Wanneer gebruik je de tuinstoelen?
Om er achter te komen welke tuinstoel aansluit bij jouw wensen, is het handig om eerst te kijken naar de functie. Wat zoek je in je nieuwe stoel(en)? We zetten twee categorieën voor je uiteen.
Dineren
Buiten eten: wat ons betreft zijn weinig dingen zo fijn. Extra goed smaakt het als je op een fijne stoel zit. Kies bijvoorbeeld voor een dining stoel. Het woord zegt het al: deze zijn gemaakt om op te dineren. Ze passen dan ook onder de meeste eettafels. Voor extra comfort kies je voor stoelen met armleuningen; houd je het liever compact, dan ga je voor exemplaren zonder armleuningen. Een handzaam alternatief voor de dining stoel is de bistrostoel; deze zijn lichtgewicht en vaak inklapbaar.
Als multifunctionaliteit belangrijk voor je is, kies je voor tuinkrukken. Deze schuif je snel bij als er extra eters zijn en berg je na gebruik weer op. Of je zet die mooie plant erop. Een nadeel van krukken is uiteraard dat deze geen rug- en armleuningen hebben. Tip: let ook op de hoogte van de kruk ten opzichte van de tafel, zodat je benen er onder passen!
Ook de standenstoel is multifunctioneel. Doordat je de rugleuning kunt verstellen, is dit een dining stoel en relaxstoel in één. Ideaal als je geen ruimte hebt voor beide, maar bijvoorbeeld ook op de camping. Standenstoelen hebben meestal een eenvoudig, tijdloos design.
Relaxen
In je tuin of op het balkon wil je kunnen ontspannen. Het beste doe je dit natuurlijk op een relaxstoel. Een lounger is bijvoorbeeld perfect. Deze heeft een lagere zitting dan een diningstoel en de rugleuning staat naar achteren, zodat je direct in een chillhouding komt. Tip: filter op ‘inklapbaar’, zodat je gelijk ziet welke loungestoelen je kunt opbergen. Een nadeel van een loungestoel is dat je deze niet aan tafel kunt gebruiken.
Relaxen in stijl doe je in een hangstoel. Deze zijn er in allerlei soorten en maten, van de klassieker in katoen tot stylish ‘eieren’. Voor een hangstoel moet je wel ruimte hebben: ofwel je hangt de stoel aan een stevige overkapping ofwel je kiest voor een stoel in een frame.
Ook de standenstoel hoort thuis in dit rijtje. Na het eten zet je de rugleuning naar achteren en kun je riant uitbuiken. Een standenstoel is dus een diningstoel en relaxstoel in één. Ook handig: ze zijn vaak inklapbaar! Vink dit aan in de filtering om direct de inklapbare standenstoelen te zien.
Het materiaal van de tuinstoel heeft invloed op comfort en uitstraling, maar ook op de prijs. We zetten de voor- en nadelen van de meest populaire materialen voor je op een rijtje.
Kunststof
De voordelen van kunststof:
- Het kan prima tegen een buitje
- Een kunststof stoel is lichtgewicht
- Het is betaalbaar
De nadelen van kunststof:
- Bij veel zon kan het gaan verkleuren
- De uitstraling is minder luxe dan van bijvoorbeeld hout
Aluminium/metaal
De voordelen van aluminium:
- Aluminium is lichtgewicht, dus makkelijk verplaatsbaar
- Het is roestvrij en kan dus tegen een buitje
- Het is sterk en gaat dus lang mee
- Ook fijn: het is onderhoudsvriendelijk
De nadelen van aluminium:
- Aluminium en ander metaal wordt heet in de zon
Hout
De voordelen van hout:
- Hout heeft een natuurlijke, uitstraling
- Hout combineert mooi met andere materialen als aluminium
- Het wordt niet heet in de zon
- Bij goed onderhoud gaat hout erg lang mee (vooral hardhout)
De nadelen van hout:
- Hout is relatief onderhoudsgevoelig
- Het verkleurt als je het niet behandelt (kan ook een voordeel zijn!)
- Hout is relatief zwaar, dus het is niet altijd gemakkelijk te verplaatsen
Bamboe, rotan en rattan
De voordelen:
- Deze materialen hebben een naturel en sfeervol uiterlijk
- Ze zijn allen zeer sterk en gaan dus lang mee
- Het zijn lichtgewicht materialen
De nadelen:
- Deze materialen kunnen het beste afgedekt worden bij regen en koud weer
- Ze vergen wat onderhoud om mooi te blijven
Welke tuinstoelen goed bij jouw tuin of balkon passen is ook afhankelijk van de stijl van je buitenruimte. Door de meubels binnen een stijl te kiezen creëer je rust en samenhang. Maar dat betekent niet dat je niet ook kunt variëren: kies bijvoorbeeld een stoel in verschillende kleuren of juist verschillende modellen in dezelfde kleur.
Bohemian
Een bohemian tuinstoel is gemaakt van natuurlijk materiaal als bamboe of rotan en vooral niet te strak. Combineer met een vrolijk zitkussen en klaar!
Modern
Strakke lijnen, rustige kleuren en weinig poespas: dat is het signalement van een moderne tuinstoel. Combineer met een accentkleur en jouw moderne look is af.
Robuust
Robuuste tuinstoelen zijn functioneel, niet te fijntjes en vaak gemaakt van ruwe materialen zoals hardhout. Ideaal voor liefhebbers van functionaliteit simpele stijl en donkere kleuren.
Begin je zoektocht bij de overzichtspagina tuinstoelen. Hier kun je de filters aanvinken die aansluiten bij jouw wensen. Zo vind je gemakkelijk de tuinstoel(en) die aansluiten bij jouw wensen en budget. Tip: klik bovenaan de overzichtspagina het vakje ‘producten vergelijken’ aan, selecteer je favorieten en zie ze handig naast elkaar.
Bij stoelen hoort een tafel. Daarom vind je bij fonQ een ruim assortiment tuintafels in vele stijlen en maten. Zo kun je jouw nieuwe stoelen meteen matchen met de perfecte tafel!
We raden je aan om eens ons onderhoudsadvies voor tuinmeubelen te bekijken. Zo weet je wat je te wachten staat bij de aanschaf van je favoriete tuinstoelen.
Top 10 populairste tuinstoelen
Heeft deze informatie jou geholpen?