Producten Ruimtes Inspiratie & advies Eigen collectie Nieuw Outlet
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Webshop Awards: Winnaar 'Wonen' 2021
Inklappen
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Webshop Awards: Winnaar 'Wonen' 2021
fonQ is de grote winnaar van de Salesforce Webshop Awards Belgium 2021-2022 in de categorie ‘Wonen’.
Hoe kies je het juiste product voor het verbeteren van het klimaat in huis?
Wil je het klimaat in huis verbeteren, maar weet je niet precies hoe? Je keuze hangt af van de omstandigheden bij jou thuis. Wij vertellen je alles over de verschillende manier om het klimaat in huis te verbeteren en geven advies over welke apparaat het beste bij jou past.
De invloed van de seizoenen

De verschillende jaargetijden hebben natuurlijk invloed op hoe het binnenshuis is. Zo merk je in de winter, wanneer je de verwarming gaat gebruiken, dat de lucht veel droger wordt. In de lente kun je zowel binnen als buiten last hebben van de pollen, met name vervelend voor mensen met hooikoorts. En in de zomer wordt het misschien wel veel te heet in huis. Kortom, elk seizoen kent zijn eigen problemen, maar met de juiste apparatuur creëer je binnen altijd het perfecte klimaat! Welke soorten er allemaal zijn, dat lees je hieronder.

Ik heb last van droge ogen, niezen of hoofdpijn

Niezen, vermoeiheid, statische elektriciteit: voor veel dagelijkse klachten is een klimaatoplossing mogelijk! 

Luchtbevochtiger

Fijn voor je houten vloer en meubels, maar ook voor een droge huid, neus, keel of ogen.

Hoe werkt een luchtbevochtiger?

Een gezonde luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Vooral in de winter daalt dit peil vaak; wanneer je thuis de verwarming hoger zet, daalt de luchtvochtigheid. De juiste luchtvochtigheidsgraad in huis is belangrijk voor je gezondheid, maar is ook van belang voor het onderhoud en het mooi houden van je houten meubels, vloeren en bijvoorbeeld je muziekinstrumenten. Om tot een ideaal klimaat te komen, is een luchtbevochtiger een ideale uitkomst! Ook erg fijn, sommige luchtbevochtigers hebben een geurcontainer.

Tip: Hoe weet je wat de luchtvochtigheidsgraad in huis is? Met een weerstation zie je niet alleen of je de verwarming een tandje hoger moet zetten, maar weet je ook wat de luchtkwaliteit in huis is.

 

Luchtontvochtiger

Helpt tegen optrekkend vocht, slechte ventilatie en condensvorming op ramen en spiegels.

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Zoals gezegd ligt een goede luchtvochtigheidsgraad ergens tussen de 40 en 60 procent. Is deze te hoog, dan zorgt dit voor schimmel, een onaangename geur of aantasting van bijvoorbeeld meubels, boeken of documenten. Een luchtontvochtiger werkt ongeveer hetzelfde als een airco, maar koelt de ruimte niet. Lucht wordt aangezogen en middels een filter ontdaan van vocht. Vervolgens blaast de ontvochtiger droge lucht weer uit.

Tip: Gebruik een luchtontvochtiger als je geen droger hebt. Het is een goedkoper en energiezuiniger alternatief om de was toch wat sneller droog te krijgen.

Luchtreiniger

Houdt pollen buiten en zuivert de lucht van allergenen en bacteriën. 

Hoe werkt een luchtreiniger?

De kwaliteit van de lucht die we inademen heeft veel invloed op onze gezondheid. Fijnstoffen (in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer) variëren in hoeveelheid, chemische samenstelling en herkomst. denk bijvoorbeeld aan natuurlijk fijnstof, zoals zout en stof, of aan uitstoot; fijnstof zoals bijvoorbeeld roet. De lucht in huis of op kantoor kan eenvoudig een teveel aan stof, allergenen en bacteriën bevatten. Als gevolg van een slecht binnenmilieu kun je last krijgen van lichamelijke klachten als hoofdpijn, allergische reacties en verkoudheden. Een luchtreiniger filtert al deze fijnstoffen, bacteriën en allergenen uit de lucht en zorgt ervoor daarmee voor een gezond klimaat. 

Luchtwasser

Zuivert de lucht van afvalstoffen en brengt tegelijkertijd de luchtvochtigheid op peil. Luchtbevochtiger en luchtreiniger in één!

