Een wereld aan mogelijkheden
In de meubelwereld vind je een heleboel soorten kasten. Misschien zelfs kasten waar je het bestaan niet van afwist. Imposante buffetkasten, strakke stellingkasten, industriële trolleys, en zelfs aan de Bourgondiërs is gedacht met wijnkasten. Elke kast heeft zijn eigen functie en voor- en nadelen. Maar hoe weet je welke kast bij jou past? Heel simpel, met de volgende vraag:
Ben jij...
Dan snuffel je het liefst urenlang op elke boekenmarkt om vervolgens in je comfy relaxstoel jouw nieuwe exemplaar uit te lezen. Voor de boekenwurmen bestaan er mooie boekenkasten. Meestal zijn dit (deels) open kasten, want jouw collectie verdient wel een mooi plekje in huis. Natuurlijk lenen deze kasten zich ook prima voor het uitstallen van andere spullen, zoals een plant, vaas of leuke souvenirs.
Jij vindt het handigheids-gehalte van een kast belangrijk en wilt er van alles op en in kwijt kunnen. Laat je oog dan eens vallen op dressoirs. Dressoirs zijn kasten die vaak zowel deuren als lades hebben en in elke kamer hun plekje vinden. Het grote voordeel is dat ze vaak enorm veel opbergruimte bieden en niet veel ruimte in beslag nemen. Ook kun je nog eens met al je woonaccessoires pronken.
Kan jij tijdens de sale niet wachten om een bezoekje te brengen aan de winkels? Jouw nieuwe kledingstukken verdienen natuurlijk wel een mooi plekje in huis. Voor de shopverslaafden bestaan er mooie kledingkasten. Ruimtelijke kledingkasten met één, twee of zelfs drie deuren; maar net hoe groot jouw collectie is. Maar ook wat achter de deuren zit is belangrijk. Kies voor een kledingkast met roede als je wilt dat je kleding niet gaat kreuken, of voor veel lades en planken als je je kleding vaak opvouwt. Ook bestaan er leuke schoenenkasten voor de shoe-addict.
Denk jij ook wel eens: "Misschien komt dat ooit nog wel eens van pas.."? Dan heb je waarschijnlijk last van verzamelwoede. Ook voor de grootste verzamelingen bestaan er mooie kasten, zoals vitrine- of stellingkasten. Een vitrinekast is vaak een gesloten kast, waar je je spulletjes in kunt zien door glazen deuren. Stellingkasten hebben daarentegen geen deuren, maar een open design. Handig voor als je je spulletjes vaak wilt verplaatsen! Wil je liever niet dat al jouw spullen gezien worden? Kies dan voor een opbergkast.
Een houten kast zie je het meest terug in de Nederlandse interieurs, maar misschien past een kast van metaal of kunststof beter bij jou. Elk materiaal heeft voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje.
Voordelen:
Nadelen:
Voordelen:
Nadelen:
Voordelen:
Nadelen:
Voordelen:
Nadelen:
Houd bij het aanschaffen van een kast altijd rekening met de afmetingen. Een kast mag best wat ruimte innemen, maar je wilt niet dat je nergens anders meer naar kunt kijken. Belangrijk is om dan even goed te kijken naar de kamer waarin je de kast wilt gaan zetten. Heb je ruimte genoeg of wil je juist ruimte creëren?
Ik wil ruimte creëren
Veel opbergruimte creëren in een kleine kamer? Moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Houd dan iets meer rekening met de afmetingen van de kast. Je kunt het beste kiezen voor een minder brede kast, die de hoogte ingaat. Zo creëer je alsnog genoeg opbergruimte. Ook kun je in een kleine kamer meer ruimte creëren door te kiezen voor een hangende kast of een kast met een onderstel waar je doorheen kunt kijken. Zo blijf je het vloeroppervlak zien en lijkt de ruimte groter. Houd in smalle ruimtes zoals de hal ook rekening met de dieptemaat van de kast. Je wilt natuurlijk nog wel genoeg loopruimte overhouden. Een ideale doorloop is ongeveer 110 cm.
Ik wil ruimte vullen
Heb je een grote ruimte tot je beschikking? Dan hoef je je niet zo druk te maken over de breedte van de kast. Je kunt gaan spelen met de ruimte door bijvoorbeeld twee kasten (of meer!) naast elkaar te plaatsen. Maak het speels door kasten te kiezen die (erg) verschillen in hoogte. Hoe hoog de kast is, maakt in een grote ruimte immers niet veel uit. Maar: laat de kast nooit boven zichzelf uitstijgen. Een afstand van 40 tot 100 centimeter tussen de bovenkant van de opbergkast en het plafond is vaak het mooist. Zo kun je altijd nog wat accessoires of plantjes op de bovenkant plaatsen. Laat altijd 10 tot 20 centimeter over, zodat je de bovenkant van de kast nog kunt schoonmaken.
