Tijdens lange zomeravonden en zelfs als er sneeuw in de tuin ligt, is het heerlijk om een paar spiesjes op het vuur te leggen. De aanschaf van een barbecue is vaak een lastige keuze: welke barbecues zijn er en waar let je op bij het kopen van een barbecue? Barbecues zijn grofweg te onderscheiden in vier types: houtskoolbarbecues, gasbarbecues, elektrische barbecues en buitenkeukens. Hieronder hebben we alle verschillen voor je op een rij gezet.
Naast het type barbecue kun je ook nog letten op specifieke eigenschappen en wensen. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:
Tip 1: Waar wil je barbecueën?
Bedenk goed of je de barbecue op één of meerdere plekken wilt gebruiken. Als je de barbecue bijvoorbeeld wilt meenemen op vakantie of naar het park, kun je beter voor een compacte houtskool- of gasbarbecue kiezen.
Tip 2: Wat is je woonsituatie?
Woon je in een appartement of flat en wil je graag op het balkon barbecueën, dan is het belangrijk om in het huisregelement na te gaan of dit mag met alle soorten barbecues. Een houtskoolbarbecue is vaak niet toegestaan. Een elektrische barbecue is vaak de veiligste oplossing.
Tip 3: Hoe uitgebreid wil je de barbecue gebruiken?
Wil je bijvoorbeeld zelf je temperatuur regelen? Dit kan gemakkelijk met een gas- of elektrische barbecue. Bij een houtskoolbarbecue is dit lastiger. En wil je bijvoorbeeld direct of indirect grillen. Deze opties verschillen per barbecue.
Tip 4: Houd je niet van schoonmaken?
De schoonmaak van een houtskoolbarbecue vergt meer tijd dan het schoonmaken van een gas- of elektrische barbecue. Bij de laatste twee hoef je geen houtskool op te ruimen. Ook komen de vleesresten vanzelf los als je de barbecue 10 minuten op zijn heetst aanzet met de klep dicht.
+ Prijs - Een houtskoolbarbecue is vaak goedkoper dan andere barbecues. Je hebt al een houtskoolbarbecue vanaf 50 euro.
+ Ultiem barbecue gevoel - Het aansteken, de gloeiende kolen en de heerlijke vleesgeuren die de buren jaloers maken: dit is hoe velen barbecueën willen ervaren!
+ Gemakkelijk mee te nemen - Barbecueën doe je waar jij dat wil, want de meeste houtskoolbarbecues kun je gemakkelijk meenemen. Met een buitenkeuken of elektrische barbecue is dit een stuk lastiger.
+ Indirecte grillmethode - Met een houtskoolbarbecue kun je ook indirect barbecueën. Dit heeft dezelfde werking als een heteluchtoven en voorkomt dat gerechten verbranden voordat de binnenkant gaar is.
+ Authentieke grillsmaak - Volgens echte barbecueliefhebbers gaat er niets boven de smaak van het vlees op een houtskoolbarbecue. Voeg houtsnippers toe tussen de briketten voor een extra smaakdimensie.
- Opwarmen duurt lang - Het duurt vrij lang voordat de kolen of briketten warm zijn. Maar met een brikettenstarter is het opwarmen een fluitje van een cent.
- Schoonmaken kost tijd - Het opruimen van de kolen en het schoonmaken van het rooster van een houtskoolbarbecue kost iets meer tijd.
- Minder geschikt voor een balkon/dakterras: Je hebt te maken met vuur, daarom is het niet altijd toegestaan een houtskoolbarbecue op het balkon of dakterras te gebruiken. Veiligheid staat voorop!
Met een gasbarbecue is prutsen met briketten en verlengsnoeren verleden tijd. Een gasbarbecue is snel en gemakkelijk: een draai aan de knop en binnen no-time is het apparaat barbecueklaar. Hierdoor kun je hem op elk gewenst moment gebruiken en kun je ook doordeweeks snel genieten van een heerlijk stuk vlees van de barbecue.
