Je slaaphouding is erg bepalend voor het type kussen dat jij nodig hebt. Een andere houding vraagt nu eenmaal ook om een andere ondersteuning. Weet je niet zeker in welke houding je slaapt? Ga dan uit van de houding waarin je automatisch gaat liggen als je naar bed gaat en waarin je in slaap valt. Vind hier het ideale kussen, waarmee jij uitgerust en ontspannen wakker wordt.
Rugslapers geven hun lichaam 's nachts het meeste rust. Door op je rug te liggen, ontspannen al jouw spieren, gewrichten, en daarmee ook jijzelf. Rugslapers hebben een kussen nodig dat het hoofd en de nek goed ondersteunt. Een vormvast, middelhoog kussen past hier het beste bij. Hoe groter de kromming van jouw rug is, hoe hoger jouw kussen moet zijn.
Velen van ons liggen graag in een opgekrulde houding op hun zij, dit voelt veilig, knus en warm. Maar doordat je als zijslaper veelal op je schouders ligt, is er op den duur kans op nek- en schouderklachten. Zijslapers kunnen dus eigenlijk niet zonder een goed ondersteunend kussen. Gelukkig zijn er speciale, iets hogere kussens voor zijslapers ontworpen, die de druk op nek en schouders wegneemt.
Op je buik liggen werkt voor sommigen net zo ontspannend als een yoga oefening. Niet voor niets dus dat er zoveel mensen gek op zijn! Deze houding zorgt helaas wel voor spanningen in de nek en schouders, omdat je altijd je hoofd moet draaien om adem te halen. Buikslapers kunnen hierom het beste een laag kussen kiezen, die de gewrichten minder belast.
Geen specifieke slaaphouding?
Lig jij echt elke keer weer anders en is er niet één houding waar je een duidelijke voorkeur voor hebt? Kies dan een kussen dat goed vormbaar is. Zo kun je het steeds aanpassen aan de houding waarin je op dat moment ligt. Vormbare kussens zijn vaak gemaakt van kapok, dons of synthetische materialen.
Het materiaal van het hoofdkussen heeft invloed op je slaapcomfort. De één houdt van een zacht dons, de ander van stevig traagschuim. Sommige mensen vinden het belangrijk dat het kussen vormbaar is, oftewel, dat je het kunt vouwen of proppen om zo de ideale slaaphouding te bereiken. Hieronder hebben wij de verschillende materialen met hun meest belangrijke eigenschappen op een rijtje gezet.
Gemaakt van
Dons en veertjes van ganzen of eenden
Stevigheid
Zacht tot gemiddeld
Wasvoorschrift
Wasmachine tot 40°C of chemisch reinigen, geschikt voor de droger
Voordelen
Nadelen
Geschikt voor mensen die 's nachts veel transpireren?
Minder geschikt. Dons is minder vochtregulerend dan bijvoorbeeld kapok of wol.
Geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie?
Minder geschikt.
Gemaakt van
Kunststof vezels, veelal polyester bolletjes
Stevigheid
Zacht tot stevig
Wasvoorschrift
Wasmachine tot 90°C, geschikt voor de droger
Voordelen
Nadelen
Geschikt voor mensen die 's nachts veel transpireren?
Minder geschikt, synthetisch materiaal is minder ventilerend dan natuurlijke materialen.
Geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie?
Zeer geschikt. Een synthetisch kussen is op hoge temperatuur te wassen, wat de bacteriën en huismijt doodt.
Gemaakt van
Latexvlokken of – sticks uit natuurrubber
Stevigheid
Zeer stevig
Wasvoorschrift
Niet wasbaar (de kussenhoes is vaak wel apart te wassen)
Voordelen
Nadelen
Geschikt voor mensen die 's nachts veel transpireren?
Minder geschikt. Latex is relatief warm.
Geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie?
Geschikt. Latex is geen aantrekkelijke leefomgeving voor bacteriën.
Gemaakt van
Visco-elastisch schuim, van origine ontworpen voor astronauten
Stevigheid
Zeer stevig
Wasvoorschrift
Niet wasbaar (de kussenhoes is vaak wel apart te wassen)
Voordelen
Nadelen
Geschikt voor mensen die 's nachts veel transpireren?
Minder geschikt, traagschuim voert vocht minder goed af dan andere materialen.
Geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie?
Minder geschikt. Traagschuim heeft geen specifieke antiallergische eigenschappen.
Gemaakt van
Vezels van vruchten uit de kapokboom
Stevigheid
Gemiddeld tot stevig
Wasvoorschrift
Niet wassen of handwas (de kussenhoes is vaak wel apart te wassen)
Voordelen
Nadelen
Geschikt voor mensen die 's nachts veel transpireren?
Zeer geschikt. Kapok ventileert en reguleert warmte en vocht.
Geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie?
Geschikt, kapok is van nature antibacterieel.
