Geniet van 's morgens vroeg tot 's avonds laat van jouw tuin of terras met mooie verlichting. In de zomer kun je lekker buiten zitten en in de winter geven alle lampen jouw tuin een sfeervolle uitstraling. Daarnaast zorgt goede verlichting ook voor veiligheid rondom het huis.
Verlicht de paden en carport in je tuin, zodat je ook ’s avonds en ’s nachts goed de weg kunt vinden. Kies voor grondspots die je verwerkt in de tegels, voor een subtiele maar smaakvolle verlichting. Sokkellampen (tuinpaaltjes) komen meestal tot kniehoogte verlichten het pad van bovenaf. Lantaarns zijn nog hoger en zorgen voor een algemene verlichting van het pad.
Met licht op je veranda of terras kun je ’s avonds laat nog gezellig buiten zitten. Kies dan voor een tafellamp. De meeste tafellampen sluit je aan op stroom, maar er zijn ook lampen die op een accu of batterijen werken. Hierdoor zijn ze makkelijk te verplaatsen! Of ga voor feestverlichting, zoals een lichtsnoer. Deze staat van winter tot zomer erg stijlvol!
Bij de voor- of achterdeur is een wandlamp ideaal. Zo kun je goed zien wie er voor de deur staat, is je huisnummer goed leesbaar en zet je ongewenste gasten in de spotlights. Het is verstandig om een wandlamp met bewegingssensor te nemen, zodat hij automatisch aangaat als er iemand langsloopt.
Hang meerdere wandlampen van hetzelfde model op aan de gevel, het liefst evenwijdig aan elkaar voor een sfeervol geheel. Je kunt de wandlampen aansluiten op een schakelaar binnenshuis, of kiezen voor wandlampen met een schemersensor. Deze gaan dan automatisch aan zodra het donker wordt.
Licht speciale elementen van de tuin uit met accentverlichting. Richt bijvoorbeeld een grondspot op een boom, beeld of fontein. Ook voor het uitlichten van vijvers bestaat er speciale verlichting. Vijververlichting drijft in de vijver zelf en is puur decoratief bedoeld. Super sfeervol!
Door goede verlichting zie je wat er rondom het huis gebeurt. Kies voor een lamp met bewegingssensor, als je wil dat de lamp aangaat wanneer er iemand langsloopt. Je kunt ook voor een lamp met schemersensor kiezen, waarmee de lamp automatisch aangaat als het donker wordt.
Kies een mooi plekje in de tuin en sluit door middel van een elektriciteitsdraad de lamp aan op het stroomnetwerk. Reken voor het aanleggen en netjes wegwerken van het snoer alleen wel extra tijd, omdat er met hoogspanning gewerkt wordt. Het is bij deze stroomvoorziening essentieel dat je een stroompunt in de tuin hebt, zodat je de lampen hierop kunt aansluiten.
Voordelen van hoogspanning/ 230 Volt:
Nadelen van hoogspanning/ 230 Volt:
Laagspanning verlichting is veilig voor mens en dier, dus de kabels hoeven niet diep in de grond gelegd te worden. Het is essentieel dat je een stroompunt in de tuin hebt, zodat je de transformator hierop aan kunt sluiten. Reken er in de grotere tuinen wel op dat je mogelijk niet de hele tuin kunt verlichten met één aansluitpunt.
Voordelen van laagspanning:
Nadelen van laagspanning:
Buitenverlichting op zonne-energie is milieuvriendelijk en erg praktisch, je hoeft namelijk geen stopcontact in de buurt te hebben. Overdag wordt het zonlicht gebruikt om de accu van de lamp op te laden waarna het in de avond gebruikt wordt om het licht te laten schijnen.
Voordelen van zonne-energie:
Nadelen van zonne-energie:
Er bestaan ook draagbare lampen die werken op een accu of batterijen. Lampen met een accu laadt je binnenshuis op, om ze vervolgens mee naar de tuin (of zelfs mee naar het park) te nemen. Lampen op batterijen gaan natuurlijk zo mee!
Stap 1: Allereerst begin je met het tekenen van je tuin op schaal en bepaal je welke elementen je graag wil verlichten. Misschien heb je wel bepaalde plantjes, bomen, een vijver of andere mooie elementen die je extra goed zichtbaar wilt maken.
Stap 2: Wanneer je de schets van jouw tuin afhebt, kun je beginnen met het indelen van jouw verlichting. Zo kun je kiezen voor een van de drie meest voorkomende verlichtingssoorten of een combinatie hiervan:
Basisverlichting
Voor het verlichtingen van de oprit, voordeur en looppaden is het raadzaam om te kiezen voor basisverlichting.
Accentverlichting
voor het uitlichten van jouw vijver, kunstobjecten, planten en bomen zorgt het directe licht van accentverlichting ervoor dat jouw mooiste items in de spotlights komen te staan.
