Ben je van plan een bank te kopen van (kunst)leer, polyester of toch fluweel? Hier zijn de belangrijkste voor- en nadelen van de meestvoorkomende materialen op een rijtje en hoe je deze het best kan onderhouden:
Voordelen
Nadelen
Onderhoud: voor het schoonmaken van een polyester bank gebruik je een absorberende doek waarmee je dept en niet wrijft. Wanneer polyester vies is, gebruik dan lauwwarm water met een pH-neutrale shampoo of wasverzachter. Gebruik nooit een huishoudreiniger want dan kan de bank beschadigd raken.
Voordelen
Nadelen
Onderhoud: Ecoleren banken zijn makkelijk schoon te houden. Dit materiaal neem je af met een licht vochtige doek. Als er sprake is van grote vlekken gebruik je een neutrale zeepoplossing. Het is in dit geval raadzaam de zeep weg te vegen met een vochtige doek, anders komen er lelijke zeepresten in de bank.
Voordelen
Nadelen
Onderhoud: om fluwelen banken schoon te houden, gebruik je een absorberende doek waarmee je zachtjes de vieze plek dept. Vaak is lauwwarm water genoeg om de vlek te verwijderen. Mocht dit niet het geval zijn gebruik dan een mild afwasmiddel. Let wel op dat je niet te hard dept want dan kan de stof beschadigen.
Voordelen
Nadelen
Onderhoud: het onderhoud van een leren bank kost veel tijd. Het is raadzaam om een onderhoudsmiddel te kopen voor het leer en de bank af en toe in te vetten. Dit zorgt ervoor dat de bank niet verkleurt en het leer in goede staat en soepel blijft.
Voordelen
Nadelen
Onderhoud: het onderhoud en het schoonmaken van houten banken is afhankelijk van de houtsoort. Controleer van tevoren van welke houtsoort de bank is en stem hier de onderhoudsmiddelen op af. Een lichte beschadiging is snel verholpen door de plek even op te schuren.
Voordelen
Nadelen
Onderhoud: een katoenen bank is zeer makkelijk in onderhoud. Mocht er een vlek op de bank zitten neem je deze af met een vochtige doek. Mocht dit niet voldoende zijn gebruik dan een mild reinigingsmiddel.
Het valt nog niet mee om een bank te vinden die perfect past in jouw woon- of slaapkamer. Vandaar dat wij je helpen met deze moeilijke keuze! Je hebt natuurlijk banken in allerlei soorten en maten, maar er zijn grofweg vijf veelgebruikte categorieën: de hoekbank, de 2-zitsbank, de 3-zitsbank, de loveseat en de 4-zitsbank en groter. Welke je kiest is afhankelijk van de grootte van jouw zithoek en je wensen! Hieronder een overzicht van de vijf meest voorkomende banken:
2-zitsbank
Als jouw woon- of slaapkamer wat minder groot is, kan je overwegen om voor een 2-zitsbank te gaan. Dit geeft je zithoek een knusse en warme uitstraling. Hou er wel rekening mee dat als je vaak visite hebt zo'n bank aan de klein kant is. Doordat een 2-zitsbank wat kleiner is, is dit type bank leuk te combineren met een grotere bank om jouw zithoek compleet te maken. Dit soort banken zijn makkelijk te verplaatsen waardoor hij ideaal is als je vaak de indeling van de (woon)kamer verandert.
3-zitsbank
Heb jij een gemiddelde woon- of slaapkamer dan is de 3-zitsbank perfect geschikt. Hij maakt je zithoek net wat ruimer en is groot genoeg om wat gasten kwijt te kunnen. Een zithoek die je vaak ziet is een 3-zitsbank gecombineerd met een 2-zitsbank of fauteuil met een mooie salontafel in het midden. Op deze banken kan je ook heerlijk languit liggen.
4-zitsbank of groter
Mocht je nou echt een ruime woonkamer hebben en een grote en ruime zithoek willen is de 4-zitsbank of nog groter wel wat voor jou. Hou er rekening mee dat deze banken logischerwijs veel ruimte in beslag nemen. In combinatie met een mooie 2-zitsbank of fauteuil geef je de ruime zithoek een finishing touch. Een nadeel van dit type bank is dat hij moeilijk te verplaatsen is als hij eenmaal staat. Als je het leuk vindt om de indeling van je (woon)kamer eens in de zoveel tijd helemaal om te gooien is dit type bank niet handig.
Hoekbank
Een hoekbank is aan te raden in een ruime woonkamer. Wat fijn is aan een hoekbank is dat hij ruimtebesparend is als je ervoor kiest om hem in een hoek van de kamer te zetten. Als je dit type bank overweegt, is het goed om te kijken of je een ruime hoek hebt in de (woon)kamer waar deze past. Mocht je een grote (woon)kamer hebben, kan je hem natuurlijk ook meer in het midden van de kamer zetten. Hou er dan wel rekening mee dat een hoekbank je ruimte opsplitst.
