Voor 22:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Webshop Awards: Winnaar 'Wonen' 2021
Inklappen
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Webshop Awards: Winnaar 'Wonen' 2021
fonQ is de grote winnaar van de Salesforce Webshop Awards Belgium 2021-2022 in de categorie ‘Wonen’.
Hoe kies je de juiste buitenverlichting?
Met de juiste verlichting maak je het in de tuin net zo gezellig als in huis! Wandlamp aan de muur, spotje in de vloer en lichtslang langs de schuur: zet jouw tuin in de schijnwerpers!
Wat wil je verlichten?

Geniet van 's morgens vroeg tot 's avonds laat van jouw tuin of terras met mooie verlichting. In de zomer kun je lekker buiten zitten en in de winter geven alle lampen jouw tuin een sfeervolle uitstraling. Daarnaast zorgt goede verlichting ook voor veiligheid rondom het huis.

Tuinpad, oprit of carport

Verlicht de paden en carport in je tuin, zodat je ook ’s avonds en ’s nachts goed de weg kunt vinden. Kies voor grondspots die je verwerkt in de tegels, voor een subtiele maar smaakvolle verlichting. Sokkellampen (tuinpaaltjes) komen meestal tot kniehoogte verlichten het pad van bovenaf. Lantaarns zijn nog hoger en zorgen voor een algemene verlichting van het pad.

Terras of veranda

Met licht op je veranda of terras kun je ’s avonds laat nog gezellig buiten zitten. Kies dan voor een tafellamp. De meeste tafellampen sluit je aan op stroom, maar er zijn ook lampen die op een accu of batterijen werken. Hierdoor zijn ze makkelijk te verplaatsen! Of ga voor feestverlichting, zoals een lichtsnoer. Deze staat van winter tot zomer erg stijlvol!

Voor- of achterdeur

Bij de voor- of achterdeur is een wandlamp ideaal. Zo kun je goed zien wie er voor de deur staat, is je huisnummer goed leesbaar en zet je ongewenste gasten in de spotlights. Het is verstandig om een wandlamp met bewegingssensor te nemen, zodat hij automatisch aangaat als er iemand langsloopt.

Gevel en buitenmuur

Hang meerdere wandlampen van hetzelfde model op aan de gevel, het liefst evenwijdig aan elkaar voor een sfeervol geheel. Je kunt de wandlampen aansluiten op een schakelaar binnenshuis, of kiezen voor wandlampen met een schemersensor. Deze gaan dan automatisch aan zodra het donker wordt.

Accentverlichting

Licht speciale elementen van de tuin uit met accentverlichting. Richt bijvoorbeeld een grondspot op een boom, beeld of fontein. Ook voor het uitlichten van vijvers bestaat er speciale verlichting. Vijververlichting drijft in de vijver zelf en is puur decoratief bedoeld. Super sfeervol! 

Veiligheidsverlichting

Door goede verlichting zie je wat er rondom het huis gebeurt. Kies voor een lamp met bewegingssensor, als je wil dat de lamp aangaat wanneer er iemand langsloopt. Je kunt ook voor een lamp met schemersensor kiezen, waarmee de lamp automatisch aangaat als het donker wordt.

Welke stroomvoorziening kies je?

Hoogspanning (230 Volt)

Kies een mooi plekje in de tuin en sluit door middel van een elektriciteitsdraad de lamp aan op het stroomnetwerk. Reken voor het aanleggen en netjes wegwerken van het snoer alleen wel extra tijd, omdat er met hoogspanning gewerkt wordt. Het is bij deze stroomvoorziening essentieel dat je een stroompunt in de tuin hebt, zodat je de lampen hierop kunt aansluiten.

Voordelen van hoogspanning/ 230 Volt:

 • De lamp schijnt altijd wanneer je hem aanzet
 • Geschikt om grotere oppervlaktes te verlichten
 • De intensiteit van het licht is makkelijk te bepalen

Nadelen van hoogspanning/ 230 Volt:

 • Het kost tijd om de verlichting aan te leggen
 • Je kunt de lamp niet altijd overal in de tuin plaatsen

Laagspanning (12/24 Volt)

Laagspanning verlichting is veilig voor mens en dier, dus de kabels hoeven niet diep in de grond gelegd te worden. Het is essentieel dat je een stroompunt in de tuin hebt, zodat je de transformator hierop aan kunt sluiten. Reken er in de grotere tuinen wel op dat je mogelijk niet de hele tuin kunt verlichten met één aansluitpunt. 

