De verschillende jaargetijden hebben natuurlijk invloed op hoe het binnenshuis is. Zo merk je in de winter, wanneer je de verwarming gaat gebruiken, dat de lucht veel droger wordt. In de lente kun je zowel binnen als buiten last hebben van de pollen, met name vervelend voor mensen met hooikoorts. En in de zomer wordt het misschien wel veel te heet in huis. Kortom, elk seizoen kent zijn eigen problemen, maar met de juiste apparatuur creëer je binnen altijd het perfecte klimaat! Welke soorten er allemaal zijn, dat lees je hieronder.
Niezen, vermoeiheid, statische elektriciteit: voor veel dagelijkse klachten is een klimaatoplossing mogelijk!
Fijn voor je houten vloer en meubels, maar ook voor een droge huid, neus, keel of ogen.
Een gezonde luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Vooral in de winter daalt dit peil vaak; wanneer je thuis de verwarming hoger zet, daalt de luchtvochtigheid. De juiste luchtvochtigheidsgraad in huis is belangrijk voor je gezondheid, maar is ook van belang voor het onderhoud en het mooi houden van je houten meubels, vloeren en bijvoorbeeld je muziekinstrumenten. Om tot een ideaal klimaat te komen, is een luchtbevochtiger een ideale uitkomst! Ook erg fijn, sommige luchtbevochtigers hebben een geurcontainer.
Tip: Hoe weet je wat de luchtvochtigheidsgraad in huis is? Met een weerstation zie je niet alleen of je de verwarming een tandje hoger moet zetten, maar weet je ook wat de luchtkwaliteit in huis is.
Helpt tegen optrekkend vocht, slechte ventilatie en condensvorming op ramen en spiegels.
Zoals gezegd ligt een goede luchtvochtigheidsgraad ergens tussen de 40 en 60 procent. Is deze te hoog, dan zorgt dit voor schimmel, een onaangename geur of aantasting van bijvoorbeeld meubels, boeken of documenten. Een luchtontvochtiger werkt ongeveer hetzelfde als een airco, maar koelt de ruimte niet. Lucht wordt aangezogen en middels een filter ontdaan van vocht. Vervolgens blaast de ontvochtiger droge lucht weer uit.
Tip: Gebruik een luchtontvochtiger als je geen droger hebt. Het is een goedkoper en energiezuiniger alternatief om de was toch wat sneller droog te krijgen.
Houdt pollen buiten en zuivert de lucht van allergenen en bacteriën.
De kwaliteit van de lucht die we inademen heeft veel invloed op onze gezondheid. Fijnstoffen (in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer) variëren in hoeveelheid, chemische samenstelling en herkomst. denk bijvoorbeeld aan natuurlijk fijnstof, zoals zout en stof, of aan uitstoot; fijnstof zoals bijvoorbeeld roet. De lucht in huis of op kantoor kan eenvoudig een teveel aan stof, allergenen en bacteriën bevatten. Als gevolg van een slecht binnenmilieu kun je last krijgen van lichamelijke klachten als hoofdpijn, allergische reacties en verkoudheden. Een luchtreiniger filtert al deze fijnstoffen, bacteriën en allergenen uit de lucht en zorgt ervoor daarmee voor een gezond klimaat.
Zuivert de lucht van afvalstoffen en brengt tegelijkertijd de luchtvochtigheid op peil. Luchtbevochtiger en luchtreiniger in één!
Een luchtwasser wast de lucht. Dit werkt als volgt: lucht wordt door het filter getrokken en ontdaan van pollen, allergenen en bacteriën. Deze schone lucht wordt voorzien van vocht en dan de kamer in geblazen. De luchtwasser werkt dus als een luchtreiniger en luchtbevochtiger in één. Luchtwassers mogen, indien nodig, continu aan blijven staan. Zo heb je altijd een optimaal klimaat in huis.
Voor een heerlijke geur in huis. Goed alternatief voor geurstokjes.
Een aromaverstuiver verspreidt een heerlijke geur door middel van verneveling. Voeg water en wat druppels aromatische olie toe aan het waterreservoir en de aromaverstuiver verspreidt een heerlijke geur door de kamer. Je hebt keuze uit tal van geuroliën, zodat je op elk moment de perfecte sfeer kunt creëren.
