Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Webshop Awards: Winnaar 'Wonen' 2021
Inklappen
Vandaag besteld, maandag in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Webshop Awards: Winnaar 'Wonen' 2021
fonQ is de grote winnaar van de Salesforce Webshop Awards Belgium 2021-2022 in de categorie ‘Wonen’.
Waar let je op bij het kopen van een tuinkas?
Met een tuinkas verleng je het kweekseizoen en kunnen je planten overwinteren. En het staat ook nog mooi! Wij helpen je de juiste kas te kiezen.
Welke soorten tuinkassen zijn er?

Broei- en kweekkas
De naam zegt het eigenlijk al: een kweekkas is ideaal voor het opkweken van planten, zaadjes en stekjes. Het kasje houdt wind en regen buiten en zorgt ervoor dat het lekker warm is voor de planten. Het is voor jonge plantjes de ideale plek om de eerste weken/maanden door te komen en sterk genoeg te worden voor de volle grond. 

Voordelen:

 • Een kweekkas is lekker compact en neemt weinig ruimte in.
 • Kweekkassen zijn over het algemeen goedkoop.
 • Ideaal voor het opkweken van planten, zaadjes en stekjes.

Nadelen: 

 • Zodra de plantjes te groot worden, moet je ze overpotten.
 • Er passen maar weinig plantjes in.

 

Foliekas en -tunnel
Een foliekas of -tunnel is heel makkelijk in gebruik. De kas bestaat uit een frame en een doorzichtig (vaak groen) folie. Dankzij de hoge, ronde vorm, is hij ideaal voor rechtopstaande gewassen zoals tomaten en komkommers. Een folietunnel is perfect voor het kweken van meerdere gewassen naast elkaar. 

Voordelen:

 • Een foliekas is goedkoop om aan te schaffen.
 • Er is geen fundering nodig om de kas te gebruiken.
 • De kas zet je eenvoudig op en na gebruik haal je hem eenvoudig weer uit elkaar.

Nadelen:

 • Het folie heeft een kortere levensduur dan glas of polycarbonaat.
 • Folie laat minder zonlicht door en is gevoeliger voor wind, hier kunnen je gewassen last van hebben.
 • Hij is minder geschikt om het hele jaar door te gebruiken.

 

Hobbykas
Een hobbykas is ideaal voor de échte tuinier liefhebber. In een hobbykas is vaak meer dan genoeg ruimte voor een grote moestuin, maar je kunt hem ook gebruiken als extra zithoek in de tuin. Lekker multifunctioneel. Zelfs in de winter kan het in de kas rond de 20°C worden! De kassen zijn meestal van hout of aluminium en worden afgewerkt met glas of polycarbonaat. 

Voordelen:

 • Veel ruimte voor verschillende soorten planten.
 • Multifunctioneel, vaak ook te gebruiken als tuinkamer.
 • Een hobbykas is geschikt om tropische planten te houden en te kweken.
 • In een kas overwineteren je gevoelige planten heel goed.

Nadelen:

 • Neemt veel ruimte in beslag en is vaak duur in de aanschaf.
 • Een hobbykas in elkaar zetten kost wat tijd.
 • De kas heeft een fundering nodig.

Muurkas
Een muurkas plaats je tegen een rechte en stevige muur, waardoor je de ruimte in je tuin optimaal benut. Hij neemt namelijk vrij weinig plek in en je planten en gewassen klimmen makkelijk omhoog. Daarnaast staat een muurkas meestal dicht bij huis, je bent er al met een paar passen! Een ander voordeel is dat hij heel goed gebruik maakt van de warmte van het huis. Plaats hem tegen een muur op het oosten of westen, dan wordt het niet te warm in kas.

Voordelen

 • Neemt minder ruimte in beslag dan een vrijstaande hobbykas.
 • Je plaatst hem tegen de wand en daardoor staat hij vaak dicht bij huis.
 • Planten klimmen makkelijk tegen de muur, ideaal voor komkommers en tomaten.

Nadelen

 • Je hebt een stevige muur nodig.
 • De kas heeft voor de helft minder lichtinval.
 • Voor het plaatsen van de muurkas, heb je een fundering nodig.
Hoeveel ruimte heb je buiten?

Bij de aanschaf van een tuinkas is het heel belangrijk dat je genoeg ruimte hebt. Hartstikke zonde wanneer jouw nieuwe tuinkas de hele tuin opslokt. Dus ga je een tuinkas kopen, let er dan op dat hij geschikt is voor de ruimte die je beschikbaar hebt.

