Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Webshop Awards: Winnaar 'Wonen' 2021
Inklappen
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Webshop Awards: Winnaar 'Wonen' 2021
fonQ is de grote winnaar van de Salesforce Webshop Awards Belgium 2021-2022 in de categorie ‘Wonen’.
Waar let je op bij het kopen van een strijkapparaat?
Een stoomstrijkijzer, stoomgenerator of een strijksysteem. In de koopgids leggen we de verschillen voor je uit en geven we tips waar je op moet letten. Zodat jij weet welk apparaat je nodig hebt en aan je wensen voldoet.
Welke strijksystemen zijn er?

De één heeft er een hekel aan en de ander strijkt met een hoop plezier een berg wasgoed weg. Met het juiste strijkapparaat wordt strijker niet per se leuker maar wel makkelijker. Maar welke apparaten zijn er allemaal?

Stoomstrijkijzer
Het klassieke model strijkijzer. Bij een stoomstrijkijzer voeg je water toe aan de tank die op het strijkijzer zit. Met water en stoom strijk je vervolgens de was. 

Stoomgenerator
Een stoomgenerator heeft een basis (hierop zit de watertank) en een los strijkijzer. De watertank is groter bij een stoomgenerator dan bij een stoomstrijkijzer. Door het grote reservoir en het losse strijkijzer strijk je langer met een stoomgenerator. Doordat er geen water zit in het strijkijzer strijk je zonder een zware arm te krijgen en door het grote reservoir hoef je minder vaak bij te vullen. 

Strijksysteem
Een strijkplank en strijkijzer in één. Dat is een strijksysteem. Je strijkgoed wordt op de plank vastgezogen en zo strijk je zonder plooien en zonder teveel moeite te doen.

Handstomer/Kledingstomer
Ook heb je nog een handstomer of kledingstomer. Deze strijkt niet maar stoomt de kleding. Fijn om even je kleding op te frissen na een feestje. Door de stoom verdwijnen veel nare luchtjes en de stoom doodt bacteriën. Een fijn pluspunt, de kledingstomer neem je eenvoudig mee op reis. Je hebt kledingstomers met een watertank in de voet en kledingstomers waarin de watertank geïntegreerd is in het apparaat. 

Welk strijkapparaat heb ik nodig?

Stoomstrijkijzer

Stoomstrijkijzers zijn waarschijnlijk de bekendste onder de strijkapparaten. Hij is compact en heeft een klein geïntegreerd waterreservoir. Het stoomstrijkijzer is hierdoor uitermate geschikt voor kleine huishoudens of kleine hoeveelheden strijkgoed.

  • Aantal keer per week strijken: Maximaal één a twee keer per week of minder
  • Te gebruiken door: Een- of tweepersoonshuishoudens of huishoudens met weinig strijkgoed
  • Prijsklasse: € 20 - €150

Een (stoom)strijkijzers is perfect om af en toe een blouse of overhemd te strijken. Goedkoop en met het gewenste resultaat; een overhemd zonder kreukels.

Stoomgenerator

Heb je elke dag een gestreken overhemd of veel wasgoed? Kies dan voor een stoomgenerator. Over het algemeen zijn deze apparaten krachtiger. Het waterreservoir zit los van het strijkijzer, hierdoor is deze licht van gewicht.

  • Aantal keer per week strijken: Drie tot vijf keer per week
  • Te gebruiken door: Meerpersoonshuishouden of huishoudens met dagelijks een ruime hoeveelheid strijkgoed
  • Prijsklasse: € 75 - € 600

Het strijkijzer zit los van het waterreservoir. Bij het strijken krijg je dus geen last van je arm. Daarbij geeft een stoomgenerator ook continue stoom om beter in de kreukels te komen.

Strijksysteem

Hiermee heb je een stoomgenerator en strijkplank in één apparaat. En dit is niet zomaar een strijkplank; de aanzuig- en blaasfunctie houdt de kleding op zijn plek en zorgt ervoor dat die kreukels als sneeuw voor de zon verdwijnen.

  • Aantal keer per week strijken: Dagelijks meerdere keren
  • Te gebruiken door: Kleine tot middelgrote bedrijven met veel strijkgoed of als je dagelijks nette pakken voor werk aan hebt
  • Prijsklasse: € 299 – € 1.750

Je koopt in één keer een strijkplank en stoomgenerator. Het strijkijzer is licht van gewicht en de strijkplank haalt het meeste werk uit handen doordat het de kleding fixeert op de plank.

Kledingstomer

Last but not least heb je ook nog een kledingstomer, ook wel handstomer genoemd. Een kledingstomer is ideaal voor het opfrissen of kreukvrij maken van je kleding. Je hangt de kleding op een kledinghanger of op de hanger van de kledingstomer en gaat met de stomer verticaal over de stof. Een kledingstomer pak je er even snel bij om kleding op te frissen voor een avondje uit of een belangrijke afspraak. Of zet je in de auto om op weg naar het werk je kleding op te frissen. Een kledingstomer pakt namelijk sigaretten-, etens- en lichaamsgeuren aan. Zo draag je hetzelfde kledingstuk nog een keer! De prijs van een kledingstomer ligt tussen de € 50 en € 180.

6 handige tips om rekening mee te houden

Stoomstoot

De stoomstoot gebruik je om nog een extra dot stoom op de kleding te spuiten. Deze stoomstoot dringt door in de kleding en hiermee is het makkelijker om de kreukels uit de kleding weg te strijken. Hoe hoger het aantal gram per minuut is van de stoomstoot, hoe dieper de stoom in de kleding komt.

Stoomproductie (gr/min)

Stoomproductie in gram per minuut heeft te maken met de hoeveelheid stoom (dichtheid) per minuut. Hierbij geldt hetzelfde als bij de stoomstoot, hoe hoger de stoomdichtheid is hoe dieper de stoom doordringt in de kleding om zo de kreukels weg te strijken. De stoomproductie is continue waarbij een stoomstoot een korte stoot stoom is.

Max. werkdruk (bar)

Deze eigenschap wordt weergegeven in bar. Hoe hoger de werkdruk, hoe krachtiger de stoomstoot is. Deze eigenschap is alleen relevant voor de stoomgenerator en het strijksysteem. Rond de 4 à 5 bar is normaal.

Inhoud waterreservoir

Hoe groter het reservoir hoe langer je strijkt. Bij een stoomgenerator, strijksysteem of kledingstomer heb je soms de mogelijkheid om tussentijds bij te vullen zonder dat het water weer helemaal hoeft op te warmen.

Zool

Let bij de vorm van de zool vooral op de punt. Is deze smal? Dan is deze handig voor kledingstukken met veel knoopjes. Ook belangrijk is de verdeling van de stoomgaatjes op de strijkzool. Zijn deze gecentreerd of juist verspreid? Hoe meer verspreid, hoe beter de stoom verdeeld wordt.

Verticaal stomen

Deze eigenschap is vooral handig als je niet alleen kleding, maar ook de gordijnen wil strijken.

De populairste strijkapparaten van dit moment
De populairste stoomstrijkijzers
De populairste stoomgeneratoren
De populairste kledingstomers
Strijkapparatuur vergelijken

Een overzicht van alle strijkapparatuur vind je op de categorie strijkijzers. Voordat je alle verschillende modellen gaat vergelijken, is het belangrijk om te weten wat beter bij jouw situatie past.

Kom je er echt niet uit of heb je vragen? Onze specialisten helpen je graag, neem gerust contact met ons op!

Heeft deze informatie jou geholpen?