Baby, it’s cold outside! Wanneer het kwik daalt, worden binnen de meeste thermostaten op tropische temperaturen gezet. Maar wat nou als de verwarming niet werkt? Of als je de (bad)kamer wat extra wil verwarmen? In dat geval is een luchtverwarmer een slimme keus. Een luchtverwarmer, of kachel, doet wat de naam al doet vermoeden: de lucht verwarmen. Dit kan op verschillende manieren.
Convectorkachels
Convectorkachels zijn wat flink, maar ze verwarmen dan ook een groot oppervlak snel en langdurig. Dit komt doordat het verwarmingselement in een convectorkachel koude lucht aanzuigt en opwarmt. De warme lucht stijgt op, koelt af en zakt weer naar beneden zodat het proces opnieuw begint. Op deze manier vindt er automatische luchtcirculatie plaats en wordt de warme lucht uitstekend door de ruimte verdeeld. Sommige convectorkachels zijn voorzien van een ventilator waarmee de warme lucht nog sneller door de ruimte wordt verdeeld.
Voordelen:
Nadelen:
Infrarood
Infrarood is een directe vorm van verwarming. Een infrarood luchtverwarmer straalt elektromagnetische golven uit, waarvan de energie wordt omgezet in warmte wanneer het een object of persoon raakt. Deze verwarming voel je direct, net als de stralingswarmte van de zon. De warmte wordt ook opgeslagen door objecten als meubels en wanden, die deze warmte vervolgens ook weer afgeven aan de lucht. Op deze manier wordt de ruimte extra snel en comfortabel opgewarmd.
Voordelen:
Nadelen:
Keramische verwarming
Een keramische kachel is een goede optie als je kinderen hebt en/of graag milieubewust bezig bent. De lucht wordt langs een keramisch element gevoerd voor een effectieve, directe stralingswarmte. Dit is waarom het zo kindvriendelijk is; er worden geen stofdeeltjes verbrand in het proces, waardoor deze manier van verwarmen niet belastend is voor de luchtwegen. Bovendien is een keramische kachel erg energiezuinig. De warmte die de kachel afgeeft is wel direct, waardoor het lastiger is om er grotere oppervlakken mee te verwarmen.
Voordelen:
Nadelen:
Oliekachel
Met een oliekachel kun je lekker lang vooruit. Je zet hem aan en vijftien tot dertig minuten later geeft hij voor een lange tijd warmte af; de olie blijft namelijk extra lang warm. De olie in een oliekachel hoef je nooit te vervangen. Wat heel fijn is, is dat je de kachel niet hoort. Dat is ideaal voor wanneer je net wat extra warmte in de slaapkamer wil. Bovendien verbruikt een oliekachel weinig stroom.
Voordelen:
Nadelen:
Paneelverwarming
Paneelverwarming is een ideale oplossing voor kleinere ruimtes of voor wie geen grote verwarmer in de kamer wil hebben staan. De panelen zijn vrij plat en bevestig je eenvoudig aan de muur, waardoor ze bijna geen ruimte innemen. Paneelverwarming is verkrijgbaar voor zowel grotere als kleinere ruimtes en heeft vaak een mooi design, waardoor een paneelverwarming niet misstaat in je interieur. Een paneelverwarming verwarmt rechtstreeks de aanwezige mensen en voorwerpen.
Voordelen:
Nadelen:
Ventilatorkachel
Als je snel wil genieten van warme lucht, kies je voor een ventilatorkachel. Dit type luchtverwarmer is vaak compact, waardoor je deze overal in de kamer neerzet. Een ventilatorkachel blaast warme lucht en is daarom ideaal voor plaatselijke verwarming. Er bestaan ook kleinere modellen die je op tafel zet, óf onder tafel voor lekker warme voetjes! Ook fijn, sommige modellen beschikken ook over een stand voor koude lucht, waardoor je de ventilator het hele jaar door kunt gebruiken
Voordelen:
Nadelen:
Die zwoele zomernachten staan vaak gelijk aan plakkerige nachten. Met een airco of ventilator houd jij het hoofd (en lichaam) koel.
Een ventilator brengt lucht in beweging. Als je in de kamer staat, merk je hier dan ook het meest van. De lucht stroomt langs je lichaam en helpt je met afkoelen. De ventilator is er in twee varianten. Het klassieke model heeft bladen die de lucht in beweging brengen. Daarnaast zijn er nieuwere modellen op de markt, welke de lucht aanzuigen en wegblazen zónder bladen.