Balkon/dakterras (< 20 m²)

Wanneer je in de stad woont, heb je vaak niet meer beschikbaar dan een balkon of dakterras. Maar ook hier is het mogelijk om je eigen groenten en fruit in een kasje te kweken! Waar je wel rekening mee moet houden:

 • Combineer verschillende kassen met elkaar. Ga voor een kas op poten en zet hier een lage kweekkas onder. Zo gebruik je de ruimte super efficiënt en kun je zoveel mogelijk planten kweken.
 • Beperk je met kweken tot een aantal plantjes die weinig ruimte nodig hebben. De plantjes zullen namelijk gaan groeien en zo voorkom je dat ze te weinig ruimte hebben.
 • Grotere (muur)kassen hebben vaak een fundering nodig. Kijk eerst goed of dit mogelijk is op je balkon of dakterras!
 • Hoge plekken vangen vaak veel wind. Zorg ervoor dat je kas niet te 'open' staat, maar zet hem op een beschutte plek. Zo voorkom je dat de kas kapot waait.

Stadstuin/patio (20 – 50 m²)

Een stadstuin of patio is vaak klein en ingebouwd tussen verschillende huizen. Dit geeft de tuin een knusse uitstraling en je hebt weinig last van wind. Ideaal voor je eigen moestuin! Let bij aankoop van een kas voor in je stadstuin op het volgende:

 • Planten hebben behoefte aan warmte en zonlicht. Omdat een stadstuin vaak omringd is door muren, heb je veel last van schaduw. Kijk dus goed of je een zonnige plek hebt en ga voor een tuinkas van glas. Dit houdt de warmte goed vast.
 • Een patio is uitermate geschikt voor een muurkas. Let erop dat de achterwand stabiel is en kijk of je ruimte hebt voor een fundering. 

Middelgrote tuin (50 – 150 m²)

In een middelgrote tuin heb je vaak ruimte voor een wat grotere kas. Ideaal voor het verbouwen van meerdere groente- en fruitsoorten. Houd ook hier met een aantal dingen rekening:

 • Zorg dat je nog wat ruimte overhoudt om een paadje naar de ingang te maken. 
 • Houd ook ruimte over aan de zij- en achterkant zodat je makkelijk om de kas heen loopt. Handig wanneer je iets moet repareren. Ook houd je zo ruimte over om een regenton naast de kas plaatsen, ideaal om de plantjes water te geven.
 • Zorg dat je een fundering aan kunt leggen.

Grote tuin (> 150 m²)

In een grote tuin is eigenlijk ruimte voor allerlei soorten kassen. Misschien heb je zelfs wel plek voor meerdere! Houd er ook in een grote tuin rekening mee, dat je voldoende ruimte overhoudt voor een pad naar de ingang en dat je makkelijk om de kas heen loopt. Ook in een grote tuin moet je er rekening mee houden dat je een funderingaanlegt als je een grote kas gaat plaatsen.

Welke afdichting kies je?

Tuindersglas
Tuindersglas is relatief goedkoop en heeft een dikte van 3 mm. Hierdoor kan het sneller breken dan bijvoorbeeld veiligheidsglas. Het laat ongeveer 90% licht door, waardoor je planten goed kunnen groeien. Het nadeel hiervan is dat planten snel kunnen verbranden. Het glas heeft vaak scherpe randen. Gebruik daarom altijd handschoenen tijdens het plaatsen! Tuinglas wordt altijd dakpansgewijs gestapeld.

Polycarbonaat
Polycarbonaat is niet transparant en laat minder licht door. Daardoor is het ideaal voor planten die snel verbranden! Het kunststof is dubbelwandig en heeft daardoor een goed isolerende functie. Het breekt minder snel dan glas en zorgt op die manier voor extra veiligheid in en om de kas. Polycarbonaat kan na verloop van tijd gaan verkleuren en kan een wat 'goedkope' uitstraling hebben. Daarnaast kan er condens ontstaan in de kanalen van het polycarbonaat.

Veiligheidsglas
Veiligheidsglas is tot zes keer sterker dan tuindersglas en zal daardoor minder snel breken. Mocht het toch kapot gaan, dan valt het glas in duizenden botte deeltjes uiteen. Het glas wordt meestal gepolijst geleverd en heeft dus geen scherpe randen meer. Dit maakt het lekker veilig in gebruik! Veiligheidsglas laat tot ongeveer 90% licht door. Het nadeel hiervan is, dat gewassen snel kunnen verbranden. Veiligheidsglas bestaat meestal uit één lange ruit.

Folie
Folie een relatief goedkoop materiaal en is daardoor erg populair! Het is makkelijk te plaatsen en houdt de warmte goed vast. Het is minder duurzaam dan bijvoorbeeld glas en kan na verloop van tijd gaan scheuren. Door zon, wind en regen kan het folie poreus worden, waardoor je het moet vervangen. 

4 handige tips om rekening mee te houden

1. Standplaats
Zorg dat je kas altijd zoveel mogelijk zonlicht pakt. Het beste kun je hem met de kop op het zuidwesten zetten. Zo vangt hij op ieder moment van de dag het meeste licht op. Plaats hem in ieder geval zo min mogelijk in de schaduw!

