We worden steeds creatiever met vloerkleden. Waar je vloerkleden een aantal jaar geleden nog vooral tegenkwam in de woonkamer, kan een tapijt tegenwoordig veel functies hebben. Zo zorgt het voor warme voeten, is het een mooie aankleding in je interieur, maar dempt het ook geluid in een gehorige ruimte. Bedenk waar jij je vloerkleed wilt plaatsen en welke functie het voor jou moet hebben.
Maak van je woonkamer een geheel door een kleed toe te voegen. Je bank, salontafel en stoelen komen mooi tot zijn recht.
Ook in de eethoek zie je steeds vaker vloerkleden. Knoeien en kruimelen is tegenwoordig niet meer toegestaan.
Wil jij lekker warme voeten als je je bed uitstapt? Leg dan eens een vloerkleed in je slaapkamer.
Een vloerkleed kan ook de akoestiek in een gehorige ruimte aanpakken. Hang een kleed aan de wand voor demping van geluid. Hiermee vang je twee vliegen in een klap, want het functioneert ook als prachtige wanddecoratie.
Een vloerkleed bij je loungset staat niet alleen heel erg leuk, maar zorgt er ook voor dat jij op je blote voeten door de tuin kunt lopen, zonder zand of steentjes tussen je tenen.
Een vloerkleed is de perfecte sfeermaker in elk interieur en helpt om van losse items één geheel te maken. Maar hoe groot moet je vloerkleed zijn? Wij helpen je een handje. Allereerst: er zijn geen regels voor de grootte van jouw vloerkleed. Er zijn wel dingen waar je rekening mee kunt houden bij het bepalen van de maat, maar het blijft vaak persoonlijke voorkeur en smaak.
Een gangbare ‘regel’ in grotere ruimtes is om de voorpoten van de meubels op het vloerkleed te plaatsen. Het vloerkleed verbindt op deze manier alle meubels en vormen zo samen een ‘eiland’. Hierdoor creëer je rust, sfeer en eenheid in de woonkamer.
Meet vooraf de bank op en tel daar ongeveer 30 centimeter bij op. Zo zorg je ervoor dat het vloerkleed ongeveer 15 centimeter onder en naast de bank ligt. Bij een tweezitsbank zijn meestal vloerkleden van 200 x 140 of 230 x 160 centimeter goede opties. Heb je een driezitsbank? Dan voldoen vaak de maten 240 x 170 en 300 x 200 centimeter.
Voor de eetkamer is het aan te raden een vloerkleed te kiezen waar zowel de eettafel als de stoelen op passen. Zorg dat het vloerkleed minimaal 70 centimeter rondom de eettafel uitsteekt, zodat de stoelpoten bij het verschuiven niet op de randen van het vloerkleed staan.
Wil je een vloerkleed onder je bed? Zorg dan dat deze aan beide zijden voldoende uitsteekt. Je kunt het vloerkleed ook zo neerleggen dat het voor één derde onder het bed ligt, waardoor je een optische verlenging van je bed creëert. Ook leuk: leg een klein (rond) vloerkleed naast je bed of aan het voeteneind, bijvoorbeeld van maximaal 120 centimeter lang.
Om in te schatten hoe een vloerkleed in jouw interieur staat, kun je de vloer vooraf afplakken met tape. Zo kun je verschillende formaten proberen en weet je uiteindelijk wat het mooist staat. Mocht je geen tape in huis hebben, dan zijn kranten ook een goed alternatief!
Je kunt ook spelen met de vorm van je vloerkleed. De keuze voor rond of rechthoekig hangt natuurlijk af van de ruimte waar hij ligt, je meubels die eromheen staan, en vooral je eigen smaak. Met een rechthoekig vloerkleed benadruk je de hoeken in je ruimte en de strakke verhoudingen tussen je meubels. Wil je een speels en contrasterend effect, ga dan voor een rond vloerkleed. Vind je een rond kleed nog te veilig? Kijk dan eens welke andere vormen kleden jou aanspreken.