Gemaakt van
Schapenwol, veelal Texels scheerwol
Stevigheid
Zacht
Wasvoorschrift
Niet wassen, soms is chemisch reinigen mogelijk (de kussenhoes is vaak wel apart te wassen).
Voordelen
Nadelen
Geschikt voor mensen die 's nachts veel transpireren?
Zeer geschikt, wol neemt 35% van het eigen gewicht aan vocht op zónder klam of vochtig aan te voelen en geeft het weer af aan de buitenlucht.
Geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie?
Redelijk geschikt. Wol trekt weinig tot geen bacteriën aan, maar is wel gevoelig voor stof.
Naast je slaaphouding en de verschillende materiaalsoorten zijn er nog een paar puntjes die belangrijk zijn bij het uitkiezen van je nieuwe hoofdkussen.
Transpireer je 's nachts veel? Ga voor wol of kapok
Wol en kapok zijn fijne, niet-zwetende materialen. Kapok ademt, waardoor het goed ventileert en warmte en vocht reguleert. Wol neemt tot 35% van het eigen gewicht aan vocht op zonder klam of vochtig aan te voelen én geeft het weer af aan de buitenlucht.
> Bekijk alle kussens van kapok en wol
Last van allergieën? Ga voor een antibacterieel of synthetisch materiaal
Een synthetisch kussen is wasbaar op hoge temperatuur, wat de bacteriën en huismijt doodt. Latex is niet wasbaar, maar van nature al geen fijne leefomgeving voor ongedierte en trekt deze dan ook niet aan. Wol en kapok zijn van nature antibacterieel, maar daarentegen wel vatbaar voor stof.
> Bekijk alle kussens van latex, wol, kapok of synthetisch materiaal
Heb je veel of vaak nekklachten? Kies voor een kussen met neksteun
Er zijn kussens met een speciale, extra neksteun. Deze aanvulling geeft extra ondersteuning aan je hoofd en nek door elke lege ruimte tussen jou en het matras op te vullen. Hierbij is het wel belangijk dat je veel in dezelfde houding slaapt.
> Bekijk alle kussens met een extra neksteun
Wil je een kussen kunnen bijvullen? Ga voor een navulbaar kussen
Als je een kussen toch iets te stevig vindt, of jouw kussen volume heeft verloren na veelvuldig gebruik, is het handig als je de hoeveelheid vulling kunt aanpassen. Met een navulbaar kussen weet je zeker dat het altijd jouw favoriete level van comfort en stevigheid heeft.
> Bekijk alle navulbare kussens
Tips om zo lang mogelijk met jouw nieuwe kussen te doen
Een hoofdkussen gaat gemiddeld zo'n 3 tot 5 jaar mee. Dit is afhankelijk van hoe intensief je het gebruikt, de kwaliteit van het materiaal en hoe vaak je het reinigt. Doordat je er elke nacht op slaapt kunnen er bacteriën, transpiratievocht en andere viezigheden in het kussen trekken. Ook het feit dat het kussen elke nacht door jou wordt warm gehouden draagt hieraan bij. Dagelijks opschudden en luchten helpt om je kussen fris te houden. Ook een extra kussenhoes (onder de kussensloop) kan helpen. Een synthetisch hoofdkussen is op hoge temperatuur te wassen, dus kun je in hygiënisch opzicht lang gebruiken. Regelmatig wassen zorgt er echter wel voor dat het materiaal zijn stevigheid en elasticiteit verliest. Over het algemeen is het verstandig om na maximaal 5 jaar je hoofdkussen te vervangen. Je ligt er immers elke nacht op!
Een hard of zacht kussen; de keuze is aan jou!
Voor het kiezen van een zacht of een hard kussen kunnen we je niet zo heel veel tips geven. Dit is namelijk voor een groot deel afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Zowel een zacht als een hard hoofdkussen kan je genoeg steun geven. Slaap jij op je rug of je buik? Dan is de kans groot dat je voor een wat zachter kussen kiest. De zijslaper zal eerder de voorkeur geven aan een wat steviger hoofdkussen.
Het advies: proberen, proberen, proberen
De keuze voor het perfecte kussen is erg persoonlijk. Wij geven je graag advies maar uiteindelijk heeft ieder zo zijn eigen favoriet. Het is het beste om een kussen even uit te proberen, maar dit is niet altijd mogelijk. Je kunt ook opletten op hoe je wakker wordt als je ergens anders slaapt. Slaap je op dat hotelkussen extra goed? Spiek dan op het labeltje en onthoud het merk en type. Ga je logeren en krijg je een kussen waarop je met nekpijn wakker wordt? Schrijf dan het type en materiaal even op, dan weet je in ieder geval welke je niet moet hebben.
Een uitgebreid overzicht van alle kussens vind je in de categorie hoofdkussens. Hier vind je zo'n 100 hoofdkussens die je met elkaar kunt vergelijken. Vergelijk de hoofdkussens op basis van specificaties en prijzen en vind het type hoofdkussen dat het beste bij jou past!