Hoe werkt een luchtwasser?

Een luchtwasser wast de lucht. Dit werkt als volgt: lucht wordt door het filter getrokken en ontdaan van pollen, allergenen en bacteriën. Deze schone lucht wordt voorzien van vocht en dan de kamer in geblazen. De luchtwasser werkt dus als een luchtreiniger en luchtbevochtiger in één. Luchtwassers mogen, indien nodig, continu aan blijven staan. Zo heb je altijd een optimaal klimaat in huis.

Aromaverstuiver

Voor een heerlijke geur in huis. Goed alternatief voor geurstokjes.

Hoe werkt een aromaverstuiver?

Een aromaverstuiver verspreidt een heerlijke geur door middel van verneveling. Voeg water en wat druppels aromatische olie toe aan het waterreservoir en de aromaverstuiver verspreidt een heerlijke geur door de kamer. Je hebt keuze uit tal van geuroliën, zodat je op elk moment de perfecte sfeer kunt creëren.

Ik wil mijn huis verwarmen

Baby, it’s cold outside! Wanneer het kwik daalt, worden binnen de meeste thermostaten op tropische temperaturen gezet. Maar wat nou als de verwarming niet werkt? Of als je de (bad)kamer wat extra wil verwarmen? In dat geval is een luchtverwarmer een slimme keus. Een luchtverwarmer, of kachel, doet wat de naam al doet vermoeden: de lucht verwarmen. Dit kan op verschillende manieren. 

Convectorkachels
Convectorkachels zijn wat flink, maar ze verwarmen dan ook een groot oppervlak snel en langdurig. Dit komt doordat het verwarmingselement in een convectorkachel koude lucht aanzuigt en opwarmt. De warme lucht stijgt op, koelt af en zakt weer naar beneden zodat het proces opnieuw begint. Op deze manier vindt er automatische luchtcirculatie plaats en wordt de warme lucht uitstekend door de ruimte verdeeld. Sommige convectorkachels zijn voorzien van een ventilator waarmee de warme lucht nog sneller door de ruimte wordt verdeeld.

Voordelen:

 • De ruimte wordt sneller en gelijkmatiger opgewarmd dan bij stralingswarmte
 • Temperatuurverschillen in de ruimte zijn minder groot dan bij stralingswarmte
 • Een convectorkachel voelt bij aanraking minder heet aan dan een radiator
 • Is energiezuiniger dan een radiator
 • Werkt erg stil, dus ook geschikt voor slaap- of studeerkamer

Nadelen:

 • Kan de luchtvochtigheid verlagen doordat het de lucht opwarmt en circuleert

 

Infrarood
Infrarood is een directe vorm van verwarming. Een infrarood luchtverwarmer straalt elektromagnetische golven uit, waarvan de energie wordt omgezet in warmte wanneer het een object of persoon raakt. Deze verwarming voel je direct, net als de stralingswarmte van de zon. De warmte wordt ook opgeslagen door objecten als meubels en wanden, die deze warmte vervolgens ook weer afgeven aan de lucht. Op deze manier wordt de ruimte extra snel en comfortabel opgewarmd.

Voordelen:

 • Snelle opwarming
 • Tast de luchtwegen niet aan omdat het geen gebruik maakt van luchtcirculatie en geen stofdeeltjes doet opstijgen
 • Stralingswarmte voelt aangenamer op de huid dan convectiewarmte (voelt als de warmte van de zon)
 • De warmte komt horizontaal en stijgt niet direct naar het plafond, zoals bij convectiewarmte

Nadelen:

 • Juiste positionering is nodig om overal warmte te voelen
 • Voornamelijk in kleinere ruimtes makkelijk in gebruik

 

Keramische verwarming
Een keramische kachel is een goede optie als je kinderen hebt en/of graag milieubewust bezig bent. De lucht wordt langs een keramisch element gevoerd voor een effectieve, directe stralingswarmte. Dit is waarom het zo kindvriendelijk is; er worden geen stofdeeltjes verbrand in het proces, waardoor deze manier van verwarmen niet belastend is voor de luchtwegen. Bovendien is een keramische kachel erg energiezuinig. De warmte die de kachel afgeeft is wel direct, waardoor het lastiger is om er grotere oppervlakken mee te verwarmen.