Zet de kas niet op een te ‘open’ plek. Zo voorkom je dat de kas bij harde wind kapot waait. Denk er ook aan om (bij een grotere kas) een pad naar de ingang te leggen. Zo hoef je bij harde regenval niet door de blubber te lopen.

2. Fundering
Een hobby- of muurkas heeft altijd een goede fundering nodig. Dit vormt de basis voor jarenlang kweekplezier. Je kunt ervoor kiezen om een bijpassende fundering aan te schaffen. Deze kun je vaak gemakkelijk met schroeven aan de kas bevestigen. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een fundering aan te leggen. Zo kun je hem helemaal afstellen op jouw eigen wensen. Dit kost wel wat meer tijd en vergt enige inspanning. Een groot gedeelte van de kassen wordt standaard geleverd met een fundering. 

3. Welk soort gewas ga je verbouwen?
Gewassen zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige gewassen (zoals tomaten en komkommers) worden heel hoog en zijn dus niet geschikt voor een lage kas. Een hobby- of tunnelkas is dan de ideale oplossing. Andere groenten, zoals kolen en aardappels, zijn juist weer wel heel geschikt voor een lage kas. Houd hier dus rekening mee!

4. Accessoires
Er zijn verschillende handige accessoires beschikbaar voor je tuinkas. Zo kun je ervoor kiezen om regenwater op te vangen door middel van een regenpijp, of je kunt kweektafels plaatsen zodat je niet hoeft te bukken. Wil je dat je ramen automatisch open gaan wanneer het te warm wordt? Dan is een automatische raamopener misschien wat voor jou!

De populairste kassen van dit moment

1. Ideaal voor op je balkon, dakterras of in je kleine tuin: elho Green Basics kweektafel
Compact, stevig en onderhoudsvrij: dat is de elho Green Basics kweekbak. Hij is ideaal voor op je balkon, dakterras of in je kleine tuin. 

 • Staat stevig op zijn poten voor een fijne werkhoogte.
 • Ideaal voor op het balkon of dakterras.
 • Gemaakt van duurzaam en onderhoudsvrij kunststof.
 • Perfect voor het opkweken van zaden, kruiden of stekjes.

2. Voor de echte liefhebber: Royal Well Compact 66 Veiligheidsglas
Deze luxe en stevige kas is perfect voor het kweken van je eigen groenten en fruit. De ruime kas is afgewerkt met veiligheidsglas van 3 mm dik. Dit glas laat tot maar liefst 90% zonlicht door, zodat je planten goed kunnen groeien! 

 • Heeft een kantelraam en regenwaterafvoer.
 • Voorzien van veiligheidsglas.
 • Heeft een nokhoogte van 2,25 meter.
 • Stevig aluminium frame.
 • Heeft zelfs ruimte voor een klein zitje.

3. Voor het kweken van je lievelingskruiden: Royal Well Patiokas Rosemary's Choice
Op zoek naar een compacte kweekkas met een mooie, luxe uitstraling? Dan is de Royal Well Patiokas Rosemary's Choice kweekkas iets voor jou! Hij is gemaakt van hout en is makkelijk zelf in elkaar te zetten. De kas beschermt je gewassen tegen hagel, regen en wind. De kas heeft twee kweekschappen en je kunt alle drie de ramen gemakkelijk openen.

 • Gemaakt van stevig hout.
 • Makkelijk in elkaar te zetten.
 • Ideaal voor het kweken van zaden en stekjes.
 • Afgewerkt met polycarbonaat
 • Past perfect op het dakterras of in een kleine tuin.

4. Het hele jaar door genieten in je tuin: Royal Well Oase 135 Tuinkamer
Een tuinkamer geeft je een lekker rijk en luxe gevoel. Deze Oase 135 tuinkamer van Royal Well is eigenlijk multifunctioneel. Je kunt er heerlijk in ontspannen, maar je kunt hem ook gebruiken om te kweken of je planten te laten overwinteren. Hij is afgewerkt met 3 mm dik veiligheidsglas en de dubbele deuren sluit je gemakkelijk af met een slot.

 • Multifunctioneel; geschikt als tuinkamer en kas.
 • Ideaal voor het overwinteren van planten.
 • Ruim oppervlak van 13,5 m2.
 • Drempelloze en dubbele openslaande deuren.
 • Inclusief regenpijpen en luchtafvoersysteem.
Tuinkassen vergelijken

Een kas voor het opkweken, met glas of folie, groot of klein, staand of tegen de muur: tuinkassen zijn er in allerlei vormen, soorten en maten! In de categorie tuinkassen vind je een uitgebreid overzicht en kun je verschillende tuinkassen met elkaar vergelijken. Ontdek op basis van specificaties, prijzen en jouw wensen welke tuinkas het beste bij jou past!

Heeft deze informatie jou geholpen?