Oersterke bakbeesten, onverwoestbare toppers… Met een gietijzeren pan zit je gebakken! Gietijzer is een fantastische warmtegeleider en houdt de warmte extreem lang vast; dit materiaal wordt dan ook veel voor braadpannen gebruikt. Van een braadpan wil je namelijk dat hij goed warm wordt én blijft.
Verschil tussen onbewerkt gietijzer en geëmailleerd gietijzer
Je hebt pannen van twee types gietijzer: onbewerkt gietijzer, dat je zelf nog moet inbranden, en geëmailleerd gietijzer, dat je niet meer hoeft in te branden of te behandelen. Het is niet zo dat één van de twee beter is dan de ander, het is maar net waar jouw persoonlijke voorkeur ligt.
De voor- en nadelen
Onbewerkt gietijzer
+ Is onverwoestbaar, gaat echt de rest van je leven mee.
+ Wordt gloeiend heet en blijft ook heet.
+ Goedkoper dan geëmailleerd gietijzer.
- Moet worden ingebrand.
- Heeft meer onderhoud nodig dan geëmailleerd gietijzer.
- Moet na ieder gebruik zorgvuldig worden schoongemaakt.
- Kan reageren op ingrediënten met een hoog zuurgehalte, zoals tomaten.
Geëmailleerd gietijzer
+ Geen extra onderhoud nodig, inbranden of behandelen met olie is niet nodig.
+ De bodem reageert niet op ingrediënten of sauzen met een hoog zuurgehalte.
+ Wordt gloeiend heet en blijft ook heet.
- Duurder dan onbewerkt gietijzer.
- Kwetsbaarder dan onbewerkt gietijzer; bij stoten of sterke temperatuurwisselingen kan het materiaal breken of scheuren.
Het juiste gebruik
Voor alle gietijzeren pannen geldt: zet ze nooit meteen op hoog vuur. Gietijzer neemt eerst warmte op en geeft de hitte pas af wanneer de pan volledig verzadigd is met warmte. Wanneer je de pan direct op hoog vuur zet en het vuur daarna terug draait omdat je niet wil dat de inhoud verbrandt, zal de pan toch nog warmte af blijven geven. De boter, uien, knoflook of wat er ook in de pan zit, zal gegarandeerd verbranden. Zet je pan dus altijd op een laag pitje en voer de warmte langzaam op. De pan geeft dan in hetzelfde tempo de warmte af.
Wat maak je in een gietijzeren pan?
En wat maak je beter niet in een gietijzeren pan?
Het juiste onderhoud
Onbewerkt gietijzer
Geëmailleerd gietijzer
Keramische koekenpannen zijn gezond en duurzaam, maar ze vragen wel om een beetje extra zorg, aandacht en liefde. Dat allemaal voor jarenlange trouwe dienst in de keuken!
De voor- en nadelen
+ Je bakt een stuk gezonder: door de gladde baklaag hoef je geen olie of boter te gebruiken
+ Ook handig, door die gladde laag bakt je eten niet aan! Zo glijdt je eitje eenvoudig van de pan op je bord.
+ Ze zijn makkelijk schoon te maken door de gladde binnenkant.
+ Hij verdeelt warmte goed en houdt warmte lang vast, waardoor je duurzaam bakt. Je draait de warmtebron terug als je pan lekker is opgewarmd en maakt zo je aardappeltjes of gebakken ei lekker knapperig.
- Doe hem liever niet in de vaatwasser, maar maak de pan schoon met een sopje. Door de harde laag kan dit zelfs met cif!
- Deze pannen zijn vaak iets zwaarder, maar gaan lang mee als je ze goed verzorgt.
- Ze houden warmte langer vast, waardoor het iets langer duurt dan je gewend bent voordat je hem af kan wassen.
- Zorg dat de pan niet te warm wordt, want dan brandt je gerecht aan omdat de pan de warmte zo lang vasthoudt.
Het juiste gebruik
Zet je keramische pan op het fornuis en laat hem eerst even goed opwarmen. Dit duurt iets langer dan bij een pan van roestvrijstaal of aluminium, maar als hij eenmaal warm is zorgt hij dat het allemaal lekker knapperig wordt. Wanneer je hem niet op het hoogste vuur gebruikt, gaat de pan lang mee. Hij kan meer hitte verdragen, maar wanneer hij op temperatuur is hoef je hem natuurlijk niet nog verder op te warmen: hij houdt de warmte namelijk ook lang vast. Door de gladde, keramische laag hoef je geen tot weinig boter of olie te gebruiken: het glijdt zo van de pan op je bord. Zo maak je de lekkerste gerechten gezonder klaar!