Geschikt voor
Een ventilator is fijn voor huizen waar het binnen warm is, maar niet te heet. De luchtstroom richt je op een bepaald punt voor afkoeling.
Tip: Leg koelelementen voor je ventilator voor extra verkoeling
Hoe werkt een aircooler?
Een aircooler verplaatst de warme lucht langs een koelelement of koelmembraam voordat het weer de ruimte in wordt geblazen. Hierdoor voelt de lucht kouder aan dan bij een ventilator. Het werkt echter niet zoals een airco; een aircooler maakt namelijk geen gebruik van koelmiddelen. Hierdoor wordt de temperatuur in de kamer niet lager zoals bij een airco, maar voel je wel een extra verkoelende bries in vergelijking met een ventilator. Een groot voordeel is dat een aircooler geen afvoerslang heeft die naar buiten gehangen moet worden. Je kunt hem dus in elke ruimte neerzetten!
Geschikt voor
Elke ruimte! Erg handig als je geen afvoerslang kwijt kunt, maar wel een verfrissende bries wil voelen. Aircoolers zijn zowel binnen als buiten te gebruiken.
Wanneer koop je welk apparaat? We geven in het kort aan welk probleem elk apparaat afzonderlijk op kan lossen:
Te warm in huis
Ventilator: voor huizen waar het warm is, maar niet te heet. Een ventilator brengt de lucht in beweging, wat verkoelend werkt.
Aircooler: voor huizen waar het warm is, maar niet te heet. Een aircooler brengt, net als een ventilator, de lucht in beweging. Het verschil is echter dat een aircooler de warme lucht langs koelelement of koelmembraand verplaatst, voordat het weer de ruimte in geblazen wordt. Hierdoor krijg je een koelere bries dan bij een ventilator.
Airco: voor huizen waar het té warm is om bijvoorbeeld goed te kunnen slapen. Een airco koelt de lucht en je kunt de gewenste temperatuur zelf instellen.
Te koud in huis
Luchtverwarmer: met name van toepassing in de winter, als het binnen niet of erg langzaam warm wordt. Een luchtverwarmen verwarmt de lucht, zoals de naam al doet vermoeden. De lucht wordt aangezogen en met behulp van een interne ventilator verwarmd en opnieuw de kamer in geblazen. Er zijn ook speciale modellen voor de badkamer.
Last van statische elektriciteit, droge ogen en/of houten meubels in huis?
Luchtbevochtiger: tegen een te droge lucht, vaak veroorzaakt door de verwarming. Met een luchtbevochtiger breng je de luchtvochtigheid op peil. De juiste luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor je gezondheid, maar is ook van belang voor het onderhoud en het mooi houden van je houten meubels, vloeren en bijvoorbeeld je muziekinstrumenten.
Luchtwasser: gaat een droge lucht tegen door, net als een luchtbevochtiger, de luchtvochtigheidsgraad te verhogen naar een aangenaam niveau. Een luchtwasser wast ondertussen ook de lucht door pollen, bacteriën en allergenen te filteren.
Bij condensvorming en schimmel
Luchtontvochtiger: haalt het teveel aan vocht (de oorzaak van schimmels en condensvlekken) uit de lucht en brengt de luchtvochtigheid terug naar het juiste niveau.
Last van allergische reacties op bijv. pollen, huisstofmijt of bacteriën?
Luchtreiniger: filtert bacteriën en allergenen uit de lucht. Ook fijn na bijvoorbeeld een avondje gourmetten. Een luchtreiniger zorgt ervoor dat de ruimte snel weer fris aanvoelt.
Luchtwasser: gaat een droge lucht tegen door, net als een luchtbevochtiger, de luchtvochtigheidsgraad te verhogen naar een aangenaam niveau. Een luchtwasser wast ondertussen ook de lucht door pollen, bacteriën en allergenen te filteren.
Bij nare geurtjes in huis
Aromaverstuiver: verspreidt snel en efficiënt een heerlijke geur. Kies zelf een geur uit de tal van verschillende geuroliën. Een effectieve vervanger voor geurstokjes.
Een overzicht van alle klimaatbeheersingsapparatuur vind je in de categorie klimaatbeheersing. Voordat je alle verschillende modellen gaat vergelijken, is het handig om te weten wat precies het probleem in huis is en wat dus het beste bij jouw situatie past. Hiervoor kun je bovenstaande informatie lezen.
Kom je er echt niet uit of heb je vragen? Onze specialisten helpen je graag, neem gerust contact met ons op!