Loveseat
Als jij en je lover romantisch zijn ingesteld, is een loveseat wel wat voor jullie! Deze stijlvolle banken zijn net wat knusser dan de 2-zits banken. Hij is ook zeer geschikt om in je eentje op te liggen en er een leuk zithoekje omheen te bouwen. Hou er wel rekening mee dat hij voor twee personen wat aan de krappe kant is.
Let op: hou er rekening mee dat welke bank je ook kiest deze altijd veel ruimte inneemt. Bekijk daarom van tevoren goed de afmetingen van de bank en meet vervolgens je (woon)kamer om te kijken waar en of de bank goed past.
Om een bank uit te kiezen die perfect in jouw interieur past, is het goed een reminder te krijgen van de verschillende fonQy woonstijlen. Hieronder een uitleg over welke banken goed passen in verschillende interieurs. Zo is je keuze over welke bank mooi staat in jouw (woon)kamer nog makkelijker!
Modern
Een modern interieur kenmerkt zich door strakke lijnen en een functioneel design. Banken gemaakt van polyester, leer en kunststof zie je vaak in dit interieur. Banken hebben hier een basiskleur zoals wit of zwart. Ook grijze en bruine banken doen het goed in een modern interieur. Het design van zo'n bank is strak en simplistisch, met weinig poespas.
Scandinavisch
Een Scandinavisch interieur is te herkennen aan sfeer, rust, eenvoud en functionaliteit. Banken met witte, zwarte of grijze accenten passen goed in deze woonstijl. Er wordt bij een Scandinavisch interieur vaak gebruikgemaakt van neutrale, lichte kleuren. Het design van deze banken is strak en simpel.
Landelijk
Een landelijke woonstijl staat bekend om zijn warme en knusse sfeer. In deze woonstijl zijn er natuurlijke kleurtinten en materialen gebruikt zoals hout, rotan en wol. Ook meer aaibare stoffen zoals katoen en linnen doen het goed in deze woonstijl. Warme kleuren zoals wit, beige, taupe en warm grijs doen het hier goed. Ook past oudroze goed in dit interieur. Banken die passen in deze woonstijl zijn de gezellige knusse banken met natuurlijke en lichte kleuren.
Industrieel
Stoer is hét woord dat de industriële woonstijl kenmerkt. Materialen die je veel ziet in deze woonstijl zijn metaal, beton, leer, steigerbuizen of bakstenen. Het zijn vooral robuuste materialen die niet bewerkt zijn. De kleuren die je hier ziet zijn vaak van de onbewerkte materialen. Denk aan zwart staal, grijs beton of bruine bakstenen. Een bank die hierin past is cognac bruin met een stoere lederen buitenkant. Ook doet een houten bankje met zwarte metalen poten het goed.
Retro
Een retro interieur staat bekend om zijn ronde vormen, grafische prints en warme kleuren. Nostalgie en vintage zijn woorden die deze woonstijl kenmerken. Ribstof en leer zijn typische retro materialen. De retro banken bestaan uit verschillende kleurenpallets zoals mosterdgeel, oranje of mosgroen. Gouden items geven deze woonstijl de finishing touch.
Modern klassiek
Een modern klassiek interieur staat bekend om luxe stijlvolle meubels en materialen. Zoals de naam al doet vermoeden zie je hier een mix van antieke en moderne items. Een donkere bank met diepe kleuren als donkergroen, donkerblauw of bordeauxrood doet het goed in deze woonstijl. Wat momenteel erg populair is, is de fluwelen bank.
Typen onderstellen
Eigenlijk zijn er twee typen onderstellen waaruit je kunt kiezen. Een bank op hoge pootjes of een bank waarbij het zitgedeelte bijna op de grond staat (lage pootjes). Waarvoor je kiest is natuurlijk een kwestie van smaak. Hieronder de voor- en nadelen van beide typen banken.
Bank op hoge poten
Een voordeel van een bank of meubelstuk op hoge poten is dat het een luchtig gevoel geeft in jouw woonkamer. Als je houdt van mooie open ruimtes die er fris uitzien, doen banken op poten het goed. Door de hoge poten lijkt de bank minder zwaar en dat geeft de ruimte zijn frisse look. Er komt namelijk aan de onderkant ruimte vrij. Verder is de onderkant van de bank makkelijk schoon te houden, want je kan er makkelijk bij met je stofzuiger. Nadelen van dit soort banken zijn dat het gewicht minder gelijkmatig verdeeld is, het sneller gaat krassen op een houten vloer en er eerder platgedrukte plekken ontstaan op het tapijt.