Test 1, 2, 3!
Vind je het toch nog lastig een inschatting te maken van hoe de kast er in jouw (grote of kleine) kamer uit komt te zien? Dan is er een hele simpele oplossing. Knip een aantal kranten uit en leg ze in de afmetingen van de kast op de vloer. Kijk op welke plek er genoeg ruimte is en of je er makkelijk omheen kunt lopen of niet. Testen, testen, testen!
Is je hele interieur al binnen en wordt deze kast het finalestuk? Of ben je bezig met een herinrichting en wil je jouw interieur helemaal omgooien? Eén ding is zeker: het is de kunst om te combineren en combineren is een kunst. Om een kast uit te kiezen die perfect matcht met jouw interieur en woonstijl is het handig om te weten welke woonstijlen er allemaal zijn. Daarom zetten we onze woonstijlen voor je op een rijtje en leggen we uit welke kasten goed binnen deze woonstijl passen. Appeltje eitje!
Modern
Binnenlopen in een moderne woonstijl kan imponerend zijn: een ruim opgezet interieur met strakke lijnen en grote meubels, zonder poespas of veel woonaccessoires. Een uitgesproken smaak van iemand die weet wat ‘ie wil. Kasten die goed in deze woonstijl passen zijn vaak van kunststof, metaal of (donker) hout gemaakt. Kies voor een kast van formaat in een donkere kleur als je moderne woonstijl nastreeft. Of ga voor een felgekleurd item om je kast extra goed eruit te laten springen.
Scandinavisch
Bij onze noorderburen heb je geen yoga of mindfulness nodig om tot rust te komen; de Scandinavische woonstijl is al helemaal zen. Je vindt veel lichte kleuren, strakke lijnen en natuurlijke materialen terug. Het ontwerp van Scandinavische kasten is minimalistisch en functioneel, maar bovenal altijd van hoge kwaliteit. De kasten zijn vaak van natuurlijke materialen gemaakt. Kies bijvoorbeeld voor een licht of wit houten kast of een kast in een pastelkleurtje.
Industrieel
Met een industrieel interieur lijkt het alsof je in een fabrieksgebouw of loft staat: een grote, open ruimte met robuuste items en onafgewerkte materialen. Kijk om je heen en je ziet veel metaal, beton, leer of bakstenen terug. Het oogt misschien donker, maar zwart, grijs en bruin voeren de boventoon. Industriële kasten zijn vaak gemaakt van een combinatie van (donker) hout en metaal. Ook zogenaamde lockerkasten passen perfect in een industrieel interieur.
Landelijk
Een plek waar de openhaard aanstaat, de kussens ontelbaar zijn en iedereen zich thuis voelt. Welkom in de landelijke woonstijl. Deze woonstijl herken je aan zachte banken met grote kussens, een authentieke houten eettafel en warme zandkleuren of aardetinten. Op het gebied van kasten is een buffetkast essentieel in een landelijk interieur. Denk ook aan lichthouten kasten, of kasten waarin manden van rotan kunnen worden opgeborgen.
Modern klassiek
Modern en klassiek; woorden die niet per se bij elkaar horen. Toch is de modern klassieke woonstijl er eentje die heel veel sfeer in huis kan brengen. De mix van antieke en moderne items zorgt voor een warme, elegante uitstraling. In deze woonstijl zit je als een koning(in) op je fluwelen bank, geniet je van warm licht uit een statige kroonluchter en spelen messing en marmer de boventoon in je woonaccessoires. Maar wat voor kast hoort daar dan bij, vraag je je af? Heel simpel. Kasten in donkere tinten, zoals donkergroen of -blauw, en donkerhouten kasten doen het goed in deze woonstijl. Denk ook aan een glazen stellingkast met een messing of gouden frame.
Retro
Verlang je terug naar de tijd met wijde pijpen, schoudervullingen en flower power? Dan voel jij je meteen thuis in de retro woonstijl. Je maakt een trip down memory lane met een interieur vol ronde vormen, grafische prints en warme kleuren. Denk bijvoorbeeld aan dat mosterdgele kussentje of die stoel van ribstof die je bij je oma vond. Kasten die zich ook thuisvoelen in deze woonstijl zijn vaak gemaakt van warme houtsoorten, hebben een ronde afwerking en staan op schuine pootjes.
Kasten zijn er in allemaal verschillende kleuren, maten en soorten. Van kledingkasten om al jouw nieuwe kleding in op te bergen tot stellingkasten om al jouw mooiste decoratie in tentoon te stellen. Je kan het zo wild niet bedenken. Na het lezen van deze koopgids er nog niet helemaal uit welke precies bij jou past? In de categorie kasten vind je een duidelijk overzicht van alle kasten en kun je deze met elkaar vergelijken. Vergelijk de kasten op basis van specificaties en prijzen. Ontdek welke kast het beste bij jouw interieur past!