Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Webshop Awards: Winnaar 'Wonen' 2021
Inklappen
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Webshop Awards: Winnaar 'Wonen' 2021
fonQ is de grote winnaar van de Salesforce Webshop Awards Belgium 2021-2022 in de categorie ‘Wonen’.
Waar let je op bij het kopen van het juiste wijnglas?
Ben je op zoek naar het juiste wijnglas voor het juiste moment? Lees hier welke soorten glazen er zijn en welke afwegingen je kunt maken. Wij leggen je uit hoe de juiste vorm van een glas de smaak van de wijn enorm kan bevorderen.
Welk wijnglas past bij welke wijn?

Bij iedere wijnsoort past een ander soort glas. De vorm van het glas geeft een wijn meer aroma, houdt de bubbels vast of stelt de wijn open aan zuurstof. Welk glas bij welke wijn hoort lees je hieronder.

Witte wijn
Witte wijn smaakt het beste in een glas met een smalle kelk. De beste smaak en aroma’s behoud je door de witte wijn zo min mogelijk te laten ademen. Zo smaakt jouw Riesling, Sauvignon Blanc of Chardonnay het lekkerst!

Rode wijn
Een rode wijn smacht naar zuurstof. Open de fles daarom iets eerder voordat je deze uitschenkt, gebruik een decanteer karaf of een beluchter. Je schenkt de rode wijn in een glas met een brede kelk zodat het met zuurstof in contact komt en de kans krijgt om de smaak en aroma’s te verrijken.

Champagne
Bij een feestelijke gelegenheid proost je met champagne! Daarom zijn deze glazen elegant en verrijkt met sierlijke rondingen of uitgesneden patronen. De smalle hoge kelk houdt de bubbels langer in de wijn vast.

Mousserende wijn
Bubbels! Bij iedere slok wil je de lichte tinteling van de bubbels proeven. Daarom schenk je de wijn in een smalle, hoge kelk. Zo houd je de bubbels langer in de wijn vast.

 

Bekijk hier de wijnglazen per wijnsoort

Heb jij je favoriete wijnsoort al ontdekt en drink je niet anders meer? Kies dan voor het meest ideale wijnglas die de smaak bevordert. Deze wijnglazen zijn speciaal gevormd voor één of meerdere wijnsoorten.

 

Wat is het verschil tussen normaal glas en kristalglas?

Kristalglas

 • Dun glas
 • Beïnvloedt de wijn niet in smaak
 • Helder glas
 • Prachtig geluid als je klinkt
 • Kwetsbaar, vaak niet geschikt voor de vaatwasser

Bekijk hier de wijnglazen van kristal

 


 

Normaal glas

 • Dikker dan kristal
 • Vaak goedkoper dan kristal
 • Meestal geschikt voor de vaatwasser
 • Minder kwetsbaar dan kristal

Bekijk hier de wijnglazen van glas

Waarom en hoe kun je een wijn decanteren?

Decanteren kun je doen om drie redenen. Je wilt de tannine in de wijn versoepelen, de aroma´s openen of een oude wijn scheiden van de droesem. 

Tannine
Een jonge of tanninerijke wijn kan een wrange smaak hebben en veroorzaakt bij het drinken het samentrekken van het slijmvlies in de mondholte. Sommige mensen ervaren dit als een stroef gevoel in de mond. Wanneer een dergelijke wijn wordt blootgesteld aan zuurstof, verzacht de tannine en versoepelt daarmee de smaak van de wijn.

Aroma´s openen
Een witte houtwijn ligt soms lange tijd ´sur lie´. Dit betekent dat de wijn dan op het fijne droesem ligt wat na de gisting wordt gevormd en dat er een zuurstofarme omgeving is gecreëerd. Wanneer dit soort wijnen worden blootgesteld aan zuurstof, door middel van decanteren, kan het zich openen en hun aroma’s ontwikkelen. Daarnaast verdwijnt ook het eventueel aanwezige koolzuur. Deze methode heeft een verrassend effect op een wijn en bevordert in meerdere opzichten de smaak.