Wat maak je in een keramische pan?
Wat maak je liever niet in een keramische pan?
Het juiste onderhoud
Hoewel keramische pannen fantastisch zijn om mee te koken, is het belangrijk dat je goed voor ze zorgt. Ze hebben wat extra liefde nodig!
Bijna onverwoestbaar, makkelijk in gebruik én in onderhoud. Daar worden we blij van! De meeste kookpannen zijn gemaakt van RVS (roestvrij staal), vaak in combinatie met een laag aluminium in de bodem (dat zorgt voor een goede warmtegeleiding en maakt de pannen geschikt voor gebruik op inductie). Daarnaast heb je ook andere soorten pannen van roestvrij staal, zoals koekenpannen, hapjespannen en grillpannen (vaak voorzien van een antiaanbaklaag).
De voor- en nadelen
+ Bijna onverwoestbaar.
+ Surprise, surprise: roest niet.
+ Is zuurbestendig.
+ Makkelijk in onderhoud.
+ Mag in de vaatwasser (maar slijt op die manier sneller dan wanneer je de pan met de hand afwast).
- Minder goede warmtegeleiding (maar wordt vaak opgelost met een laag aluminium of koper in de bodem).
- Kan niet tegen direct contact met zout
- Sneller kans op aanbakken (tip: wacht tot de pan heet genoeg is voordat je olie of boter en de ingrediënten toevoegt).
Het juiste gebruik
Een pan van roestvrij staal heeft weinig uitleg nodig, deze toppers zijn hartstikke makkelijk in gebruik. Er zijn maar een paar punten waar je rekening mee moet houden.
Bij kookpannen:
Bij alle andere pannen:
Wat maak je in een roestvrijstalen pan?
Rood vlees en gevogelte: in een roestvrijstalen pan creëer je een perfect, goudbruin korstje.
En wat maak je beter niet in een roestvrijstalen pan?
Eieren, vis en andere eiwitrijke producten die makkelijk blijven plakken.
Het juiste onderhoud
Zoals eerder gezegd: roestvrijstalen pannen zijn makkelijk in gebruik én in onderhoud. De pannen zijn makkelijk schoon te krijgen en mogen gewoon in de vaatwasser. Let er wel op dat er geen kookgerei mee de vaatwasser in gaat dat niet is gemaakt van roestvrij staal. Dit kan namelijk kleine roestvlekjes (vliegroest) op de pannen achterlaten. Let bijvoorbeeld op met (goedkope) schilmesjes; deze zijn doorgaans niet gemaakt van roestvrij staal en een grote veroorzaker van vliegroest. Gelukkig zijn dit soort roestvlekjes er met een staalborsteltje makkelijk af te borstelen, mocht het toch een keer gebeuren.
Er zijn pannen van onbewerkt aluminium en van geanodiseerd (gehard) aluminium. Een pan van onbewerkt aluminium zal niet je hele leven bij je blijven, maar met een koekenpan van geanodiseerd aluminium ben je wel een tijdje zoet. Omdat aluminium een enigszins poreus materiaal is, zijn pannen van onbewerkt aluminium tegenwoordig bijna altijd voorzien van een antiaanbaklaag of keramische laag.
De voor- en nadelen
Onbewerkt aluminium (met antiaanbaklaag of keramische laag)
+ Licht van gewicht, maar wel sterk én bestand tegen corrosie.
+ Uitstekende warmtegeleider; de pan is snel op temperatuur.
+ De warmte wordt gelijkmatig verdeeld over zowel de bodem als de zijkanten.
- Alleen geschikt voor inductie wanneer er een laag ijzer of nikkel verwerkt is in de bodem.
- Bij gebruik op gas kan de bodem vervormen, waardoor de pan niet meer geschikt is voor gebruik op inductie.
- Heeft niet het eeuwige leven.
- Liever niet in de vaatwasser.
Geanodiseerd aluminium
+ Slijtvast en oersterk: maar liefst twee keer zo sterk als RVS.
+ Geschikt voor gebruik op hoge temperaturen (mag ook in de oven).
+ Oersterke, veilige antiaanbaklaag.
+ Makkelijk schoon te maken.
+ De warmte wordt gelijkmatig verdeeld over zowel de bodem als de zijkanten.
- Alleen geschikt voor inductie wanneer er een laag ijzer of nikkel verwerkt is in de bodem.
- Duurt iets langer voordat de pan op temperatuur is.
- Liever niet in de vaatwasser.
Het juiste gebruik
Wat maak je in een aluminium pan met een keramische laag?
Wat maak je in een aluminium pan met een antiaanbaklaag?
Wat maak je in een pan van geanodiseerd aluminium?
