Kapstokken zijn er in verschillende soorten en maten: van royale wandkapstokken tot subtiele kapstokhaken voor aan de muur. Heb je genoeg ruimte in huis, dan is een staande kapstok misschien het perfecte item om jouw entree mee op te fleuren. Iets minder ruimte? Geen probleem, dan is de keuze voor een wandkapstok met een minimale diepte of kapstokhaken een beter idee. Elke kapstok heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Staande kapstok
Een staande kapstok is praktisch. Doordat je deze kapstok niet bevestigt aan een muur, kun je 'm gemakkelijk verplaatsen. Handig als je opeens een nieuw ontwerp voor de entree in je hoofd hebt! Hij is niet alleen praktisch, maar ook een harde werker: door zijn 'takken' kun je er eindeloos veel jassen en tassen aan ophangen. Soms hebben ze aan de onderkant ook nog ruimte voor bijvoorbeeld paraplu's. Fijn, zo houd je de hele entree strak en georganiseerd. Wel kan hij als nadeel hebben dat 'ie soms meer ruimte inneemt dan andere soorten kapstokken.
Kies wel voor een staande kapstok als je:
Kies niet voor een staande kapstok als je:
Wandkapstok
Deze ideale kapstok hang je overal aan de wand op en is er in alle soorten en maten. Kies bijvoorbeeld voor een wandkapstok met een hoedenplank en/of roede als je veel ruimte (nodig) hebt. Deze functies zijn ideaal om accessoires op te bergen, zoals hoeden, sjaals of handschoenen. Sommigen hebben ook nog eens haken, en soms zelfs op verschillende hoogtes. Handig voor de jassen van je kleintje! Een nadeel kan zijn dat je de wandkapstok zelf moet bevestigen; een handige klusser is dus noodzakelijk. Ook moet de wand waaraan je de kapstok bevestigt sterk genoeg zijn om het gewicht van je jassen te kunnen dragen.
Kies wel voor een wandkapstok als je:
Kies niet voor een wandkapstok als je:
Kapstokhaken
Vergelijkbaar met de wandkapstok zijn kapstokhaken, alleen worden deze haken los verkocht en een wandkapstok heeft vastzittende haken. Handig, zo nemen deze haken nog minder ruimte in en bepaal je per haak op welke hoogte deze komt te hangen. Kapstokhaken zitten niet vast aan een ruimte: gebruik ze in de entree voor jassen, in de badkamer voor badjassen en in de woonkamer voor woonaccessoires. Ook passen ze zich aan aan iedere woonstijl; hang ze strak op in een moderne ruimte of juist speels in een Scandinavische of bohemian ruimte. Een onoverkomenlijk nadeel is natuurlijk dat de mogelijkheden beperkt zijn en je weinig ruimte hebt om accessoires op te bergen.
Kies wel voor kapstokhaken als je:
Kies niet voor kapstokhaken als je:
Kijk niet alleen hoe mooi dat pareltje in jouw entree zal shinen, maar let bijvoorbeeld ook op de ruimte waarin de kapstok komt te staan, de functie en het materiaal. Mag hij niet te veel ruimte innemen? Zoek je er eentje voor in de kinderkamer? Wil je een extra stevige kapstok? De juiste vragen leiden naar de juiste kapstok.
Afmetingen
Belangrijke vraag om als eerst aan jezelf te stellen is: hoeveel ruimte heb ik eigenlijk voor de kapstok? Zo hebben sommige ruimtes helemaal geen plek voor een staande kapstok; ga dan voor een wandkapstok of kapstokhaken. Houd bij een wandkapstok vooral rekening met de diepte: in een smalle hal is er vaak geen plek voor een hele diepe wandkapstok. Als je ruimte genoeg hebt, dan kan een staande kapstok de show stelen in de hal of slaapkamer.
> Bekijk alle staande kapstokken
> Bekijk alle wandkapstokken
Functie
Ook niet geheel onbelangrijk: waar ga je de kapstok voor gebruiken? Wordt het bijvoorbeeld de kapstok in de kinderkamer, dan is het minder belangrijk hoe stevig de kapstok is, maar eerder hoe leuk 'ie eruit ziet. Heb je vaak bezoek over de vloer? Dan is het handig om voor een kapstok te gaan met haken en een roede; zo hoef jij die jassen niet op het bed te bewaren. Wil je je kapstok vooral gebruiken als opvulling voor de wand? Kijk dan eens naar kapstokhaken. Jij bepaalt hoeveel haken je koopt en waar je deze komen te hangen. Leuk om mee te spelen!
Materiaal
Tot slot: het materiaal van de kapstok. Een belangrijk aspect om naar te kijken in verhouding tot het gewicht wat de kapstok moet dragen en de woonstijl waarin de kapstok komt te hangen. Komen er veel jassen, tassen en andere accessoires aan te hangen? Kies dan voor een stevige, metalen kapstok. Deze kapstokken passen ook perfect in een industriële woonstijl. Staat jouw entree in het teken van een landelijke of Scandinavische woonstijl? Kies dan eerder voor een kapstok van hout.
> Bekijk alle metalen kapstokken
> Bekijk alle houten kapstokken
Roede
Veel jassen? Geen probleem voor een kapstok met roede. Als je veel visite krijgt of je wilt dat jouw jassen netjes blijven, dan is een kapstok met roede echt een aanrader. Ook leuk: kies zelf de perfecte hangers uit voor aan de roede!
Hoedenplank
Als jij veel sjaals of hoeden hebt of een mooi plekje zoekt voor je woonaccessoires, dan is dit de beste kapstok-eigenschap voor jou! In de winter heel handig om al die mutsen, sjaals en handschoenen op te leggen; in de zomer ideaal om leuke plantjes op te zetten. Zo maak je van jouw kapstok echt een aandachttrekker die de hele entree opfleurt.
Parapluhouder
In het altijd wisselvallige, Hollandse weer is het nooit verkeerd om een paraplu bij de hand te hebben. Met een handige parapluhouder in de kapstok ga jij je paraplu echt nooit meer vergeten en wordt je vloer niet al te nat. Ook fijn voor je gasten om hun paraplu in te bewaren! Meestal vind je een parapluhouder aan de onderkant van een staande kapstok.
Van een staande kapstok met parapuhouder, speelse kapstokhaken tot een wandkapstok met een diepe hoedenplank en veel haken: de wereld van kapstokken is oneindig groot. Na het lezen van deze koopgids er nog niet helemaal uit welke precies bij jou past? In de categorie kapstokken vind je een duidelijk overzicht van alle kapstokken en kun je deze met elkaar vergelijken. Ontdek op basis van specificaties, prijzen en jouw wensen welke kapstok het beste bij jou past. In de collectie van fonQ hebben we kapstokken van de mooiste merken, zoals Spinder Design, van Esch en Torna Design.