+ Snel opgewarmd - Binnen enkele minuten kan het vlees op de barbecue gelegd worden. Door de krachtige en gelijkmatige vlam is een gasbarbecue snel op temperatuur.
+ Verstelbare temperatuur - Met één draai aan de knop kun je de temperatuur hoger of lager zetten.
+ Overal toegestaan - Je kunt barbecueën waar en wanneer je wil. Een gasbarbecue mag je bijna overal gebruiken, meestal ook in flats en appartementencomplexen.
+ Gemakkelijk schoonmaken - Een gasbarbecue is eenvoudig schoon te maken. Na het eten zet je de temperatuur 10 minuten op zijn hoogst, waardoor het aangekoekte vuil snel loslaat.
+ Geen last van rook en te korte elektriciteitskabels - Met een gasbarbecue heb je nooit last van rokende kolen en te korte kabels, dus je kunt hem neerzetten waar jij wil.
- Gasfles - Een gasfles neemt veel ruimte in en kun je niet altijd netjes uit het zich opbergen. Gelukkig bestaan er passende gasfleshoezen!
- Prijs - Gasbarbecues zijn over het algemeen iets duurder dan andere barbecues.
- Minder oppervlakte - Vaak heeft een gasbarbecue een minder ruim oppervlakte en is daarom vooral geschikt voor kleinere gezelschappen.
Elektrische barbecues worden steeds populairder in Nederland. De kwaliteit van deze barbecues wordt steeds beter en ook ontdekken we steeds meer het gemak ervan. Dankzij het hoge vermogen, hebben elektrische barbecues evenveel power als compacte houtskool- en gasbarbecues.
+ Geen last van rook - Bij een elektrische barbecue hoef je, in tegenstelling tot een houtskoolbarbecue, geen rekening te houden met de windrichting.
+ Goedkoop in gebruik - Je hoeft geen dure briketten of gasbussen aan te schaffen. Haal als je klaar bent met grillen wel meteen de barbecue uit het stopcontact.
+ Overal te gebruiken, ook op het balkon! - Woon je in een appartementencomplex of flat, dan mag je in vrijwel alle gevallen gewoon barbecueën met een elektrische barbecue. Daarnaast zijn er veel tafelmodellen die je op tafel kan zetten.
+ Snel opgewarmd - Stekker in het stopcontact en grillen maar! Binnen een paar minuten is de barbecue op temperatuur.
+ Gemakkelijk schoonmaken - Zet je elektrische barbecue na het eten 5 à 10 minuten aan op de hoogste stand en de etensresten laten vanzelf los.
- Stroom is noodzakelijk - Er moet altijd een stroompunt in de buurt zijn als je wilt barbecueën.
- Klein formaat - Elektrische barbecues zijn over het algemeen wat kleiner dan andere barbecues en daarmee minder geschikt voor grote groepen.
Is koken je passie, heb je een grote tuin en houd je van het buitenleven? Dan is het de moeite waard om de aanschaf van een buitenkeuken te overwegen. Dankzij zijn veelzijdigheid is een buitenkeuken echt een aanwinst voor je tuin of dakterras.
+ Direct en indirect koken - een buitenkeuken is uitermate geschikt om verschillende bereidingswijze toe te passen. Zo kan je er ook een pizza om bereiden en een kippetje in braden.
+ Meerdere gerechten tegelijk - De meeste buitenkeukens zijn voorzien van zijbranders waarop je bijgerechten kunt klaarmaken.
+ Geschikt voor grotere gezelschappen - Door het grote kookoppervlak en de zijbranders hoef je voor bijgerechten nooit meer alleen de keuken in.
+ Snel opgewarmd - Een buitenkeuken werkt op gas, waardoor hij snel op temperatuur is. Met één draai aan de knop zorg je dat de branders de roosters snel op temperatuur krijgen.
+ Nauwkeurig temperatuur instellen - Als je buitenkeuken meerdere branders heeft, kun je de temperatuur over het gehele kookoppervlak perfect instellen.