Voordelen:

 • Tast de luchtwegen niet aan; geen droge lucht
 • Er kunnen geen stofdeeltjes verbranden op het verwarmingselement
 • Warmte voelt aangenaam op de huid, zoals zonlicht
 • Kindveilig, het apparaat voelt minder heet dan een radiator

Nadelen:

 • Keramische verwarming is bijna nooit geschikt voor de badkamer
 • Voornamelijk geschikt voor kleinere ruimtes

 

Oliekachel
Met een oliekachel kun je lekker lang vooruit. Je zet hem aan en vijftien tot dertig minuten later geeft hij voor een lange tijd warmte af; de olie blijft namelijk extra lang warm. De olie in een oliekachel hoef je nooit te vervangen. Wat heel fijn is, is dat je de kachel niet hoort. Dat is ideaal voor wanneer je net wat extra warmte in de slaapkamer wil. Bovendien verbruikt een oliekachel weinig stroom.


Voordelen:

 • Zeer constante warmteafgifte, daarmee geschikt voor grotere ruimtes
 • Eenmaal opgewarmd blijft deze lang warmte afgeven, ook als hij al uit staat 
 • Geschikt voor langdurige verwarming
 • Tast de luchtvochtigheid niet aan
 • Maakt geen geluid, geschikt voor de slaapkamer

Nadelen:

 • Warmt langzaam op, minstens 15 tot 30 minuten opwarmtijd
 • Prijzig om aan te schaffen

 

Paneelverwarming
Paneelverwarming is een ideale oplossing voor kleinere ruimtes of voor wie geen grote verwarmer in de kamer wil hebben staan. De panelen zijn vrij plat en bevestig je eenvoudig aan de muur, waardoor ze bijna geen ruimte innemen. Paneelverwarming is verkrijgbaar voor zowel grotere als kleinere ruimtes en heeft vaak een mooi design, waardoor een paneelverwarming niet misstaat in je interieur. Een paneelverwarming verwarmt rechtstreeks de aanwezige mensen en voorwerpen.


Voordelen:

 • Bevestigen aan de muur voor permanente verwarming
 • Veelal ook geschikt voor de badkamer, plensdicht
 • Neemt weinig ruimte in en heeft vaak een mooi design
 • Verkrijgbaar voor grotere en kleinere ruimtes


Nadelen:

 • Moet geplaatst worden in de buurt van een stopcontact

 

Ventilatorkachel
Als je snel wil genieten van warme lucht, kies je voor een ventilatorkachel. Dit type luchtverwarmer is vaak compact, waardoor je deze overal in de kamer neerzet. Een ventilatorkachel blaast warme lucht en is daarom ideaal voor plaatselijke verwarming. Er bestaan ook kleinere modellen die je op tafel zet, óf onder tafel voor lekker warme voetjes! Ook fijn, sommige modellen beschikken ook over een stand voor koude lucht, waardoor je de ventilator het hele jaar door kunt gebruiken


Voordelen:

 • Snelle, plaatselijke verwarming
 • Meestal compact en makkelijk te verplaatsen
 • Heeft verstelbare blaasstanden
 • Beschikt vaak over een stand voor koude lucht voor in de zomer

Nadelen:

 • Continu geluid
 • Minder geschikt voor permanente verwarming
 • Niet erg energiezuinig bij langdurig gebruik

 

 

Ik wil mijn huis afkoelen

Die zwoele zomernachten staan vaak gelijk aan plakkerige nachten. Met een airco of ventilator houd jij het hoofd (en lichaam) koel.

Ventilator

Hoe werkt een ventilator?

Een ventilator brengt lucht in beweging. Als je in de kamer staat, merk je hier dan ook het meest van. De lucht stroomt langs je lichaam en helpt je met afkoelen. De ventilator is er in twee varianten. Het klassieke model heeft bladen die de lucht in beweging brengen. Daarnaast zijn er nieuwere modellen op de markt, welke de lucht aanzuigen en wegblazen zónder bladen.

Geschikt voor
Een ventilator is fijn voor huizen waar het binnen warm is, maar niet te heet. De luchtstroom richt je op een bepaald punt voor afkoeling.

