Hangende terrasverwarmers werken vrijwel altijd op elektriciteit, maar een staande terrasverwarmer kan werken op zowel gas als elektriciteit. Hieronder vind je de voor- en nadelen van beide brandstoffen.
Gas
Terrasverwarmers op gas brengen niet alleen veel warmte naar je tuin, ze zijn dankzij de ontstekende vlammen ook erg sfeervol. Maar zijn er ook nadelen? We hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:
Voordelen van een terrasverwarmer op gas:
Nadelen van een terrasverwarmer op gas:
Elektriciteit
Een elektrische terrasverwarmer is zeer gebruiksvriendelijk: je doet de stekker in het stopcontact en er wordt direct warmte afgegeven. Maar zijn er ook nadelen? We hebben alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:
Voordelen van een terrasverwarmer op elektriciteit:
Nadelen van een terrasverwarmer op elektriciteit:
Allereerst is het belangrijk om te kijken op welke plek je de terrasverwarmer wilt gebruiken. Wil je hem neerzetten op de grond of ophangen aan de muur of het plafond? Er zijn twee verschillende modellen:
Hangende terrasverwarmers
Wanneer je een goede plek hebt waar je de terrasverwarmer kunt ophangen, zoals een parasol, muur of onder een veranda, is een hangende terrasverwarmer ideaal. Maar ook zijn er genoeg hangende heaters voor in een party tent op te hangen voor een leuk feest.
Voordelen:
Nadelen:
Staande terrasverwarmers
Voor grotere oppervlakken is een staand model beter geschikt. Ze zijn krachtiger dan hangende terrasverwarmers en kunnen op iedere plek gebruikt worden. Ze zijn bovendien gemakkelijk te verplaatsen en daardoor ook ideaal voor feestjes. Perfect voor frisse zomeravonden!
Voordelen:
Nadelen:
Elektrische verwarmingselementen
Een elektrische terrasverwarmer maakt gebruik van verschillende technieken om de lucht te verwarmen. Een veel gebruikte vorm van verwarmen wordt gedaan door middel van infraroodlampen. Lampen met een verwarmingselement zoals halogeen, golden tube en carbon stralers zijn vaak uitgerust met infrarood. Hieronder kun je lezen wat de verschillen tussen de vijf verwarmingselementen halogeen, lowglare, carbon, quartz en golden tube zijn.
Halogeen
Terrasverwarmers met een halogeen-element produceren golven die de waterstof in het lichaam verwarmen. De wind heeft geen invloed op de golven, waardoor deze verwarmingstechniek ideaal is voor terrassen met een open ligging.
Lowglare
Een lowglare terrasverwarmer geeft alleen warmte en geen licht. Je hebt daardoor geen last van de rode gloed die andere infrarood-terrasverwarmers wel geven. Een lowglare terrasverwarmer is daarentegen vaak wel iets duurder.
Carbon
Een carbon terrasverwarmer verwarmt ook voor een deel de omgeving en is daardoor windgevoeliger. Het verwarmen gaat echter wel zeer snel en effectief. Deze terrasverwarmers zijn daardoor vooral geschikt voor een beschutte plek zoals een balkon of onder een overkapping.
Quartz
Een quartz terrasverwarmer werkt op een soortgelijke manier als de centrale verwarmer. Het duurt wel wat langer voor het verwarmingselement warm wordt en ook wordt enkel de omgeving verwarmd. Dit maakt deze terrasverwarmers vooral geschikt voor grotendeels gesloten ruimtes.
Golden Tube
Golden Tube terrasverwarmers bieden dezelfde voordelen als halogeen terrasverwarmers, maar zijn luxer. Dankzij een laagje bladgoud aan de binnenkant geeft de lamp meer reflectie en is de warmte nog intenser. Door de extra reflectie geeft de Golden Tube lamp wel een rode gloed af.
Wie naast warmte ook gezelligheid op prijs stelt kan zich wellicht het beste vinden in een op hout gestookt vuurtje. Kies bijvoorbeeld voor een vuurkorf, vuurschaal of terrashaard en geniet van een knus tafereel in jouw tuin of op het terras. Maar wat is exact het verschil tussen deze vormen van terrasverwarming? Wij leggen het je graag hieronder uit:
Een knisperend haardvuur maakt jouw (na)zomeravond in de tuin helemaal compleet!
