Eten serveren dat expres is aangebrand: eerlijk is eerlijk, wij moeten er nog een beetje aan wennen. Toch schijnt dit op de menukaarten in New York aan de orde van de dag te zijn. Grote kans dus dat deze trend dit jaar ook naar ons koude kikkerlandje zal overwaaien.
In de Big Apple zie je op menukaarten broccoli, pepers en boerenkool staan die ‘blackened’ zijn. Met een gasbrander of onder de grill worden ze aangebrand, waardoor er een knapperige structuur en een rokerige smaak ontstaat. Ook vis en steak zou zich goed lenen om te branden. Daarbij wordt het stuk vlees of vis eerst vaak gemarineerd in een mengsel van gesmolten boter en kruiden, waarna het bereid wordt in een hete gietijzeren pan. Op die manier ontstaat de kenmerkende bijna zwarte, krokante laag.
Zoals gezegd: wij moeten aan deze trend nog een beetje wennen. Want hoewel we stiekem de rokerige smaak en de knapperige structuur van gebrand voedsel wel kunnen waarderen, weten we ook dat het – op z’n zachtst gezegd – niet heel gezond is. Misschien moeten we dit aangebrande voedsel wel zien als een felle tegenreactie op de extreme healthtrend van de afgelopen jaren, als een soort ultiem ‘yolo-food’. Wij zijn dan ook heel benieuwd of deze trend in Nederland echt gaat aanslaan. Durf jij het aan?
Schrijf je in voor de fonQ nieuwsbrief. Ontvang inspiratie, persoonlijke acties en eenmalig tot 5% korting!*
Deel dit inspiratieartikel:
Rauwe vis is sinds de komst van sushi al niet meer weg te denken uit ons eetpatroon, maar in 2017 gaan we een stapje verder. Hallo pokébowls en ceviche!