Wat zijn keramische pannen?
We beginnen maar direct met de grote hamvraag: wat zijn keramische pannen? De naam doet misschien vermoeden dat ze geheel van keramiek zijn gemaakt. Niets is minder waar. Over het algemeen als er over keramische pannen wordt gesproken, gaat het over pannen die aan de binnenkant van een keramisch laagje zijn voorzien. Deze laag dient als antiaanbaklaag. Waar traditionele pannen een antiaanbaklaag gemaakt van Teflon hebben, is de keramische laag gemaakt van natuurlijke materialen, zoals zand. Deze is dus vrij van stoffen als PTFE en PFOA.
Waarom koken met keramische pannen?
Het koken met keramische pannen heeft een aantal voordelen:
- Milieubewust: met een keramische pan sta je milieubewust in je keuken te kokkerellen. De keramische antiaanbaklaag is namelijk gemaakt van natuurlijke materialen en het productieproces is minder schadelijk voor het milieu dan die van traditionele antiaanbakpannen.
- Hoge temperaturen: bakken op hoog vuur? Geen probleem! Keramische pannen kunnen hoge temperaturen aan, soms tot wel 450 °C.
- Gezonder koken: grote hoeveelheden olie en boter zijn verleden tijd. Door de gladde keramische laag aan de binnenkant van de pan blijft eten niet plakken. Het gebruik van een klein beetje olie of boter is dus al meer dan genoeg. Dat maakt je dagelijkse maaltijd een stuk gezonder.
- Weinig onderhoud: met een keramische pan is de afwas snel gedaan. De pan heeft een gladde binnenzijde waar eten niet aan blijft plakken. Je kan je dus voorstellen dat schoonmaken eenvoudig is en zonder moeite gaat.
Houd bij het kopen van een keramische pan er wel rekening mee dat deze over het algemeen een stukje zwaarder is dan een pan met een traditionele antiaanbaklaag.
Hoe kook je met keramische pannen?
Koken met een keramische pan is net even anders. De binnenzijde van de pan is vrij glad. Het gebruik van veel olie of boter is dus niet nodig, maar het is wel aan te raden om een kleine hoeveelheid te gebruiken. De pan is bestand tegen hoge temperaturen, maar dat betekent niet dat je op heel hoog vuur moet koken. De keramische laag geleidt warmte namelijk goed, gelijkmatig en houdt de warmte langer vast. Je warmtebron op volle toeren laten draaien is dus niet nodig. Dat bespaart gelijk weer energie, je pan gaat langer mee en je eten brandt niet per ongeluk aan. Om daarnaast zo lang mogelijk van je pan te blijven genieten, raden wij aan om geen metalen keukengerei te gebruiken. Roer in plaats daarvan bijvoorbeeld in je pan met een houten of siliconen lepel of spatel.
Hoe maak je een keramische pan schoon?
Herinner je de reclames op tv nog waarbij men een papiertje door de pan haalt en deze direct schoon is? Dat is misschien een beetje te mooi om waar te zijn, maar dat het schoonmaken van keramische pannen een makkelijk klusje is klopt wel. Sommige pannen zijn vaatwasmachinebestendig. Dit verschilt per merk en per pan. Toch luidt het advies om de pan met de hand af te wassen. Zo blijf je tenslotte het langst met veel plezier van je pan gebruikmaken. Een paar handige tips voor het schoonmaken van keramische pannen:
- Laten afkoelen: ben je een fanatieke schoonmaker? Heb dan even geduld. Houdt je pan niet direct onder de kraan nadat deze net op een hete warmtebron heeft gestaan. Laat hem eerst even afkoelen. Dit voorkomt dat de pan kromtrekt.
- Zachte spons of borstel: is de pan afgekoeld? Reinig hem dan met wat warm water en een zachte spons of borstel. Ga vooral niet fanatiek aan de haal met een schuurspons of staalwol. Gebruik eventueel nog wat afwasmiddel.
- Afdrogen: droog de pan na het afwassen af met een zachte theedoek. Berg de pan op en hij is direct weer klaar voor het volgende gebruik.
Keramische pannen vergelijken
Nu rest alleen nog de vraag: welke keramische pan sluit aan bij jouw wensen? Ben je op zoek naar een keramische koekenpan, wokpan, kookpan of wil je direct een hele keramische pannenset aanschaffen? Op onze pannen pagina vind je een uitgebreid overzicht en kun je verschillende keramische pannen met elkaar vergelijken door het vakje 'producten vergelijken' aan te vinken. Ga bijvoorbeeld voor een pan van Greenpan die gespecialiseerd is in keramische pannen. Of kies voor een duurzame pan van BK of Sola. Door eenvoudig te filteren op bijvoorbeeld prijs, merk en warmtebron (gas, inductie, elektrisch, etc.), vind jij de keramische pan die bij jou past.
Heeft deze informatie jou geholpen?