Sfeerverlichting
De naam zegt het al. Sfeerverlichting gebruik je voor het creëren van sfeer. Het indirecte licht zorgt ervoor dat jouw tuin een warme en behagelijke look krijgt.
Houd hierbij rekening met het aantal lumen die de lichtbronnen afgeven. Buitenlampen met minder dan 500 lumen (totale lichtsterkte) lichtopbrengst zijn bijvoorbeeld ideaal voor kleine elementen of om de tuin meer sfeer te geven. Lampen met meer dan 500 lumen zijn perfect voor grotere objecten of functionele-/basisverlichting.
Stap 3: Nadat je het aantal lumen hebt bepaald, kies je vanuit welke richting je wilt dat het licht gaat schijnen. Zo kun je onder andere kiezen uit grondspots, wandlampen, sokkellampen of spieslampen. Zoek vervolgens een armatuur en lichtbron uit die het beste aansluit op jouw wensen.
In tegenstelling tot binnenverlichting moeten buitenlampen waterdicht zijn om veilig buiten gebruikt te worden. Aan de hand van de IP-waarde (International Protection Rating) kan je aflezen hoe waterdicht een lamp is. Een IP-waarde bestaat altijd uit twee cijfers: het eerste cijfer geeft de graad van bescherming tegen voorwerpen en het tweede cijfer geeft de beschermingsgraad aan tegen vocht.
Dit zijn de meest voorkomende IP-waarden bij buitenlampen:
Naast het kiezen van de juiste IP-waarde is het ook belangrijk om na te gaan waar je jouw verlichting wilt plaatsen. De tuin is op te delen in drie verschillende zones.
In zone 1 staat verlichting dat vatbaar is voor alle weersinvloeden, zoals regen en storm. Het is raadzaam om voor deze verlichting te kijken naar lampen met een hoge IP-waarde: IP65 of hoger. Vijververlichting valt ook onder zone 1, maar moet minimaal een IP-waarde van 67 hebben. Deze verlichting kan ondergedompeld worden in water.
Wanneer je de verlichting direct tegen het huis plaatst, kan je al sneller kiezen voor een lagere IP-waarde. De lampen hangen beschut, maar zijn nog wel vatbaar voor weersomstandigheden. In dit geval is een lamp met een minimale IP-waarde van 44 voldoende.
In zone 3 komt jouw verlichting niet direct in aanraking met de weersinvloeden, maar krijgt wel te maken met vocht. Denk hierbij aan een overdekt balkon of verlichting in een veranda of overkapping. Verlichting die dus beschut hangt, heeft een minimale IP-waarde nodig van 23.
Buitenlampen met bewegingssensor zorgen voor een veilig gevoel rondom het huis. Zodra de lamp beweging detecteert springt het licht direct aan. Je komt daardoor ’s avonds nooit in het donker thuis en ongewenste gasten schrik je ermee af!
Buitenlampen met schemersensor gaan automatisch aan zodra het donker wordt. Sommige van deze lampen branden de hele nacht door, anderen zijn zo in te stellen dat ze binnen enkele uren weer uit gaan.
Elektrische buitenlampen aansluiten is nog makkelijker met een buitenstopcontact in de tuin. Deze stopcontacten zijn waterdicht en bestand tegen alle weersinvloeden. Ook is een buitenstopcontact handig als je bijvoorbeeld een terrasverwarmer wilt aansluiten.
Sommige buitenlampen worden geleverd met een bijpassende lichtbron, maar er zijn ook buitenlampen waarbij je zelf een lichtbron moet aanschaffen. Bij het kiezen van een lichtbron zijn een aantal zaken belangrijk:
In vrijwel alle gevallen is een LED lichtbron de beste keuze om te plaatsen in een buitenlamp. Wij adviseren een LED lamp om deze redenen:
Een spaarlamp is tot vijf keer zuiniger dan de ouderwetse gloeilampen die inmiddels niet meer verkrijgbaar zijn. Ze zijn goedkoper in aanschaf dan een LED lamp, maar ze verbruiken wel meer stroom. Spaarlampen zijn meestal niet dimbaar en ze starten langzaam op.
Voor een natuurlijke kleurweergave is een halogeenlamp een goed alternatief. De lichtkwaliteit is net zo goed als van een gloeilamp en de lamp is altijd dimbaar, een halogeenlamp is daarom een goede keuze voor sfeerverlichting. Een halogeenlamp verbruikt alleen wel veel energie.
Een uitgebreid overzicht van het assortiment vind je in de categorie buitenverlichting. Hier vind je ruim 500 lampen en kun je meerdere merken en types met elkaar vergelijken. Vergelijk bijvoorbeeld drie buitenlampen op basis van specificaties, prijzen en stroomvoorziening en ontdek welk model het beste bij jou past!