Onder de naam Fooddeco deelt Colette Dike (31) op haar foodblog en Instagram-account de meest betoverende foodfoto’s. Ze heeft inmiddels ruim 100.000 volgers en is wereldwijd bekend vanwege haar originele gerechten met avocado. Vorig jaar verscheen haar eerste kookboek Avocado en inmiddels ligt haar tweede kookboek Zoete aardappel in de winkel.
“Al van jongs af aan ben ik dol op alles wat met koken, tafelen en eten te maken heeft. Nieuwe gerechten bedenken, de mooiste serviezen op de kop tikken, mij laten inspireren door wereldwijde restaurants, magazines en hotels: al zo lang ik me kan herinneren zijn dat mijn grootste hobby’s. Op mijn twaalfde knutselde ik zelfs al mijn eerste ‘little black (cook) book’ in elkaar. Toen ik eenmaal op mezelf woonde, stond ik praktisch elke avond in de keuken om voor vrienden en familie een twee- of driegangenmenu te maken. Het liefst met een lekker glaasje rode wijn.”
“Na een opleiding Communicatie, een opleiding tot styliste en een corporate marketing functie, trok ik op mijn 28e de stoute schoenen aan: ik begon voor mezelf als foodblogger. Nu werk ik met Fooddeco voor supergave klanten over de hele wereld en ben ik dagelijks bezig met receptontwikkeling, foodstyling en fotografie. Die combinatie van werkzaamheden maakt het echt te gek, dit is voor mij natuurlijk een droom die is uitgekomen!"
Naam: Colette Dike
Blog: Fooddeco.nl
Instagram: @fooddeco
Woont in: Amsterdam, samen met vriend Jochem en dochter Mae (2)
Favoriet merken: Le Creuset en Magimix
Onmisbaar in de keuken: Japanse messen
Inspiratiebronnen: Instagram-accounts van Dennis The Prescott (@dennistheprescott) en SymmetryBreakfast (@symmetrybreakfast)
“Fooddeco is qua beelden heel herkenbaar in look and feel. Ik denk dat mijn stijl in één oogopslag duidelijk is: er is altijd samenhang in materiaalgebruik, ingrediënten en de hoek waaruit ik fotografeer.”
“Sommige ideeën poppen zomaar op, maar vaak zijn mijn recepten geïnspireerd op klassieke gerechten. Denk aan een pizzabodem van zoete aardappel, een hamburgerbroodje van avocado of tartaar van watermeloen. En voor mij is het natuurlijk extra belangrijk dat een gerecht niet alleen heel lekker is, maar er ook nog eens mooi uitziet!”
“Ruim drie jaar geleden begon ik op Instagram met het plaatsen van de gerechten die ik maakte. Toen werden mijn foto’s opgepikt door grote internationale accounts; de Britse televisiekok en kookboekenschrijfster Nigella Lawson repostte bijvoorbeeld een foto van mijn brownie. Vanaf toen ging het hard en inmiddels heb ik meer dan 100.000 volgers.”
“Ik ontdekte dat de avocado niet alleen erg lekker en gezond is, maar ook bijzonder fotogeniek. Door het toepassen van verschillende technieken, kun je met avocado de mooiste kunstwerken op je bord maken. Ik probeerde van alles: van avocado-rozen tot dun geschaafde linten van avocado en de avocadoburger. Op een bepaald moment gingen deze trends viral met als gevolg dat deze gerechten nu wereldwijd in restaurants geserveerd worden en je ze overal op social media voorbij ziet komen. Dat is supergaaf! Deze avocadogerechten zijn inmiddels mijn signatuur geworden.”
“Inmiddels is mijn boek Avocado toe aan een tweede druk en ligt mijn tweede boek Zoete aardappel in de winkels. Hierin vind je meer dan dertig recepten voor ontbijt, lunch, diner en snacks met zoete aardappel. Verder kan ik alvast verklappen dat ik volop bezig ben met ideeën voor weer een nieuw, internationaal kookboek!”
“Ik gebruik voor mijn foodfoto’s geen gekke trucjes om het eten er beter uit te laten zien. Soms hoor ik dat er voor foodfotografie gebruik wordt gemaakt van haarlak om een gerecht er langer vers uit te laten zien. Maak je geen zorgen, zo werk ik niet. Bij mij geldt: what you see is what you get. De gerechten die ik voor mijn foto’s maak, worden altijd opgegeten. Ik vind het ook leuk om iets lekkers te maken met de ingrediënten die ik nog in huis heb. Een duurzame en inspirerende uitdaging waardoor soms de lekkerste gerechten en smaakcombinaties ontstaan.”
“Regelmatig bedenk ik ’s avonds last minute nog iets wat ik in de keuken nodig heb. Dan surf ik vaak snel nog naar een webshop als fonQ en staat m’n bestelling de volgende dag op de stoep. In een fysieke winkel draait veel om de beleving; het is inspirerend om er rond te kijken. fonQ heeft zo’n zelfde soort omgeving online gecreëerd, maar dan met een veel groter assortiment dan offline mogelijk zou zijn.”
“In het weekend proberen we regelmatig met de hele familie samen te eten. Mijn moeder maakt dan twee gigantische schalen lasagne en natuurlijk verschijnt er een goede Italiaanse wijn op tafel. Ik ben dol op Italiaans eten en de lasagne van mijn moeder is het allerlekkerst!”
“Mijn kookstijl is voornamelijk gezond, afgewisseld met af en toe een vette hap. Ik maak veel klassiekers die ik nét een andere twist geef. Soms zijn mijn gerechten vegetarisch, soms vegan en soms ook gewoon met vlees. Kenmerkend voor al mijn gerechten is in ieder geval dat ze kleurrijk, vrolijk en hopelijk ook heel lekker zijn!”
Schrijf je in voor de fonQ nieuwsbrief. Ontvang inspiratie, persoonlijke acties en eenmalig tot 5% korting!*
Deel dit inspiratieartikel:
Een mooie kom leent zich perfect om een maaltijd in te serveren. Van breakfast bowl tot poké bowl: vanaf nu eet je alles uit de kom!
Rauwe vis is sinds de komst van sushi al niet meer weg te denken uit ons eetpatroon, maar in 2017 gaan we een stapje verder. Hallo pokébowls en ceviche!