Ga je voor houten stoelen of liever voor kunststof, velvet of (kunst)leer? Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
Simpele rechte pootjes, een schommelsysteem of liever iets massiefs? Er zijn onwijs veel mogelijkheden als het aankomt op het onderstel van jouw eetkamerstoel.
Ga je voor een stoel mét of zonder armleuningen? Beide varianten hebben voor- en nadelen.
Eetkamerstoelen met armleuning
Ah, wat een comfort. Terwijl je aan tafel zit kun je je armen ontspannend op de leuning van de stoel laten rusten. Ook heerlijk als je vaak lange avonden aan tafel doorbrengt met vrienden of familie. Of als je jouw eetkamerstoelen vaak gebruikt om bij te schuiven wanneer er visite is. Zit toch nét wat comfortabeler dan zo’n wiebelig klapstoeltje. En dat is niet het enige: je rug wordt op deze manier ook nog eens minder belast. Niet alleen prettig op de korte termijn dus, maar vooral ook op de lange.
Als je voor een eetkamerstoel met armleuning kiest, krijg je dus automatisch een beetje meer comfort. Maar er zitten ook nadelen aan armleuningen. Zo kan het zijn dat je jouw stoel niet – of niet helemaal – onder je tafel kunt schuiven.
Kies voor een eetkamerstoel mét armleuningen:
Eetkamerstoelen zonder armleuning
Een van de grootste voordelen van eetkamerstoelen zonder armleuningen spreekt voor zich: ze nemen aanzienlijk minder ruimte in beslag. Hierdoor kun je jouw stoelen nét iets ruimer wegzetten en krijgt je eethoek een ruimtelijke uitstraling. Ook bij smalle ruimtes zijn stoelen zonder armleuning handig. Je gaat er immers makkelijker op zitten zonder dat je de stoel helemaal naar achter hoeft te schuiven. Vind je het lastig om stil te zitten? Dan sta je een stuk makkelijker op van een stoel zonder leuningen.
En, vergeet niet: ook stoelen zonder armleuning kunnen nog steeds hartstikke comfortabel zijn.
Kies voor een eetkamerstoel zónder armleuningen:
De afmetingen van een eetkamerstoel spreken misschien niet direct tot je verbeelding, maar zijn wel degelijk belangrijk! Naast de breedte, hoogte en diepte van de stoel, moet je ook rekening houden met de zithoogte en -diepte.
Het belang van een goede zithouding
Het belangrijkste is natuurlijk dat jouw stoel comfortabel zit en dat je geen last krijgt van bijvoorbeeld je rug. De juiste zithouding is daarvoor essentieel. Wat comfortabel zit, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Waar de één liever op een harde zitting zit, zit de ander het liefst zo zacht mogelijk.
De juiste zithoogte en -diepte
De meeste eetkamerstoelen hebben een zithoogte van 46 cm en een zitdiepte van 40 cm. De juiste zithoogte is niet alleen afhankelijk van een goede zithouding, maar ook van jouw eettafel. Hoe hoger de tafel, hoe hoger de zithoogte van jouw stoel kan liggen.
De breedte en hoogte van de stoel zelf
Nu je weet welke stoelen qua zithoogte- en diepte het best bij jou passen, zijn er natuurlijk nog de afmetingen van de stoel zelf. Ook hierbij houd je rekening met de afmetingen van je tafel. Je wilt je stoelen immers wel onder de tafel kunnen schuiven. Vooral bij stoelen met een armleuning moet je even goed kijken of dit past. Zorg voor een ruimte van minimaal 2 cm tussen de armleuning en het tafelblad, zodat je de leuning makkelijk vast kunt pakken als je naar achter wilt schuiven.
Een kwestie van smaak
Het allereerste waar je op let is waarschijnlijk: wat voor stoelen passen bij de stijl van mijn eettafel? Dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Toch zijn er wel een aantal dingen waarop je kunt letten. Heb je een (eiken)houten tafel? Daar past bijna alles bij! Ga voor leren stoelen voor een chique en landelijke uitstraling of kies juist voor fluweel om je eethoek nét dat beetje extra te geven. Niet bij elke tafel is het zo makkelijk om de juiste stoelen te vinden. En vind je het lastig om te kiezen? Dan ga je gewoon voor een combinatie van verschillende kleuren en materialen!
