Voor 20:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Beste online winkel in Wonen 2024

Alleen dit weekend 20% EXTRA korting op tuinitems* met code TUIN20

Shop nu

5 tips om bakfouten te voorkomen

Op koude winterdagen begint het bij menig bakfanaat te kriebelen: we willen aan de bak! Het liefst met een verukkelijke cake, een prachtige taart of heerlijke koekjes als eindresultaat.  Om teleurstelling te voorkomen, geven we je vijf handige baktips. Zo kan het niet meer misgaan met jouw zelfgebakken taart, cake, quiche of koekjes!
 

1. Weeg op de gram nauwkeurig

Waar je bij het maken van een pastasaus gerust kunt improviseren met de ingrediënten (hoppa, scheutje room extra, een theelepeltje extra kruiden), is dat bij bakrecepten niet aan te raden. De hoeveelheden komen namelijk nogal nauw. Staat er in het recept dat je 7 gram gist moet gebruiken, dan kun je je daar maar beter aan houden, want een grammetje meer of minder kan al gauw een bak-failure betekenen.
 

2. Zorg voor de juiste temperatuur

Net als de hoeveelheden, komt ook de temperatuur van de ingrediënten nauw. Alle bakfanaten hebben het ongetwijfeld eens geprobeerd: als er in een recept staat dat de boter op kamertemperatuur moet zijn, toch proberen of het ook werkt met koude blokjes boter (want je bent vergeten om het op tijd uit de koelkast te halen). Maar helaas: that ain’t gonna work. Handig trucje: de magnetron brengt je boter in no time op kamertemperatuur.
 

3. Volg het recept

Oké, je ingrediënten staan in exact de juiste hoeveelheden en op precies de juiste temperatuur klaar voor gebruik. Nu kan er niets meer misgaan, zou je denken. Eh ja, toch wel. Houd het recept stap voor stap aan en ga niet halverwege zomaar freewheelen. Een receptschrijver heeft vaak al heel wat keren ervaring met het recept, dus geef je over aan dit lesje in nederigheid en doe maar gewoon precies wat het recept je vertelt.

 

4. Hou het in de gaten

Als je baksel eenmaal in de oven staat, kun je natuurlijk op de bank ploffen en je favoriete serie aanzetten en er pas weer vanaf komen als de ovenwekker gaat (of er rookwolken uit de keuken verschijnen). Beter is het om gedurende de baktijd af en toe even te checken hoe de zaken er voor staan. De ene oven is namelijk de andere niet en het kan soms nodig zijn om de oventemperatuur of de baktijd gedurende het bakken een beetje bij te stellen.

 

5. Even geduld a.u.b.

Als je baksel eenmaal in volle glorie uit de oven is gekomen, rest je nog één taak: de taart uit de vorm halen. Geduld is hier het toverwoord: laat de taart eerst voldoende afkoelen. Hoe zonde zou het zijn als je op dit allerlaatste moment te snel te werk gaat en je taart doormidden breekt, omdat je hem te warm uit de bakvorm haalt? Even geduld hebben dus! En dan misschien wel het allermoeilijkst: proberen van je overheerlijke baksel af te blijven tot het moment van serveren. Mocht het niet lukken, dan is het in ieder geval een teken dat je baksel extreem goed is gelukt!

 

Aan de bak!

 

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de fonQ nieuwsbrief. Ontvang inspiratie, persoonlijke acties en eenmalig tot 5% korting!*

Deel dit inspiratieartikel: