Leonie ter Veld (27) is één van Nederlands succesvolste foodbloggers en auteur van maar liefst drie kookboeken. Een behoorlijk indrukwekkende carrière voor iemand die naar eigen zeggen helemaal niet kan koken. We spraken Leonie over haar blog Gewoonwateenstudentjesavondseet.nl, dat ‘per ongeluk’ een groot succes werd.
Door: Rianne, redactie van fonQ
Vrolijk en vol energie stapt Leonie in Amsterdam-West Bar Baarsch binnen. Ze bestelt een cappuccino – “daar heb ik echt al de hele dag zin in” – en vertelt meteen honderduit over alle werkzaamheden waar ze als fulltime foodblogger op dit moment druk mee is. Het enthousiasme straalt van haar af: “Ik vind het zó leuk om over mijn werk te vertellen.”
“Op dat moment studeerde ik nog Communicatie en Multimedia Design in Amsterdam en maakte ik elke avond al een foto van mijn avondeten. Ik vond het leuk om mijn bord er een beetje gezellig uit te laten zien en ineens dacht ik: misschien is dit wel iets om een blog over te beginnen. Ik verzon een naam die precies omschreef wat het zou worden: gewoon wat een studentje ’s avonds eet. Toen ben ik met bloggen begonnen, heel random eigenlijk. Ik dacht ook dat dit zo’n project zou worden dat ik na drie weken wel weer gezien had.”
Naam: Leonie ter Veld
Blog: Gewoonwateenstudentjesavondseet.nl
Auteur van: De kookboeken Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet, Gewoon wat een studentje nog meer eet en Toffe tosti’s.
Signature dish: Kip in bladerdeeg, waarbij je een kipfilet met kruidenroomkaas en zongedroogde tomaat in bladerdeeg rolt en 25 minuten in de oven bakt. Heerlijk!
Guilty pleasures: Frikandel speciaal en chips.
“Inderdaad. Langzaamaan kreeg mijn blog een beetje verkeer, dan hadden vijftig mensen per dag mijn website bezocht. Maar mijn blog werd pas echt groot toen mijn Facebook-pagina in de zomer van 2013 viral ging. Opeens ging ik van 1.600 naar 25.000 Facebook-fans!”
“Nee, het is compleet onverwacht gegaan. Ik geloofde het eerst ook niet, ik dacht oprecht dat Facebook stuk was. Het schijnt te zijn begonnen in de Universiteitsbibliotheek van Groningen. Blijkbaar heeft iemand daar over mijn pagina gezegd: ‘Hé, dit is leuk om te volgen’ en toen hebben al die studenten mijn Facebook-pagina geliket. Daardoor zagen al hun Facebook-vrienden mijn pagina ook voorbijkomen en zo is het balletje waarschijnlijk gaan rollen. Toen het eenmaal viral ging, werd het opgepikt door de media, waardoor het natuurlijk allemaal nóg groter werd.”
“Blijkbaar had ik onbewust een gat in de markt gevonden. Er was nog helemaal geen medium voor studentenrecepten, terwijl het natuurlijk logisch is dat dat er moet zijn. Trouwens, ook mensen die werken kunnen dit soort inspiratie gebruiken. Je wil toch het liefst dat een gerecht echt simpel is, geen ellenlange ingrediëntenlijst heeft, dat je alle ingrediënten gewoon bij de supermarkt kunt kopen en dat het vooral ook heel lekker is? Ik ben zelf precies zo.”
“Ja, het is bizar! Helemaal als je bedenkt dat ik eigenlijk helemaal niet kan koken. Alles wat ik doe, is me overkomen. Het is me niet komen aanwaaien, ik werk er hard voor, maar veel dingen komen per toeval op mijn pad. Toen mijn blog viral was gegaan, werd ik meteen door vier uitgeverijen benaderd met de vraag of ik er al eens aan gedacht had om een kookboek uit te brengen. Mijn reactie was: ‘Eh, nee, maar let’s do this!’ en inmiddels ligt mijn derde boek Toffe tosti’s in de winkel.”
“Het is niet zo gelikt. Iemand heeft eens over mijn gerechtfoto’s gezegd: ‘Je kunt duidelijk zien dat dit niet door een foodstylist is gedaan’. Dan denk ik: dat maakt toch ook niet uit, dit is hoe het op je bord ligt! Alles op mijn blog is echt en oprecht: het is hoe ik ben. Ik hoef nergens omheen te draaien. Ik vind het gebruik van pakjes en zakjes ook prima en E-nummers interesseren me niet zo veel. Blijkbaar vinden mensen dat leuk.”
“Laat ik vooropstellen dat ik hierin geen expert ben, maar ik denk dat het vooral belangrijk is om er niet te veel mee bezig te zijn. Volgens mij is het juist heel gezond om niet te veel gefocust te zijn op gezonde voeding, daar geloof ik echt in. Mensen zeggen dan wel eens tegen me: ‘Jij hebt makkelijk praten: je kunt alles eten wat je wil en komt geen gram aan’. Maar misschien komt dat juist doordat ik er zo relaxed in sta. Iemand anders met mijn figuur zou misschien wel denken: bah, ik heb hier een kwabje en m’n buik zou wel wat strakker kunnen. Ik denk daar helemaal niet bij na; ik ben hartstikke gelukkig met hoe ik ben. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om balans te houden. Bij mij gaan er regelmatig om elf uur ’s avonds nog wat frikandellen in de Airfryer, maar ik drink ook elke ochtend een groene smoothie.”
“Social media staan er natuurlijk om bekend dat er alleen maar hoogtepunten worden gedeeld, maar ik probeer wel echt een zo eerlijk mogelijk beeld te geven. Al moet ik bekennen dat het leven als foodblogger eigenlijk een aaneenschakeling is van hoogtepunten. Ik vlieg naar Java om mooie dingen te beleven en naar Zuid-Frankrijk om wijn te proeven. Ik heb gewoon een bizarre droombaan: ik hoef alleen maar mezelf te zijn en mensen waarderen dat. Dat is toch het allerleukste wat er is?!”
Schrijf je in voor de fonQ nieuwsbrief. Ontvang inspiratie, persoonlijke acties en eenmalig tot 5% korting!*
Deel dit inspiratieartikel:
Al ruim 25 jaar runnen Jonnie en Thérèse Boer samen hun restaurant De Librije in Zwolle. Wij spraken ze over hun succesvolle carrière.
Onder de naam Fooddeco deelt blogger Colette Dike de meest originele foodfoto’s, veelal met avocado in de hoofdrol. Wij interviewden haar!
We zeggen de extreme healthtrend vaarwel en kiezen voor een middenweg: een gezonde basis en af en toe een flink stuk taart of chocola. Zo gaat die gezonde levensstijl wel lukken!