+ Veel opbergruimte: Veel buitenkeukens hebben een kast of zijafels wat voor extra werk- en opbergruimte zorgen.
- Neemt veel ruimte in - Een buitenkeuken neemt meer ruimte in dan een gewone barbecue.
- Lastig mee te nemen - Je neemt een buitenkeuken niet gauw ergens mee naar toe. Er zijn wel veel buitenkeukens met wielen dus eenvoudig in de tuin te verplaatsen.
- Duurder dan een normale gasbarbecue - Je hebt vaak meer mogelijkheden met een buitenkeuken daarom betaal je ook vaak wat meer dan voor een gasbarbecue.
Een keramische barbecue, ook wel kamado, is hot. En dan bedoelen we écht hot, want het keramiek houdt de warmte optimaal vast. Samen met houtskool en barbecue accessoires kun je met deze eivormige barbecue qua kooktechnieken alle kanten op.
+ Blijft optimaal warm – keramiek heeft als eigenschap dat het isoleert en warmte terugkaatst. Hierdoor werkt barbecue eigenlijk hetzelfde als een heteluchtoven. Gerechten garen gelijkmatig en blijven zo lekker sappig.
+ Veelzijdige kooktechnieken - Grillen, bakken, koken roken, stomen of low- en slow cooking? Het kan allemaal.
+ Enorm temperatuurbereik - Een low en slow-sessie op een lagere temperatuur voor pulled pork of een krokante pizza op hoge temperatuur? Een kamado heeft een bereik van ca. 70 tot 350 °C.
+ Nauwkeurig temperatuur regelen – doordat de barbecue volledig gesloten is, kun je de temperatuur op de graad nauwkeurig regelen met de ventilatieregelaars.
+ Laag houtskoolverbruik – doordat het keramiek een isolerende werking heeft, verbruik je veel minder houtskool dan bij een standaard barbecue.
- Prijs - een keramische barbecue is duur in aanschaf, maar kent daarentegen wel een zeer lange levensduur.
- Gewicht - je tilt de barbecue niet zomaar op, want o wat is hij zwaar. Gelukkig bestaan er onderstellen met wieltjes zodat je de barbecue toch eenvoudig verplaatst.
- Afkoelen - doordat het keramiek warmte optimaal vasthoudt, duurt het wel even voordat de barbecue is afgekoeld
Ben je een echte fijnproever en helemaal fan van die typische rooksmaak aan jouw barbecue gerechten? Dan is een pellet barbecue helemaal jouw ding!
+ Eenvoudig en veilig in gebruik - Stekker in het stopcontact en je kunt beginnen!
+ Grill en smoker in één: Veel diverse manieren van bereiden mogelijk!
+ De temperatuur is gemakkelijk regelbaar - Eenvoudig digitaal in te stellen, waarna de temperatuur continu wordt behouden door de barbecue zelf
+ Heerlijke rooksmaak - Er gaat niets boven een authentieke rooksmaak aan je barecuegerechten
+ Gelijkmatige hitte - Je gerechten worden perfect gaar doordat de hitte gelijkmatig circuleert in de barbecue, om het gerecht heen
+ Eenvoudig te reinigen - De barbecue heeft de mogelijkheid zichzelf schoon te branden
- Stroom is noodzakelijk - Er moet altijd een stroompunt in de buurt zijn als je wilt barbecueën
- Prijs - Pellet barbecues zijn over het algemeen iets duurder dan andere barbecues
Van houtskoolbarbecues tot gasbarbecues en van buitenkeukens tot elektrische barbecues: in onze webshop vind je meer dan 350 verschillende barbecues. Een overzicht van alle barbecues vind je in de categorie barbecues. Hier kun je alle barbecues vergelijken, onder andere op basis van specificaties en prijzen. Dit is handig wanneer je voor jezelf meerdere modellen op een rij hebt gezet die voldoen aan je voorkeuren. Hulp nodig bij het kiezen van een barbecue? Op de Keuzehulp pagina helpen wij jou in 5 stappen naar jouw ideale barbecue!