Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Webshop Awards: Winnaar 'Wonen' 2021
Inklappen
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Webshop Awards: Winnaar 'Wonen' 2021
fonQ is de grote winnaar van de Salesforce Webshop Awards Belgium 2021-2022 in de categorie ‘Wonen’.
Hoe kies je de juiste eettafel?
Op zoek naar een eettafel, maar twijfel je nog over welke vorm of grootte het beste in de eetkamer past? Lees deze tips om de beste keuze te maken.
Eettafel kopen: welk materiaal kies ik?

Gaat jouw voorkeur uit naar een houten eettafel, of zie je toch liever een glazen of metalen exemplaar in je eetkamer? En hoe onderhoud je een tafel van een bepaald materiaal het beste? Elk materiaaltype heeft zo zijn voor- en nadelen.

Hout

Voordelen:

 • Een houten eettafel brengt een warme sfeer in de eetkamer door de natuurlijke look van het materiaal.
 • Hout is een tijdloze materie en gemakkelijk te matchen met verschillende kleuren en soorten eetkamerstoelen.

Nadelen:

 • Ondanks hout onderhoudsvriendelijk is, moet elke houtsoort op een andere manier onderhouden worden.

> Bekijk hier alle houten eettafels

Metaal

Voordelen:

 • Metaal is een stevige materie met een krachtige uitstraling.
 • Een metalen eettafel vergt weinig tot geen onderhoud.

Nadelen:

 • Zorg ervoor dat je een metalen tafel kiest die bewerkt is, anders kan het materiaal gaan roesten.

> Bekijk hier alle metalen eettafels

Kunststof

Voordelen:

 • Kleine kinderen die knoeien zijn geen probleem, want een kunststof eettafel is zo schoongemaakt!
 • Kunststof tafels zijn te vinden in de hipste kleuren. Ideaal voor extra flair in de eetkamer.

Nadelen:

 • Kunststof is gevoelig voor krassen en beschadigingen, dus pas op met harde en scherpe voorwerpen.

> Bekijk hier alle kunststof eettafels

MDF

Voordelen:

 • MDF komt qua uitstraling dichtbij dat van een houten tafel en is over het algemeen goedkoper in de aanschaf.
 • Een eettafel van MDF is makkelijk te schilderen (of spuiten) in jouw favoriete kleur.

Nadelen:

 • Pas op met messen en zware borden, want op een tafelblad van MDF zijn makkelijk krasjes en beschadigingen te zien.

> Bekijk hier alle MDF eettafels

Glas

Voordelen:

 • Een glazen tafelblad is makkelijk in onderhoud. Met een vochtige doek haal je binnen één handomdraai vlekken weg.
 • Helder en neutraal, dus een glazen eettafel zorgt voor een egale look in de eetkamer.

Nadelen:

 • Gezien een glazen tafel zo helder is, zijn vingerafdrukken en viezigheid makkelijk te zien.
 • Met kleine kinderen is een glazen tafel wat gevaarlijk.

> Bekijk hier alle glazen eettafels

Iets anders?

Naast deze veelvoorkomende materiaalsoorten zijn er natuurlijk veel meer materialen waar je uit kunt kiezen. Ga bijvoorbeeld voor een eettafel met een aluminium onderstel of kies een exemplaar met een luxe marmeren tafelblad. 

> Bekijk hier alle overige eetafels

Hoe groot moet mijn eettafel zijn?

Als je een eettafel gaat kopen, is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste maat hebt. Er zijn wat de afmeting betreft twee dingen waar je rekening mee moet houden.

De ruimte waar de eettafel komt te staan

Het is belangrijk om te weten hoeveel ruimte je hebt voor een nieuwe eettafel. Je weet natuurlijk in welke kamer de tafel wordt gezet, maar waar precies in deze ruimte komt hij te staan? Zet je jouw rechthoekige eettafel tegen de muur of helemaal vrijstaand? Reken tijdens het meten in elk geval 65 cm mee om je stoel naar achter te kunnen schuiven. En wil je nog loopruimte rondom de hele tafel? Tel dan nog eens 60 cm extra bij je afmetingen op zodat je in alle vrijheid om je tafel kan lopen.

Het aantal personen waarmee je aan tafel zit

Het spreekt voor zich dat je met een gezin van vier niet kiest voor een klein vierkant tafeltje.Ook als je regelmatig vrienden of familie over de vloer hebt voor een etentje, is het verstandig om een grotere tafel te kiezen. Heb je vaker een romantische avond met alleen je wederhelft? Een compacte eettafel is dan perfect voor een knus diner. Hoeveel mensen er ook bij jou aan tafel schuiven, zorg dat ze voldoende ruimte hebben door 70 centimeter per persoon te rekenen.

Tip: heb je een kleinere eetkamer, maar wil je soms wel veel mensen aan tafel kwijt? Kies dan voor een uitbreidbare eettafel.

Welke vorm moet mijn eettafel hebben?

Ronde eettafel

De ronde eettafel wint steeds meer harten. Dat is helemaal niet zo gek, want een tafel met deze vorm creëert een gezellige setting in jouw eethoek. Ruimtelijk gezien is een cirkelvormige eettafel ook perfect in kleine ruimtes. Maar ook bij een grote eetkamer waarvan je de ruimte optimaal wilt benutten, komt een ronde tafel als geroepen. Bijkomend voordeel: kleine kinderen kunnen zich niet stoten aan de hoek van de tafel.