Passen jouw stoelen onder je eettafel?
Maar je moet ook rekening houden met de afmetingen van je stoel. Heeft jouw eettafel bijvoorbeeld een dik tafelblad? Kies dan voor een stoel die niet al te hoog is. Je wilt je benen immers nog wel kwijt kunnen onder tafel. Zorg voor een ruimte van zo’n 10cm tussen jouw benen en de onderkant van het tafelblad. Zo heb je ook geen problemen als je op wilt staan van tafel! Ook belangrijk: let erop dat jouw stoelen tussen de poten van je eettafel passen. Heeft jouw tafel gekruiste poten? Dan passen hier makkelijk meer stoelen aan dan bij een tafel met rechte poten. En als laatste: reken per stoel minstens 70cm aan tafel, ook als de stoel minder breed is. Je wilt natuurlijk ook nog de ruimte hebben om te kunnen eten en drinken.
Kun je niet kiezen welke eetkamerstoel je echt het allermooist vindt? Zet verschillende stoelen aan tafel! Deze trend is de laatste jaren flink in populariteit toegenomen en is voorlopig nog niet voorbij. Twijfel je of dit iets voor jou is? Hier kun je op letten.
Is een tafel met verschillende stoelen wel iets voor mij?
Houd je van rust en eenheid? Dan kun je misschien beter voor één stoel kiezen. Maar wil je minder beperkt zijn en houd je wel van wat speelsheid? Dan is dit de ideale oplossing om helemaal los te gaan met het shoppen van stoelen.
Zorg voor een samenhangend geheel
In het begin ben je misschien het spoor bijster. Er zijn ook zó veel leuke stoelen dat het lastig is om hier een keuze uit te maken. En hoe leuk het ook is om te experimenteren met kleuren, materialen en ontwerpen, je wilt wel dat elke stoel de uitstraling van je eethoek versterkt. Denk daarom goed na over welke kleuren je terug wilt laten komen. Kies je voor dezelfde stoel in verschillende kleuren of ga je voor een mix? Ben je geen fan van (veel) kleur? Kies dan voor verschillende materialen om een mooi contrast te creëren.
> Lees hier alle tips voor verschillende stoelen aan je eettafel
Geen idee hoeveel stoelen er aan jouw eettafel passen? Met onze handige visuals weet je het direct! Let op: voor de stoelen hebben wij een zitbreedte van 44 cm en een leuningbreedte van 47 cm aangehouden. Ook is het belangrijk te kijken naar wat voor soort poten er onder jouw droomstoel zitten, zo vallen schuine poten breder uit dan rechte poten.
Aan een rechthoekige eettafel kun jij veel gasten kwijt, handig! Maar ook als je iets minder ruimte hebt in huis, kun je met gemak een rechthoekige tafel kwijt.
Een ronde eettafel is hartstikke gezellig! Je kunt namelijk met iedereen een gesprek aangaan zonder moeite en je zit lekker dichtbij elkaar. Je kunt een ronde tafel ook prima kwijt in een kleinere ruimte, maar een grotere tafel vult jouw ruime eethoek goed op.
Eetkamerstoelen zijn er in allemaal verschillende kleuren, maten en soorten. Van kuipstoelen om heerlijk in te kunnen natafelen tot eetkamerstoelen met een buisframe voor een stoere touch in jouw eethoek. Je kan het zo wild niet bedenken. Na het lezen van deze koopgids er nog niet helemaal uit welke precies bij jou past? In de categorie eetkamerstoelen vind je een duidelijk overzicht van alle stoelen en kun je deze met elkaar vergelijken. Vergelijk de eetkamerstoelen op basis van specificaties en prijzen. Ontdek welke eetkamerstoel het beste bij jouw eettafel en interieur past!