Een terraskachel (of ook wel tuinhaard genoemd) mag gerust dé sfeermaker van de tuin genoemd worden. Terraskachels brengen door hun omvang namelijk veel warmte en gezelligheid naar de tuin. Groot voordeel van een terraskachel is ook dat sommige modellen multifunctioneel te gebruiken zijn. Zo zijn er terrasverwarmers met een grillrooster waardoor je ze ook als barbecue kan gebruiken. Sfeervol smullen!
Romantisch, gezellig én lekker warm buiten zitten doe je met een vuurkorf in de tuin.
Laat de zomeravonden nog langer duren met een vuurkorf. Nodig al je familie en vrienden uit, creëer samen een mooi vuur en praat de hele avond gezellig bij terwijl je ondertussen marshmallows roostert boven het vuur.
Zo steek je een vuurkorf veilig aan:
Een knisperend vuurtje mag niet ontbreken tijdens het borrelen op een zwoele zomeravond!
Een vuurschaal is, net zoals een vuurkorf, ideaal om (frisse) zomeravonden te verlengen. Je vult dit trendy item eenvoudig met blokken hout waarna je kan genieten van een heerlijk warm vuurtje. Een groot voordeel van vuurschalen is dat je ze vaak zowel op de grond als op de tafel kan zetten. Zo geniet je op vrijwel elke plek in de tuin van aangename vonken.
Je terras op een innovatieve, moderne manier verwarmen, doe je met een Heatstrip terrasverwarmer. Heatstrip terrasverwarmers zijn speciaal ontwikkeld voor het verwarmen van diverse binnen- en buitenruimtes. Ze werken op elektriciteit of gasstraling en hebben een hoge output. Daarnaast kunnen ze zorgen voor een energiezuinige verwarming van buitenruimtes, zowel overdekt als gedeeltelijk open. Ook voor binnenruimtes zijn ze zeer geschikt. Veel terrasverwarmers verwarmen de omringende lucht, maar Heatstrips dragen warmte juist rechtstreeks over aan objecten door middel van infrarood golven. Zeer effectief!
De Heatstrip verwarmers hebben een moderne uitstraling en zijn ultradun, waardoor ze onopvallend, maar toch stijlvol opgaan in iedere ruimte. Erg prettig is dat Heatstrips geen scherpe rode gloed afgeven, maar gebruik maken van stralingswarmte. Daardoor kunnen ze op talloze plekken gebruikt worden, zoals terrassen, veranda's balkons, maar ook horecagelegenheden. Zo geniet je, ook op de frissere avonden van heerlijk comfortabele warmte.
In het bezit van een grote tuin, of juist een wat kleinere buitenruimte zoals een veranda? Hou hier dan ook rekening mee bij de aanschaf van een terrasverwarmer. Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende soorten buitenruimtes en zie je precies welke terrasverwarmer het beste bij die van jou past.
Naast het model en de soort brandstof kun je ook letten op het aantal temperatuurstanden, de gebruikskosten en of de terrasverwarmer beschikt over een omvalbeveiliging.
Temperatuurstanden
Goedkopere terrasverwarmers beschikken vaak over één warmtestand waarbij de terrasverwarmer op vol vermogen draait. Luxere terrasverwarmers beschikken over meerdere warmtestanden waardoor de temperatuur altijd aangenaam is. Bij een aantal terrasverwarmers is de temperatuur traploos regelbaar waardoor je de temperatuur volledig zelf kunt bepalen.
De beste plek
Je kunt ervoor kiezen je terrasverwarmer op te hangen aan het plafond of de wand, afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt. Beide opties nemen weinig ruimte in, maar kies je ervoor hem op te hangen aan de wand, dan vervliegt de warmte minder snel.
Omvalbeveiliging
Veiligheid is zeer belangrijk bij een terrasverwarmer. Sommige staande terrasverwarmers zijn uitgerust met omvalbeveiliging. Wanneer de terrasverwarmer omvalt, schakelt het apparaat direct uit. De kans op ongelukken is daardoor veel kleiner.
Gebruikskosten
Let ook op de gebruikskosten per uur. Zoals eerder gemeld zijn de gebruikskosten van een terrasverwarmer op gas hoger dan van een elektrische terrasverwarmer. Verder speelt het vermogen een belangrijke rol bij de gebruikskosten. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de gebruikskosten.