Droesem
Een oude fles wijn kan wat droesem ofwel bezinksel onderin de fles hebben. In het natuurlijke proces van het rijpen wordt de dichte eenheid van de lichte eenheid gescheiden en zakt dit naar de bodem. De wijn heeft alsnog een geweldige smaak maar je wilt wel een helder glas wijn inschenken. Daarom kun je de fles eerst decanteren. Hiermee giet je de wijn over in een karaf, wordt de wijn blootgesteld aan zuurstof waardoor de wijn een beter boeket ontwikkelt en de droesem achterin de fles blijft.

Tip: schenk in helder licht zodat je de droesem goed in de fles kunt zien liggen. Een oude wijn dient men direct na het decanteren uit te schenken. Te veel blootstelling aan zuurstof kan de rijpe smaak doen verzwakken.


Beluchters
Heb je geen tijd om te decanteren in een karaf? Met een beluchter kun je de wijn tijdens het inschenken decanteren en breng je het in contact met voldoende zuurstof. 

Hoe maak je een wijnglas het beste schoon?

Wil je jarenlang plezier hebben van je wijnglazen? Was deze dan altijd met de hand af, ook al staat er aangegeven dat de glazen geschikt zijn voor de vaatwasser. Met de hand afspoelen is voldoende. Zo voorkom je de vorming van kalkaanslag en de nasmaak en geur van zeep. Droog de wijnglazen met een theedoek af, het liefst van linnen, om de glans direct weer op de glazen terug te krijgen. Als je de glazen in een afgesloten kast wegzet kan er geen stof in komen en zijn ze altijd klaar voor gebruik.

De populairste wijnglazen van dit moment

Populaire wijnglazen voor witte wijn: Schott Zwiesel Fortissimo Witte Wijn glazen 0,4 L
Schott Zwiesel levert al jaren de meest kwalitatieve glazen van kristalglas. Het heldere glas en de smalle, lange vormen geven het glas extra flair en een luxe uitstraling.

 • Een glas heeft een inhoud van 404 ml
 • Geschikt voor de vaatwasser, poleer het glas direct na het vaatwasprogramma met een linnen theedoek voor extra glans
 • Gemaakt van kristalglas, bestand tegen corrosie en krassen
 • Ideaal voor Chardonnay, Riesling en Sauvignon

 

Populaire wijnglazen voor rode wijn: Leonardo Puccini Rode Wijnglazen
De kelk is zo ontworpen dat de smaak van de wijn perfect tot uiting komt. De moderne glazen zijn gemaakt van kristalhelder Teqton-glas, waardoor de wijnglazen krasvast zijn!

 • Een glas heeft een inhoud van 750 ml
 • Gemaakt van Teqlon glas
 • De glazen zijn kristalhelder en schok- en krasbestendig
 • Handig: geschikt voor de vaatwasser!

Populaire wijnglazen voor mousserende wijnen: Nachtmann Imperial Sparkling wijnglazen 0,14 L
Imposant en sierlijk dankzij de bloemenprint in het glaswerk. De Nachtmann glazen zijn gemaakt van loodkristal en daardoor extra sterk en prachtig helder. 

 • De smalle, hoge kelk houdt de bubbels langer vast
 • Ideaal voor champagne en mousserende wijnen
 • Een glas heeft een inhoud van 140 ml
 • Geschikt voor de vaatwasser, handwas aanbevolen
Wijnglazen vergelijken

Van kristalglas of regulier glas, met een smalle of ronde kelk. Wijnglazen zijn verkrijgbaar in alle vormen en maten en passen perfect bij een bepaalde wijnsoort. In de categorie wijnglazen vind je een uitgebreid overzicht en kun je de verschillende wijnglazen met elkaar vergelijken. Ontdek op basis van specifiacties, prijzen en jouw wensen welke wijnglazen het beste bij jou passen.

Heeft deze informatie jou geholpen?