Voordelen van laagspanning:

 • Het is snel, zonder elektricien, zelf aan te leggen
 • De kabels hoeven niet ingegraven te worden
 • Makkelijk uit te breiden

Nadelen van laagspanning:

 • Een maximale afstand van lamp tot transformator
 • In de grotere tuin heb je al snel meerdere aansluitpunten en transformators nodig

Zonne-energie

Buitenverlichting op zonne-energie is milieuvriendelijk en erg praktisch, je hoeft namelijk geen stopcontact in de buurt te hebben. Overdag wordt het zonlicht gebruikt om de accu van de lamp op te laden waarna het in de avond gebruikt wordt om het licht te laten schijnen.

Voordelen van zonne-energie:

 • Zeer milieuvriendelijke manier van verlichten
 • Geen energiekosten
 • Je kunt de lamp op iedere gewenste plek plaatsen

Nadelen van zonne-energie:

 • Na een bewolkte dag is de brandtijd korter
 • De oplaadbare batterij kan verslijten 

Accu of batterijen

Er bestaan ook draagbare lampen die werken op een accu of batterijen. Lampen met een accu laadt je binnenshuis op, om ze vervolgens mee naar de tuin (of zelfs mee naar het park) te nemen. Lampen op batterijen gaan natuurlijk zo mee!

Hoe maak je een lichtplan voor de tuin?

Stap 1: Allereerst begin je met het tekenen van je tuin op schaal en bepaal je welke elementen je graag wil verlichten. Misschien heb je wel bepaalde plantjes, bomen, een vijver of andere mooie elementen die je extra goed zichtbaar wilt maken.

Stap 2: Wanneer je de schets van jouw tuin afhebt, kun je beginnen met het indelen van jouw verlichting. Zo kun je kiezen voor een van de drie meest voorkomende verlichtingssoorten of een combinatie hiervan:

Basisverlichting 
Voor het verlichtingen van de oprit, voordeur en looppaden is het raadzaam om te kiezen voor basisverlichting

Accentverlichting
voor het uitlichten van jouw vijver, kunstobjecten, planten en bomen zorgt het directe licht van accentverlichting ervoor dat jouw mooiste items in de spotlights komen te staan.

Sfeerverlichting 
De naam zegt het al. Sfeerverlichting gebruik je voor het creëren van sfeer. Het indirecte licht zorgt ervoor dat jouw tuin een warme en behagelijke look krijgt.

Houd hierbij rekening met het aantal lumen die de lichtbronnen afgeven. Buitenlampen met minder dan 500 lumen (totale lichtsterkte) lichtopbrengst zijn bijvoorbeeld ideaal voor kleine elementen of om de tuin meer sfeer te geven. Lampen met meer dan 500 lumen zijn perfect voor grotere objecten of functionele-/basisverlichting.

Stap 3: Nadat je het aantal lumen hebt bepaald, kies je vanuit welke richting je wilt dat het licht gaat schijnen. Zo kun je onder andere kiezen uit grondspots, wandlampen, sokkellampen of spieslampen. Zoek vervolgens een armatuur en lichtbron uit die het beste aansluit op jouw wensen.

IP-waarde voor buitenverlichting

IP-waarde

In tegenstelling tot binnenverlichting moeten buitenlampen waterdicht zijn om veilig buiten gebruikt te worden. Aan de hand van de IP-waarde (International Protection Rating) kan je aflezen hoe waterdicht een lamp is. Een IP-waarde bestaat altijd uit twee cijfers: het eerste cijfer geeft de graad van bescherming tegen voorwerpen en het tweede cijfer geeft de beschermingsgraad aan tegen vocht.

Dit zijn de meest voorkomende IP-waarden bij buitenlampen:

 • IP20: Stofdicht
 • IP21: Drupwaterdicht
 • IP23: Regenwaterdicht
 • IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen)
 • IP54: Spatwaterdicht en stofvrij
 • IP65: Beschermd tegen waterstralen
 • IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor vijververlichting of in de douche)
 • IP68: Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water (kan door alle weersinvloeden geraakt worden)

Zones

Naast het kiezen van de juiste IP-waarde is het ook belangrijk om na te gaan waar je jouw verlichting wilt plaatsen. De tuin is op te delen in drie verschillende zones.