Tip: Leg koelelementen voor je ventilator voor extra verkoeling

 

Aircooler

Hoe werkt een aircooler?
Een aircooler verplaatst de warme lucht langs een koelelement of koelmembraam voordat het weer de ruimte in wordt geblazen. Hierdoor voelt de lucht kouder aan dan bij een ventilator. Het werkt echter niet zoals een airco; een aircooler maakt namelijk geen gebruik van koelmiddelen. Hierdoor wordt de temperatuur in de kamer niet lager zoals bij een airco, maar voel je wel een extra verkoelende bries in vergelijking met een ventilator. Een groot voordeel is dat een aircooler geen afvoerslang heeft die naar buiten gehangen moet worden. Je kunt hem dus in elke ruimte neerzetten!

Geschikt voor
Elke ruimte! Erg handig als je geen afvoerslang kwijt kunt, maar wel een verfrissende bries wil voelen. Aircoolers zijn zowel binnen als buiten te gebruiken. 
 

Welk apparaat heb ik nodig?

Wanneer koop je welk apparaat? We geven in het kort aan welk probleem elk apparaat afzonderlijk op kan lossen:

Te warm in huis
Ventilator: voor huizen waar het warm is, maar niet te heet. Een ventilator brengt de lucht in beweging, wat verkoelend werkt.

Aircooler: voor huizen waar het warm is, maar niet te heet. Een aircooler brengt, net als een ventilator, de lucht in beweging. Het verschil is echter dat een aircooler de warme lucht langs koelelement of koelmembraand verplaatst, voordat het weer de ruimte in geblazen wordt. Hierdoor krijg je een koelere bries dan bij een ventilator.

Airco: voor huizen waar het té warm is om bijvoorbeeld goed te kunnen slapen. Een airco koelt de lucht en je kunt de gewenste temperatuur zelf instellen.

Te koud in huis
Luchtverwarmer: met name van toepassing in de winter, als het binnen niet of erg langzaam warm wordt. Een luchtverwarmen verwarmt de lucht, zoals de naam al doet vermoeden. De lucht wordt aangezogen en met behulp van een interne ventilator verwarmd en opnieuw de kamer in geblazen. Er zijn ook speciale modellen voor de badkamer.

Last van statische elektriciteit, droge ogen en/of houten meubels in huis?
Luchtbevochtiger: tegen een te droge lucht, vaak veroorzaakt door de verwarming. Met een luchtbevochtiger breng je de luchtvochtigheid op peil. De juiste luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor je gezondheid, maar is ook van belang voor het onderhoud en het mooi houden van je houten meubels, vloeren en bijvoorbeeld je muziekinstrumenten.

Luchtwasser: gaat een droge lucht tegen door, net als een luchtbevochtiger, de luchtvochtigheidsgraad te verhogen naar een aangenaam niveau. Een luchtwasser wast ondertussen ook de lucht door pollen, bacteriën en allergenen te filteren.

Bij condensvorming en schimmel
Luchtontvochtiger: haalt het teveel aan vocht (de oorzaak van schimmels en condensvlekken) uit de lucht en brengt de luchtvochtigheid terug naar het juiste niveau.

Last van allergische reacties op bijv. pollen, huisstofmijt of bacteriën?
Luchtreiniger: filtert bacteriën en allergenen uit de lucht. Ook fijn na bijvoorbeeld een avondje gourmetten. Een luchtreiniger zorgt ervoor dat de ruimte snel weer fris aanvoelt. 

Luchtwasser: gaat een droge lucht tegen door, net als een luchtbevochtiger, de luchtvochtigheidsgraad te verhogen naar een aangenaam niveau. Een luchtwasser wast ondertussen ook de lucht door pollen, bacteriën en allergenen te filteren.

Bij nare geurtjes in huis
Aromaverstuiver: verspreidt snel en efficiënt een heerlijke geur. Kies zelf een geur uit de tal van verschillende geuroliën. Een effectieve vervanger voor geurstokjes.

De populairste klimaatbeheersers van dit moment
De populairste luchtbevochtigers
De populairste luchtreinigers
De populairste luchtverwarmers
De populairste luchtwassers
Reinig en bevochtig de lucht met één apparaat
Klimaatapparatuur vergelijken

Een overzicht van alle klimaatbeheersingsapparatuur vind je in de categorie klimaatbeheersing. Voordat je alle verschillende modellen gaat vergelijken, is het handig om te weten wat precies het probleem in huis is en wat dus het beste bij jouw situatie past. Hiervoor kun je bovenstaande informatie lezen.

Kom je er echt niet uit of heb je vragen? Onze specialisten helpen je graag, neem gerust contact met ons op!

Heeft deze informatie jou geholpen?