Vis, vlees, groente en zelfs kaas kun je bereiden in een rookoven. Het is een eenvoudige manier van gerechten bereiden en altijd met je eigen twist! In de winter kun je net zo goed roken als in de zomer. Met welk rookgerecht start jij?
Roken is een vetarme manier van voedsel bereiden, omdat je helemaal geen olie of andere vetten gebruikt. Bovendien geeft het een subtiele rooksmaak aan je gerechten. De ingrediënten die je wilt roken leg je op het rooster of hang je op aan de authentieke haken en dan maar wachten tot je stukje vlees, vis of groente gaar is.
Het garen van gerechten in de rookoven werkt simpel. Je maakt de houtskool aan en voegt een volledig zakje in water geweekte rookchips toe. Na een paar minuten gaan de houtsnippers de rookoven smeulen, doordat er nog maar weinig zuurstof bijkomt. Zo krijg je rookontwikkeling binnen in de oven en dat is precies wat nodig is om de gerechten te garen.
Als je de smaak van het roken eenmaal te pakken hebt, kun je nog variëren tussen koud en warm roken. Koud roken gebeurt op maximaal 30°C. Het gerecht krijgt zo een langzame garing met subtiele rooksmaak en is langer te bewaren. Bij warm roken ligt de temperatuur tussen de 50°C en 80°C en daarbij wordt het gerecht in een sneller tempo gaar.
Met de buitentemperatuur hoef voor het roken dan weer geen rekening te houden: in de winter kun je net zo goed roken als in de zomer. De rookoven gebruik je helemaal dicht, zodat sneeuw, wind of regen geen kans krijgen. Slecht weer hoeft je er dus niet van te weerhouden om te roken; ook in hartje winter kun jij je te goed doen aan een lekker rookgerecht. Dus: wanneer begin jij met roken?
Schrijf je in voor de fonQ nieuwsbrief. Ontvang inspiratie, persoonlijke acties en eenmalig tot 5% korting!*
Deel dit inspiratieartikel:
Vind jij het ook lastig om een cadeau te vinden voor Vaderdag waar je jouw vader écht mee verrast? Met deze cadeautips geef je een uniek en origineel cadeau.