Zone 1

In zone 1 staat verlichting dat vatbaar is voor alle weersinvloeden, zoals regen en storm. Het is raadzaam om voor deze verlichting te kijken naar lampen met een hoge IP-waarde: IP65 of hoger. Vijververlichting valt ook onder zone 1, maar moet minimaal een IP-waarde van 67 hebben. Deze verlichting kan ondergedompeld worden in water.

Zone 2

Wanneer je de verlichting direct tegen het huis plaatst, kan je al sneller kiezen voor een lagere IP-waarde. De lampen hangen beschut, maar zijn nog wel vatbaar voor weersomstandigheden. In dit geval is een lamp met een minimale IP-waarde van 44 voldoende.

Zone 3

In zone 3 komt jouw verlichting niet direct in aanraking met de weersinvloeden, maar krijgt wel te maken met vocht. Denk hierbij aan een overdekt balkon of verlichting in een veranda of overkapping. Verlichting die dus beschut hangt, heeft een minimale IP-waarde nodig van 23.

Waar let je verder op bij het kopen van buitenverlichting?

Bewegingssensor

Buitenlampen met bewegingssensor zorgen voor een veilig gevoel rondom het huis. Zodra de lamp beweging detecteert springt het licht direct aan. Je komt daardoor ’s avonds nooit in het donker thuis en ongewenste gasten schrik je ermee af!

Schemersensor

Buitenlampen met schemersensor gaan automatisch aan zodra het donker wordt. Sommige van deze lampen branden de hele nacht door, anderen zijn zo in te stellen dat ze binnen enkele uren weer uit gaan. 

Buitenstopcontact

Elektrische buitenlampen aansluiten is nog makkelijker met een buitenstopcontact in de tuin. Deze stopcontacten zijn waterdicht en bestand tegen alle weersinvloeden. Ook is een buitenstopcontact handig als je bijvoorbeeld een terrasverwarmer wilt aansluiten.

Lichtbron

Sommige buitenlampen worden geleverd met een bijpassende lichtbron, maar er zijn ook buitenlampen waarbij je zelf een lichtbron moet aanschaffen. Bij het kiezen van een lichtbron zijn een aantal zaken belangrijk:

 • Zorg ervoor dat de fitting van het armatuur en de lichtbron gelijk zijn
 • Let erop dat het wattage van de lichtbron niet hoger is dan het maximale wattage van het armatuur
 • Kies voor sfeerverlichting een lamp met warm, wit licht en voor veiligheid een lichtbron met helder, wit licht

LED, spaarlamp of halogeen?

In vrijwel alle gevallen is een LED lichtbron de beste keuze om te plaatsen in een buitenlamp. Wij adviseren een LED lamp om deze redenen:

 • Een LED lichtbron verbruikt tot 85% minder energie dan een spaarlamp
 • Met een brandtijd tot 25.000 uur hoef je een LED lichtbron bijna nooit te vervangen
 • LED lichtbronnen geven een net zo sfeervol licht als spaarlampen
 • Een LED lichtbron is iets duurder in aanschaf, maar verdient zichzelf zeer snel terug dankzij de lagere energiekosten. 

Een spaarlamp is tot vijf keer zuiniger dan de ouderwetse gloeilampen die inmiddels niet meer verkrijgbaar zijn. Ze zijn goedkoper in aanschaf dan een LED lamp, maar ze verbruiken wel meer stroom. Spaarlampen zijn meestal niet dimbaar en ze starten langzaam op.

Voor een natuurlijke kleurweergave is een halogeenlamp een goed alternatief. De lichtkwaliteit is net zo goed als van een gloeilamp en de lamp is altijd dimbaar, een halogeenlamp is daarom een goede keuze voor sfeerverlichting. Een halogeenlamp verbruikt alleen wel veel energie.

Buitenverlichting vergelijken

Een uitgebreid overzicht van het assortiment vind je in de categorie buitenverlichting. Hier vind je ruim 500 lampen en kun je meerdere merken en types met elkaar vergelijken. Vergelijk bijvoorbeeld drie buitenlampen op basis van specificaties, prijzen en stroomvoorziening en ontdek welk model het beste bij jou past!

Top 10 populairste lampen voor buiten
Heeft deze informatie jou geholpen?