Het juiste onderhoud
De meeste pannen van aluminium en geanodiseerd aluminium mogen wel in de vaatwasser, maar er wordt sterk aangeraden om ze gewoon met de hand af te wassen. Zo gaan ze gegarandeerd veel langer mee! Daarnaast is het belangrijk dat je geen soda gebruikt bij het afwassen. Een sopje met warm water is meestal voldoende. Heb je te maken met écht hardnekkige etensresten? Ga dan voorzichtig te werk met een schuursponsje. Gebruik geen metalen of koperen pannenspons!
Gezond en milieubewust bakken? Dan is een plaatstalen pan je man. Pannen van onbekleed plaatstaal ontwikkelen een natuurlijke antiaanbaklaag. Je hebt ook pannen gemaakt van geëmailleerd plaatstaal. Beide soorten zijn goed betaalbaar en bestand tegen hoge temperaturen. Uiteraard zijn er ook wat verschillen.
De voor- en nadelen
Onbekleed plaatstaal
+ Onverwoestbaar.
+ Uitstekende warmtegeleiding en extreem hittebestendig.
+ Hoe vaker je de pan gebruikt, hoe minder onderhoud de pan nodig heeft (de natuurlijke antiaanbaklaag wordt steeds beter).
- Redelijk zwaar.
- Moet vooraf worden ingebrand.
- Sneller kans op roestplekjes.
- Mag niet in de vaatwasser en gebruik van afwasmiddel is ook niet aan te raden.
Geëmailleerd plaatstaal
+ Goede warmtegeleiding en zeer hittebestendig.
+ Licht in gewicht. Zuurbestendig.
+ Makkelijk af te wassen.
+ Inbranden is niet nodig.
- Kwetsbaar: op plekken waar stukjes email zijn afgesprongen kunnen roestplekjes ontstaan.
- Vaak een dunne bodem, dus minder geschikt voor inductie.
Het juiste gebruik
Pannen van onbekleed plaatstaal:
Pannen van geëmailleerd plaatstaal:
Wat maak je in een plaatstalen pan?
Extra krokante aardappels en gebakken eieren: de plaatstalen pannen met natuurlijke antiaanbaklaag zijn daar perfect voor.
Wat maak je beter niet in een plaatstalen pan?
Sauzen op basis van tomaat of wijn: deze producten reageren slecht op staal en geven je gerecht een metaalachtige smaak.
Het juiste onderhoud
Pannen van plaatstaal mogen niet in de vaatwasser; dan gaan ze roesten! Gebruik bij pannen van onbekleed plaatstaal ook geen afwasmiddel. Aan heet water en een sponsje heb je genoeg. Is de pan écht heel vies en is afwasmiddel noodzakelijk, vet hem na het afwassen dan even opnieuw in. Laat een plaatstalen pan ook nooit te lang weken; het water kan tot op het metaal doordringen en dat veroorzaakt roest.
Een koperen pan laat het hart van een chef-kok sneller kloppen. En terecht! Het mag dan wat kosten, maar één ding is zeker: van een koperen pan krijg je absoluut geen spijt.
De voor- en nadelen
+ Gaat gegarandeerd je leven lang mee.
+ Zorgt voor een fantastisch snelle warmtegeleiding.
+ De warmte wordt uitstekend verdeeld over zowel de bodem als de zijkanten van de pan.
+ Perfect voor het bereiden van professionele gerechten, waarbij je de volledige controle over de temperatuur moet hebben.
+ Roest niet.
- De prijs: koper is niet goedkoop!
- Aan de zware kant en kan daarom wat onhandig zijn.
- Kan absoluut niet in de vaatwasser.
Het juiste gebruik
Wat maak je in een koperen pan?
Sauzen (Hollandaise, Bearnaise), jam, risotto en andere gerechten waarbij je de temperatuur perfect onder controle moet hebben.
Wat maak je beter niet in een koperen pan?
Eieren, vis en andere eiwitrijke producten; dat kan nog wel eens blijven plakken.
Het juiste onderhoud
Hou er rekening mee dat jouw prachtpan zijn schitterende koperkleur niet heel lang behoudt; hoe vaker je de pan gebruikt, hoe donkerder hij wordt. Ook kunnen er wat zwarte vlakken verschijnen. Wil je graag dat de pan zijn kleur en glans behoudt? Poets hem dan regelmatig op met speciale koperpoets. Ook een beetje citroensap of citroenzuur in poedervorm (opgelost in water) doet wonderen. Tot slot is het belangrijk dat je een koperen pan altijd goed schoonmaakt, want achtergebleven etensresten kunnen het koper aan passen. Koperen pannen mogen alleen niet in de vaatwasser.