De meeste vloerkleden zijn rechthoekig. Het voordeel van een rechthoekig kleed is dat hij snel een eenheid vormt met de meubels die eromheen staan, vooral als je een groot exemplaar aanschaft. Leg je hem voor de bank? Kies dan een formaat dat nét iets breder is dan jouw bank. Heb je daar te weinig ruimte voor? Kies dan een afmeting die ruim binnen de maten van jouw bank valt en plaats hem midden onder de salontafel.
Ronde vloerkleden, je ziet ze steeds vaker. Het fijne aan een rond kleed is dat hij in vrijwel elke ruimte goed past. Heb je een kleinere woonkamer? Dan zet je de bank er deels overheen. Een rond kleed is veelzijdig, doorbreekt de rechte lijnen en oogt speelser dan een rechthoekig of vierkant vloerkleed.
In het interieur zien we steeds vaker tegenstellingen; denk bijvoorbeeld aan een rond vloerkleed bij een rechthoekige bank. Dit zorgt voor een speels en zacht effect in de huiskamer. Daarnaast zijn ronde vloerkleden ook geschikt voor kleinere kamers, omdat ze zorgen voor een ruimtelijk effect.
Niet op zoek naar een rond of rechthoeking kleed? Kies dan voor een aparte vorm. Hiermee kan je echt een statement maken in je huis. Zorg dat je voldoende ruimte hebt om de bijzondere vorm van het vloerkleed te kunnen laten zien en dat deze niet wordt weggeschoven onder een stoel of bank.
De structuur van een vloerkleed geeft het karakter. Een hoogpolig of grof geweven vloerkleed heeft door de warrige look een nonchalante uitstraling en kan juist voor een mooi contrast zorgen in een strak interieur. Laagpolige vloerkleden zorgen voor een iets netter en strakker geheel. Weet jij nog niet waar je voor gaat? We hebben hieronder de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.
Een hoogpolig vloerkleed heeft een lange lus, wat zorgt voor een dikkere en zachte structuur. Hoogpolige kleden hebben een hele knusse en warme uitstraling. Het contrast tussen een moderne inrichting en een vintage vloerkleed maakt een ruimte interessanter. Ook voelt een hoogpolig kleed heerlijk warm onder uw blote voeten.
Voordelen
+ Warm en zacht voor je voeten
+ Nonchalante en knusse uitstraling
+ Dempt geluiden
Nadelen
- Lastiger om schoon te houden
- Meubels verschuiven gaat minder makkelijk
- Een hoogpolig kleed is dikker. Pas op dat het geen obstakel in je huis is
Bekijk alle hoogpolige vloerkleden >
Een laagpolig vloerkleed is een vloerkleed met een korte lus en oogt daarom vaak mooi glad. Door de lage pool krijgt vuil en stof minder kans om te nestelen en is het vloerkleed makkelijk in onderhoud.
Voordelen
+ Gemakkelijk in onderhoud
+ Hier kun je goed meubels op zetten en verschuiven, zonder afdrukken te krijgen
+ Strakke look, mooi in een minimalistisch of modern interieur
Nadelen
- Minder zacht voor je voeten
- Houdt minder warmte vast dan hoogpolige kleden.
Bekijk alle laagpolige vloerkleden >
Vloerkleden zijn er in veel materialen. Grofweg kan je kiezen tussen kleden van natuurlijke materialen (wol, katoen en jute) en synthetische materialen. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Wij hebben ze hieronder op een rijtje gezet voor de vier meest voorkomende materialen.
Veel vloerkleden zijn van wol gemaakt. Een unieke eigenschap van wol is dat het warmte kan reguleren, waardoor het in de winter warm voor warme voeten zorgt, maar in de zomer ook koel kan aanvoelen.
Voordelen
+ Wol is erg sterk materiaal
+ Warmte regulerend - zo heb jij altijd een aangename temperatuur onder je voeten
+ Water- en vuilafstotend
+ Voelt zacht aan
Nadelen
- Het kleed kan pluizen in het begin
- Kan heel soms vorm verliezen
Bekijk alle wollen vloerkleden >
Katoen is een fijn en luchtig materiaal met enorm veel mogelijkheden. Zo is het beschikbaar in meer kleuren en variaties dan wol, en heeft het ook nog de uitstraling en eigenschappen van een natuurlijk product.