Bank op lage poten
Banken op lage poten zien er heel comfortabel uit en het gewicht over de vloer is gelijkmatiger verdeeld. Ook ziet zo'n bank er wat gezelliger, stoerder en robuuster uit. Waar je wel rekening mee moet houden is dat dit soort banken er minder elegant uitzien. Een ander nadeel is dat je moeilijk onder de bank komt waardoor stof zich makkelijk ophoopt.
Let op: als je een houten vloer hebt en het onderstel van je bank is ook hout, metaal of een ander hard materiaal kan het voorkomen dat het flink gaat krassen. In zo’n geval is het raadzaam om viltjes onder je bank te plakken om krassen tegen te gaan. Als je tapijt hebt, heb je hier minder last van. Dan kunnen er wel platgedrukte plekken ontstaan in het tapijt, waar de poten van de bank hebben gestaan.
Als je naar zitcomfort kijkt, zijn er vijf dingen van belang; zithoogte, zitdiepte, het materiaal/ vulling van de zitting, hardheid van de bank en kussentjes. Hieronder wat uitleg over deze vijf belangrijke factoren die bijdragen aan een hoger zitcomfort.
Zithoogte
De ideale zithoogte heeft te maken met je lengte en persoonlijke voorkeur. Zo zal een lang persoon een hogere zithoogte verkiezen dan een klein persoon. Het is dus moeilijk een bank te kiezen die voor iedereen helemaal perfect zit. Waar je wel een onderscheid in maakt is een bank die hoog of laag zit. De gemiddelde bank heeft een zithoogte van 40-42 cm. Over het algemeen zijn banken met een lage zithoogte eerder lounge banken waar je heerlijk in ploft. Het nadeel van banken met een lage zithoogte is dat mensen die slecht ter been zijn er moeilijk uitkomen. Banken met een hoge zithoogte zijn weer ideaal als je visite hebt of even snel wil zitten. Dit voelt meer alsof je op een eetkamerstoel zit. De keuze is helemaal afhankelijk van jouw wensen.
> Bekijk hier alle banken met een lage zithoogte van 24-41 cm
> Bekijk hier alle banken met een hoge zithoogte van 42-80 cm
Zitdiepte
De ideale zitdiepte van een bank is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Een bank met weinig zitdiepte zorgt ervoor dat je meer rechtop zit. Dit geeft het gevoel van een eetkamerstoel. Een bank met veel zitdiepte heeft het effect van een lounge bank waar je lekker languit op kan liggen. Bij banken met veel zitdiepte is een poef of hocker fijn om je benen op te laten rusten. De gemiddelde zitdiepte van een bank is 55 cm.
> Bekijk hier alle banken met een lage zitdiepte van 30-55 cm
> Bekijk hier alle banken met een hoge zitdiepte van 56- en groter cm
Materiaal/ vulling van de zitting
Als je wil lezen over de voor- en nadelen van het materiaal van de zitting kan je bij het eerste hoofdstuk over materialen kijken. De vulling van de zitting is ook belangrijk voor het zitcomfort. De meest gebruikte vullingsstoffen zijn polyether en koudschuim. Voordelen van polyether zijn dat het goedkoper is en een goed zitcomfort biedt. Koudschuim aan de andere kant is wat duurder, maar heeft een hogere levensduur en een iets hoger zitcomfort dan polyether.
Harde of zachte bank?
Het leuke is dat de hardheid of zachtheid van de bank niet veel te maken heeft met de vulling. Het heeft te maken met de hoeveelheid van de vulling. Het voordeel van een zachte bank is dat je er lekker in weg kan zakken. Ideaal als je vaak een avond tv kijkt na een drukke werkdag. Een harde bank aan de andere kant is beter voor je rug. Ook heeft een harde bank als voordeel dat het zitten en opstaan makkelijker gaat. Een harde bank is kortom meer een ‘actieve' bank en een zachte bank meer een ‘ligbank’.
Kussens
Om het zitcomfort van een bank te verhogen kan je kiezen voor wat mooie sierkussens. Ook hier kan je kiezen uit een hard of zacht kussen. Welk kussen je voorkeur heeft is persoonlijk. Het voordeel van een hard kussen is dat het beter is voor je rug en meer ondersteuning biedt. Een zacht kussen biedt minder ondersteuning, maar ligt wel heel lekker. Het nadeel van een zacht kussen is dat je deze regelmatig moet opschudden anders blijft de vulling niet goed op zijn plek.
Banken zijn er in allemaal verschillende kleuren, vormen en soorten. Van hoekbanken om heerlijk op te kunnen bingewatchen tot banken met 3 zitplekken voor genoeg zitplekken tijdens feestjes. Je kan het zo wild niet bedenken. Na het lezen van deze koopgids er nog niet helemaal uit welke precies bij jou past? In de categorie banken vind je een duidelijk overzicht van alle banken en kun je deze met elkaar vergelijken. Vergelijk de banken op basis van specificaties en prijzen. Ontdek welke bank het beste bij jouw interieur past!