,5 – 0,8 – 1 mm
  • Wil je graag rotsen en keien in de vijver plaatsen? Kies dan voor een foliedikte van 1 mm

 

Minivijvers: perfect voor kleine buitenruimtes!

Heb je eigenlijk helemaal geen ruimte in de tuiin voor een vijver, maar wil je toch een beetje kunnen genieten van de sfeer ervan? Gelukkig bestaan er ook minivijvers! Hiermee creeer je in een handomdraai tóch de rustgevende, natuurlijke sfeer van een echte vijver, maar dan in mini formaat. Een perfecte oplossing voor kleine tuinen, dakterrassen of balkons!

Vijver filters en pompen

Wanneer gebruik je een filter en een pomp?

Soms moet je de natuur een handje helpen, zo ook je vijver. Wanneer je veel vissen en planten in je vijver hebt, is het een goed idee om gebruik te maken van flters en pompen. Een vijverfilter zorgt ervoor dat het water fris en helder blijft. Het zorgt ervoor dat uitwerpselen, voedsel en plantenresten uit de vijver gefilterd worden. Hiermee voorkom je algembloei. Een filterpomp voert op zijn beurt op de juiste snelheid het water door het filter, waardoor de biologische werking optimaal functioneert. Dit proces is nog verder te versnellen met extra zuurstof van een luchtpomp. 

 

 

 

Zó maak je jouw vijver klaar voor het voorjaar

Met de volgende tips maak je jouw vijver eenvoudig klaar voor het voorjaar!

In het voorjaar komt de natuur weer tot leven. In deze tijd van het jaar is je vijver vaak het allermooist: planten gaan weer bloeien en vissen worden weer actiever. Goed onderhoud aan je vijver, legt de basis voor een mooie vijver die klaar is voor het voorjaar.

Terugsnoeien van zuurstofplanten

Bevat de vijver nog veel zuurstofplanten van vorig jaar? Deze kun je het beste terugsnoeien tot ongeveer 1/3 van de totale lengte. Ook verjongen van de zuurstofplanten is een goede én leuke manier om je vijver weer fris te krijgen. Ook hierbij snoei je een flink deel van de plant in de lengte. Uit de afgeknipte plantdelen, haal je de nieuwe uitlopers en die poot je vervolgens opnieuw. Zo heb je elk jaar nieuwe, frisse zuurstofplanten!

Start je filter en pomp weer op

Het voorjaar is de perfecte tijd om de vijverfilter weer op te starten. Komt de watertemperatuur boven de 8 graden uit, dan kunnen filter en pomp weer worden ingeschakeld. Laat deze vervolgens 24 uur per dag aanstaan gedurende het vijverseizoen. Het vijverfilter moet namelijk continu van zuurstofrijk water worden voorzien. 

Geef je vijver sfeer met vijververlichting

Ook 's avonds genieten van je vijver? Voeg vijververlichting toe! Zo heb je tijdens lente- en zomer avonden net zoveel plezier van je vijver als overdag. Bovendien creeërt het een rustgevende, mysterieuze sfeer in je tuin. Om je vijver nóg meer sfeer en eigenheid te geven, voeg je vijverdecoratie toe. Van fonteintjes en watervallen tot vitorens en beelden: voor iedere tuin is er iets passends te vinden.

Vijver producten vergelijken

Een uitgebreid overzicht van alle producten voor vijvers, vind je in de categorie vijvers. Wanneer je een vijver in de tuin hebt, vergt deze veel onderhoud. Hiervoor zijn diverse soorten producten nodig. Op deze pagina heb je alles op een rijtje zodat je het met elkaar kunt vergelijken. Dit maakt je keus een stuk makkelijker!

Heeft deze informatie jou geholpen?