Voordelen
+ Vaak lichter van gewicht
+ Heel veel keuze in kleur en prints
+ Katoen is een sterk maar wel dunner materiaal
Nadelen
- Katoen kan sneller vies worden
- Kleuren kunnen vervagen
- Slijtage komt eerder voor omdat het natuurlijk en dunner materiaal is
Bekijk alle katoenen vloerkleden >
Ga voor de ruige en authentieke look van een juten vloerkleed. Jute is een sterk materiaal maar het voelt wel iets minder zacht aan de voeten.
Voordelen
+ Sterk materiaal
+ Gemakkelijk in onderhoud
+ Duurzaam
+ Door de neutrale kleuren vaak gemakkelijk te combineren
Nadelen
- Minder kleurmogelijkheden van het kleed zelf
- Kan minder goed tegen water en vochtige ruimtes
- Het materiaal voelt stugger aan
Synthetische vloerkleden zijn vaak gemaakt van polyamide of polyester, en een goed alternatief als je een onderhoudsvriendelijk kleed in huis wilt.
Voordelen
+ Kleuren blijven mooi
+ Vormvast
+ Heel gemakkelijk in onderhoud
+ Goedkoper
Nadelen
- Kunststof, dus geen natuurlijk materiaal
- Ziet er minder authentiek en mooi uit dan natuurlijke materialen
Bekijk alle synthetische vloerkleden >
In het begin kan een vloerkleed nogal pluizen en veel haartjes verliezen, zeker als het kleed in gebruik is en iedereen eroverheen loopt. Om dat te voorkomen raden we aan om gedurende de eerste twee weken het kleed regelmatig te stofzuigen.
Tenslotte kun je naast materiaal, type of vorm natuurlijk nog kiezen uit enorm veel verschillende kleuren of prints. De keuze die je hierin maakt is uiteraard afhankelijk van je eigen smaak, maar we kunnen we misschien inspireren door een aantal voorbeelden te geven.
Als je rust wilt bewaren in een ruimte, dan gaat jouw voorkeur waarschijnlijk uit naar rustige, natuurtinten of pastel kleuren zoals wit, beige of grijs. Je kunt daarbij kiezen uit effen kleden of kleden met een melange en een combinatie van materialen die de ruimte juist iets spannender maakt.
Wil je juist een statement maken? Ga dan voor een felle kleur of een verrassende print. Zo’n gewaagde kleur past goed in een interieur dat verder rustig oogt. Als je een groot kleur liefhebber bent, durf je misschien ook wel meerdere kleuren te combineren en ga je voor een leuke print bij je opvallende meubels.
Vaak zie je dat kleuren uit het interieur terugkomen in het vloerkleed. Heb je groene of blauwe accessoires? Dan is de kans groot dat je oog valt op een kleed waarin deze kleur ook is verwerkt. Hiermee creëer je een eenheid in de kamer.
Vloerkleden zijn er in allemaal verschillende kleuren, maten en soorten. Van hoogpolige vloerkleden om heerlijk warme voeten te hebben in de koude maanden tot ronde vloerkleden voor een warme en speelse touch in jouw kamer. Je kan het zo wild niet bedenken. Na het lezen van deze koopgids er nog niet helemaal uit welke precies bij jou past? In de categorie vloerkleden vind je een duidelijk overzicht van alle kleden en kun je deze met elkaar vergelijken. Vergelijk de vloerkleden op basis van specificaties en prijzen. Ontdek welk kleed het beste in jouw interieur past!
Wij hebben nog een aantal artikelen voor je uitgelicht.
Is de vloer van je woonkamer nog steeds kaal omdat je moeite hebt met het kiezen van de juiste kleur vloerkleed bij je bank? Deze 3 tips helpen je!
Lees verderEen mooi vloerkleed is een echte aanwinst voor je interieur, maar voor welk exemplaar ga jij? Wij zetten de 7 vloerkledentrends van dit moment op een rij.
Lees verderWil jij eindelijk je woonkamer eens aanpakken? Deze vijf tips vertellen wat je niet over het hoofd moet zien bij het inrichten van je woonkamer.
Lees verder