Rechthoekige eettafel

Een rechthoekige eettafel is het meest gangbaar. Zet deze praktische tafel subtiel tegen de muur of zet hem juist prominent in het midden van je eetkamer. Krijg je meer bezoek dan verwacht? Schuif gemakkelijk een extra stoel aan.

Ovale eettafel

Misschien is een ovale eettafel niet gelijk het eerste waar je aan denkt wanneer je naar een nieuwe eettafel zoekt, maar hiermee haal je wel een echt pronkstuk in huis! Een ovaalvormige tafel is niet alleen ideaal voor in kleinere ruimtes, maar je kan ook met gemak extra stoelen aan schuiven.

Vierkante eettafel

Een vierkante tafel enkel geschikt voor mensen die alleen of met z'n tweeën wonen? Niets is minder waar! Een vierkante eettafel heb je namelijk in verschillende groottes. Net zo knus als een ronde eettafel en je kunt zeker ook met meer mensen aan tafel zitten.

Wat is de ideale dikte voor mijn tafelblad?

De meeste eettafels zijn tussen 75 en 80 centimeter hoog. Houd echter ook rekening met de dikte van je tafelblad. Dit bepaalt namelijk hoeveel ruimte je nog hebt tussen de zitting van je stoel en de onderkant van het tafelblad. Je wilt immers nog wel met je benen over elkaar kunnen zitten en ook een langere persoon moet makkelijk aan kunnen schuiven.

Rekenvoorbeeld

De meeste eetkamerstoelen hebben een zithoogte van 46 centimeter. De afstand van de grond tot de onderkant van het tafelblad zou dan dus minimaal 56 centimeter moeten zijn. Zijn jouw eetkamerstoelen hoger of lager? Dan kun je respectievelijk ook voor een hogere of lagere tafel kiezen.

Hoe deel ik mijn eethoek het beste in?

Of je nou een aparte eetkamer hebt of jouw eethoek zich in de keuken of woonkamer bevindt, onderstaande tips helpen je de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten.

Wel of geen loopruimte?

Bedenk aan welke zijdes van de tafel je wel of geen loopruimte wilt. Wil je makkelijk voorbij de tafel kunnen lopen? Reken dan zeker zo’n 120cm vanaf de muur. Geen loopruimte nodig? Dan is ongeveer 65cm genoeg ruimte om je stoel naar achter te kunnen schuiven.

Houd rekening met het aantal stoelen aan tafel

Bedenk goed hoeveel stoelen je aan tafel wilt zetten. Heb je bijvoorbeeld een vierkante tafel met drie stoelen? Dan spreekt het voor zich dat je één zijde van de tafel tegen de muur plaatst. Heb je erg weinig ruimte en woon je alleen? Dan kun je jouw rechthoekige of vierkante tafel makkelijk in een hoek van de kamer zetten.

Vergeet de verlichting niet

Wil je een hanglamp boven je eettafel hangen? Bedenk dan goed waar deze verlichting precies komt te hangen. Houd ook rekening met de hoogte van het plafond en de afstand tussen jouw lamp en de eettafel.

Wat voor stoelen passen bij mijn eettafel?

Koop je gelijk nieuwe stoelen bij je nieuwe eettafel? Of wil je je huidige eetkamerstoelen blijven gebruiken met je nieuwe tafel? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Als je kiest voor een stoel met armleuningen, is het belangrijk dat deze onder de tafel passen. Het best is een ruimte van minimaal twee centimeter tussen de leuning en het tafelblad.

Wil je nog goed kunnen bewegen onder de tafel? Dan kun je het best een ruimte van 10cm aanhouden tussen je benen en het tafelblad. Check dus goed de zithoogte van je stoelen en de hoogte van het tafelblad.

Kijk goed naar de tafelpoten. Brede poten op de hoeken van je tafel, zorgen voor minder ruimte voor stoelen. Een tafel met kruispoot biedt over het algemeen de meeste ruimte voor stoelen.

> Bekijk hier al onze tips voor het kopen van eetkamerstoelen.

Hoeveel stoelen passen er aan mijn eettafel?

Geen idee hoeveel stoelen er aan jouw eettafel passen? Met onze handige visuals weet je het direct! Let op: voor de stoelen hebben wij een zitbreedte van 44 cm en een leuning van 47 cm breedte aangehouden. Ook is het belangrijk te kijken naar wat voor soort poten er onder jouw droomstoel zitten, zo vallen schuine poten breder uit dan rechte poten.

Een ronde eettafel is hartstikke gezellig! Je kunt namelijk met iedereen een gesprek aangaan zonder moeite en je zit lekker dichtbij elkaar. Je kunt een ronde tafel ook prima kwijt in een kleinere ruimte, maar een grotere tafel vult jouw ruime eethoek goed op.

Aan een rechthoekige eettafel kun jij veel gasten kwijt, handig! Maar ook als je iets minder ruimte hebt in huis, kun je met gemak een rechthoekige tafel kwijt.

Eettafels vergelijken

Eettafels zijn er in allemaal verschillende kleuren, maten en soorten. Van rechthoekige eettafels om met zo veel mogelijk mensen aan te zitten tot gezellig dineren aan een ronde eettafel. Je kan het zo wild niet bedenken. Na het lezen van deze koopgids er nog niet helemaal uit welke precies bij jou past? In de categorie eettafel vind je een duidelijk overzicht van alle eettafels en kun je deze met elkaar vergelijken. Vergelijk de tafels op basis van specificaties en prijzen. Ontdek welke eettafel het beste bij jouw interieur past!

Top 10 populairste eettafels
Heeft deze informatie jou geholpen?